De Koningin van Pentakels

Tarot | 1 reactie

Voor deze blog heb ik de Tarotkaarten geschud en er een getrokken want ik wou het aan het toeval overlaten waar ik het dit keer over had. Ik trok de Koningin van Pentakels en dat vind ik zelf een fijne kaart. De Hofkaart rangen gecombineerd met het element geven om te beginnen al een redelijk idee waar de kaart over gaat. Daarnaast heeft elke kaart ook symboliek die je verder helpt. En als leuke twist kan een Hofkaart op meerdere dingen van toepassing zijn.

Dat laatste houd ik dit keer even kort want dat is meer iets voor in een cursus of een apart artikel. Ik richt me nu liever op de kaart zelf. In mijn optiek kan je de kaart namelijk vanzelf plaatsen als je snapt waar deze over gaat en je in de legging goed kijkt naar de betekenis van een kaart in de gelegde positie.

De Koningin van Pentakels

De rangen binnen de Tarot

Binnen de Tarot is een Koningin naast de Koning het meest invloedrijke lid van de koninklijke familie.  Direct eronder komen de Ridders en dan de Pages. Ik geef even een opsomming van de rangen zodat je die helder hebt.

 

De Page

Een Page is qua energie en ervaring jong. Wanneer je dit met de middeleeuwen vergelijkt dan was het een boodschapper en een hulpje voor de ridder. Pages begonnen als jonge jongens van een jaar of zes bij een Ridder of in een hofhouding met taken als bedienen tijdens maaltijden, boodschappen rondbrengen en dergelijke. Dit gaf hun de ruimte om te leren hoe het eraan toe ging aan het hof en om relaties op te bouwen. Wanneer een Page genoeg geleerd had kon hij schildknaap worden en als hij daar succesvol in was dan kon hij op een bepaald moment geridderd worden. Zoals je ziet heeft de page enkel een dienende rol en verder geen enkele invloed aan het hof.

 

De Ridder

Een Ridder had dit proces al doorlopen en werkt in dienst van de Koning, hij voert de opdrachten uit die hij krijgt. De Ridder is een en al actie. Wanneer je nadenkt over gezegden dan komen kreten als de galante ridder, de ridder op het witte paard en dergelijke naar voren. Deze gezegden zijn niet uit de lucht komen vallen. De ridders hadden naast vechten voor de Koning ook andere verplichtingen. Ze moesten landgoederen beheren en de boeren op hun taken wijzen. Tegelijkertijd waren ze er ook om de mensen te beschermen. Wat ik wel interessant vind is dat je bij de Ridderkaarten ook heel goed kan zien hoe het element waar ze bij horen in elkaar zit. Leg ze maar eens naast elkaar en kijk naar de paarden. Dat zegt genoeg over het tempo waarin de Ridders te werk gaan.

 

De Koningin

Een Koningin, wordt in de Tarot gezien als de gemalin van de Koning die over zijn element heerst. Zij staat aan zijn zijde en ondersteunt hem daarin. Ze is gemakkelijker benaderbaar dan de Koning en over het algemeen bereid om mensen te helpen. Maar voor haar is het nodig om te begrijpen waarom en vaak moet het in haar agenda passen. Zij werkt vooral op de achtergrond om mensen te helpen. Binnen haar element is zij het archetype van de vrouwelijke energie. De Koningin van Pentakels bespreek ik verderop uitgebreid.

 

De Koning

Een Koning regeerde over zijn rijk en delegeerde taken aan de, grootmeester, Ridders en landheren. Binnen de Tarot is de Koning de autoriteit binnen zijn element en het hoogst aanspreekbare. Maar om van de Koning hulp te krijgen moet je wel eerst bij hem zien te komen. Want Koningen zijn druk en houden zich niet met iedereen bezig. Wat voor het lezen van de kaarten vooral belangrijk is bij de Koning is je bewust zijn van het element. Op die manier kan de Koning op de juiste manier benaderen en zijn hulp vragen.

 

Een Hofkaart in een reading

Een Hofkaart in een reading kan een aantal dingen betekenen. Welk van de volgende betekenissen is afhankelijk van de positie binnen de legging. Die geeft vaak een duidelijke hint daarvoor. Als dat niet het geval is, dan kan je kijken naar de kaarten er omheen.

 

  • Iemand in de omgeving van de persoon waar de reading voor is
  • De persoon zelf, of beter gezegd een aspect van deze persoon
  • Een aspect van de situatie
Symboliek Koningin van Pentakels

De symboliek op de kaart

Wanneer je de Koningin van Pentakels uit een Rider Waite Tarot pakt dan kan je met me meekijken. Ik gebruik deze kaarten altijd als het ijkpunt voor de betekenis van een kaart. Wat zien we op deze kaart. We zien een dame in een witte jurk met een rood overkleed, ze draagt een kroon en sluier. Ze zit op een stenen troon en houdt een Munt vast waar ze peinzend naar kijkt. De troon is bewerkt en zichtbaar zijn appels, peren, engeltjes en een geit. Om