De Koningin van Kelken

Tarot | 3 reacties

Deze kaart is een symbool van diepe intuïtie, mededogen en emotionele wijsheid. Stel je voor dat je in haar rijk stapt, waar intuïtie hoogtij viert en emoties stromen als een zachte rivier. Verderop in deze blog bezoeken we De koningin van Kelken.

 

Beeldspraak en symboliek

De koningin van kelken, ook bekend als de koningin van Bekers, is een boeiende kaart vol symboliek. Ze is afgebeeld zittend op een troon aan zee, haar voeten nauwelijks het water rakend. Haar serene houding is een bewijs van haar emotionele meesterschap. In de ene hand houdt ze een gouden kelk vol met engelenfiguren, terwijl haar andere hand sierlijk op haar knie rust. Een zachte kroon van bloemen omringt haar hoofd en een vloeiend, aquakleurig gewaad maakt haar etherische verschijning compleet.

Koningin van Kelken

Betekenis van de symboliek

 

De zee en emotioneel meesterschap

De zee dient als een krachtig symbool in de kaart van de Koningin van Kelken. Het vertegenwoordigt het uitgestrekte rijk van emoties, vaak turbulent en steeds veranderend. Toch zit de koningin rustig aan de rand van het water en demonstreert ze haar meesterschap over haar eigen emotionele landschap. Ze wordt niet overweldigd door de golven van gevoel, maar blijft beheerst en in controle.

 

De Troon

De troon van de koningin staat aan het water, wat haar harmonieuze verbinding met zowel het materiële als de spirituele sferen aangeeft. Het is alsof ze een balans heeft gevonden tussen haar innerlijke wereld en de buitenwereld. Deze balans stelt haar in staat om toegang te krijgen tot diepe inzichten vanuit haar intuïtie terwijl ze geaard blijft in de realiteit.

 

De Gouden Kelk

De Gouden Kelk die ze vasthoudt is versierd met engelen net als haar troon. Dit symboliseert haar diepe verbinding met het goddelijke en haar ontvankelijkheid voor spirituele leiding. De kelk is het vat van emoties en intuïtie, en ze gebruikt het om haar innerlijke wijsheid te kanaliseren en troost te bieden aan anderen.

 

De Kroon

De die haar  hoofd siert, is een symbool van haar wijsheid. Het suggereert dat ze kracht en wijsheid put uit de spirituele wereld. Net als de cycli van de natuur begrijpt ze de eb en vloed van emoties en de voortdurende vernieuwing van het leven.

 

De Klif

Op de achtergrond zie je een klif die stijl het water in gaat. Dit symoliseert het gevoel dat soms heerst van emotioneel in een diep gat te vallen. Gelukkig is de Koning van Kelken er om je op te vangen en emotionele steun en inzichten te bieden.

RWS Radiant KvK

Kleuren

 

Blauw

Blauw domineert de kaart en vertegenwoordigt het element water en het emotionele rijk. Het is een kleur die wordt geassocieerd met rust, sereniteit en diepte. De verschillende tinten blauw in de kaart weerspiegelen de complexiteit van menselijke emoties. Het serene blauwe gewaad van de koningin symboliseert haar vermogen om kalm te blijven in het licht van emotionele uitdagingen.

 

Aqua

De aquakleur van de zee voegt diepte toe aan de symboliek van de kaart. Aqua is een harmonieuze mix van blauw en groen, wat balans en harmonie betekent. Het spreekt tot het diepgaande vermogen van de koningin om haar emoties en intuïtie in evenwicht te brengen met gratie en empathie. Deze kleur verwijst ook naar haar helende eigenschappen, omdat groen vaak wordt gekoppeld aan groei en verjonging.

 

Goud

De gouden kelk, versierd met engelenfiguren, is een symbool van spirituele verbinding en goddelijke wijsheid. Goud vertegenwoordigt de hoogste spirituele idealen en aspiraties. De verbinding van de Koningin van Kelken met het goddelijke is een bron van haar wijsheid en mededogen en leidt haar in haar interacties met anderen.

 

Wit

De kleding van de koningin heeft witte accenten, die zuiverheid en spirituele verlichting symboliseren. Het suggereert dat haar emoties en intuïtie worden geleid door een zuiver en oprecht hart. Wit vertegenwoordigt ook de helderheid van haar inzicht, niet vertroebeld door negatieve emoties of vooroordelen.

 

Roodbruin haar

De haarkleur van de koningin voegt een vleugje aardsheid toe aan de kaart. Roodbruin wordt geassocieerd met het aardingselement van de aarde. Het duidt op haar vermogen om praktisch en nuchter te blijven, zelfs als ze de diepten van haar emoties en intuïtie verkent.

het element Kelken

Het element water in Tarot

In Tarot spelen de vier elementen – aarde, lucht, vuur en water – een cruciale rol bij het begrijpen van de kaarten en hun symboliek. Water, als een van deze elementen, heeft een diepgaande betekenis

 

Emoties en intuïtie

Water wordt voornamelijk geassocieerd met het rijk van emoties en intuïtie. Het vertegenwoordigt de diepte en vloeibaarheid van onze gevoelens en het onderbewustzijn. Net zoals water kalm, turbulent of stilstaand is, variëren emoties in intensiteit en toestand.

 

Gevoeligheid en empathie

Net als de eb en vloed van getijden, betekent water gevoeligheid en empathie. Mensen die beïnvloed worden door het element water hebben de neiging om sterk afgestemd te zijn op hun eigen emoties en de emoties van anderen. Ze hebben een natuurlijk vermogen tot begrip en mededogen.

 

Aanpassingsvermogen

Water is in staat om de vorm van zijn container aan te nemen, of het nu een rustig meer of een ruisende rivier is. Dit aanpassingsvermogen symboliseert het vermogen om met gratie door de veranderingen en uitdagingen van het leven te navigeren. Water leert ons dat, net als de stroom van een rivier, het leven vooruit blijft gaan en dat we ons moeten aanpassen aan de stromingen ervan.

 

Reiniging en heling

Water staat ook voor zuivering en heling. Net zoals water reinigt en verfrist, brengt water emotionele bevrijding, heling en vernieuwing. Water moedigt ons aan om diep in onze emoties te duiken, onze angsten onder ogen te zien en er gezuiverd en sterker uit te komen.

 

Intuïtie

Het element water is nauw verbonden met intuïtie en paranormale vermogens. Het suggereert dat er meer onder de oppervlakte is dan op het eerste gezicht lijkt. Vertrouwen op je onderbuikgevoelens en luisteren naar je innerlijke stem zijn belangrijke aspecten van waterenergie.

Koning op troon

De rang van koningin in de Tarot

In Tarot bestaat elk element (bekers, staven, zwaarden en pentakels) uit een hiërarchie die de page, ridder, koningin en koning omvat. De koningin, als rang, draagt unieke kwaliteiten en symboliek:

 

Vrouwelijke Energie

Koninginnen vertegenwoordigen vrouwelijke energie binnen de Tarot hiërarchie. Deze energie is ontvankelijk, verzorgend en intuïtief. Het is belangrijk op te merken dat geslacht in Tarot symbolisch is, en koninginnen kunnen iedereen vertegenwoordigen die deze kwaliteiten belichaamt.

 

Koesteren en mededogen

Koninginnen worden vaak geassocieerd met kwaliteiten zoals koestering en mededogen. Zij zijn de verzorgers, helers en empathische kaarten  van de Tarot. De koningin van Kelken geeft veel om de mensen om haar heen en biedt emotionele steun.

 

Emotioneel meesterschap

Koninginnen, met name de koningin van kelken, staan bekend om hun emotionele meesterschap. Ze hebben een diepgaand begrip van hun eigen emoties en de emoties van anderen. Deze emotionele intelligentie stelt hen in staat om complexe situaties met gratie en empathie te navigeren.

 

Intuïtie en wijsheid

Koninginnen zijn wijs en intuïtief. Ze vertrouwen impliciet op hun innerlijke leiding en intuïtie. Hun inzichten komen voort uit een diepe bron van ervaring en emotioneel bewustzijn.

 

Balans en harmonie

Koninginnen vertegenwoordigen vaak een balans tussen de mannelijke en vrouwelijke energieën in zichzelf. Ze zijn klaar en harmonieus, in staat om verschillende aspecten van hun persoonlijkheden te mengen om evenwicht te bereiken.

Balans

Koningin van Kelken

In het bijzonder belichaamt de Koningin van Kelken de kwaliteiten van het waterelement en de rang van koningin in het Kelken element. Ze is het ultieme symbool van emotioneel meesterschap, empathie en intuïtieve wijsheid. Haar kracht is het begrijpen van de emotionele behoefte van de mensen om haar heen. Wanneer deze kaart in een legging verschijnt, moedigt het je aan om je emotionele diepte te omarmen, op je intuïtie te vertrouwen en je relaties met mededogen te koesteren.

In wezen vertegenwoordigt de Koningin van Kelken de ideale mix van de emotionele diepte van het waterelement en de verzorgende kwaliteiten van de koninginnenrang in Tarot. Ze is een belichaming van de kracht van empathie, intuïtie en emotionele intelligentie om ons door de reis van het leven te leiden.

 

Betekenis in een legging

Wanneer de koningin van kelken je Tarotlegging siert, brengt ze een boodschap van emotioneel evenwicht en verhoogde intuïtie. Het suggereert een tijd waarin je emoties in harmonie zijn en je intuïtie op zijn hoogtepunt is. Het is een oproep om op je onderbuikgevoelens te vertrouwen en je door je hart te laten leiden.

 

Voorbeelden

 

Liefde en relaties

In een liefdeslezing betekent de koningin van kelken een diepe emotionele band. Als je single bent, kan dit erop wijzen dat er een verzorgende, medelevende partner in je leven komt. In een bestaande relatie suggereert het een periode van emotionele nabijheid en begrip.

 

Carrière en creativiteit

In een carrièrespreiding adviseert deze kaart je om op je intuïtie te vertrouwen bij het nemen van beslissingen. Het is een teken dat je creatieve inspanningen worden gevoed door je emotionele diepte, wat resulteert in zinvol en bevredigend werk.

Koningin van Bekers

Een bezoek aan de Koningin van Kelken

Dit keer wil ik het anders doen en jou een bezoek aan de Koning van Kelken laten brengen. Lees het onderstaande goed door, zodat je de bedoeling duidelijk hebt. De stappen zijn simpel Zorg wel dat je zo’n 15 minuten ongestoord kan zitten en maak het je gemakkelijk.

Stel je voor dat je aan de rustige zee zit, het zachte kabbelen van golven aan je voeten. De Koningin van Kelken verschijnt en straalt warmte en begrip uit. Ze luistert aandachtig naar je terwijl jij je hart uitstort en biedt vriendelijke en inzichtelijke begeleiding. Haar aanwezigheid omhult je in een cocon van empathie, waardoor je je gezien en begrepen voelt als nooit tevoren. Haar wijsheid, afkomstig uit een diepe bron van emoties en intuïtie inspireert je. Je vertrouwt op je innerlijke stem om met gratie door de wateren van het leven te navigeren.

Je neemt dankbaar afscheid van de Koningin van Kelken en je wordt je meer bewust van je omgeving. Maak aantekeningen als je dat nodig vindt.

 

Conclusie

De Koningin van Kelken is een kaart van diepe emotionele diepte, intuïtie en mededogen. Ze herinnert ons eraan om onze gevoelens te omarmen, op onze intuïtie te vertrouwen.  Ook raad ze ons aan om onze emotionele banden met liefde en begrip te koesteren. Als je aan je spirituele reis begint, draag dan de wijsheid van de Koningin van Kelken met je mee. Daardoor zullen je emoties en intuïtie je leidende lichten zijn.

De tweede gebruikte afbeelding van de Koning van Kelken is afkomstig van: de Radiant Rider-Waite. Illustraties van de Radiant Rider-Waite, kunst door Pamela Colman Colman Smith, gereproduceerd met toestemming van US Games Systems, Inc. , Stamford, CT 06902. ©2015 door US Games Systems, Inc. Alle rechten voorbehouden.

3 Reacties

 1. Erik Martens

  Dag Annelies, bijgekomen van een zonnige vakantie?

  De Koningin van de Kelken staat, voor mij, voor een sterk ontwikkelde intuïtie en is in harmonie met haar innerlijk. Tevens kan zij psychische vaardigheden bezitten.Haar liefhebbende aard en gevoeligheid voor anderen maken haat tot een fantastische vriendin en ze zal vaak bron van steun voor anderen zijn. Als de vraagsteller deze kaart kiest, geeft dit aan dat hij de behoefte voelt om een diepere band te ontwikkelen met zijn innerlijk. Het kan zijn dat hij dichter bij zijn gevoel komt.
  Met geestelijke groet,
  Erik.

  Antwoord
 2. Sandra

  mooi. Ik ben een week geleden met een cursus gestart om mijn intuïtie en energie meer te gaan omarmen en gebruiken. Deze blog is mooi in afstemming daarmee en geeft mij bevestiging daarin
  dankjewel voor het delen.

  Antwoord
 3. Marie

  Natuurlijk moet je er de tijd voor hebben , maar mijn hart klopte wat slagen harder bij het lezen van je mooie toelichting en de kaarten geven je een enthousiasme de klas in te vliegen . Mijn innerlijke stem jubelt jaaaaa ! Tot spoedig 😇😇😇😇

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *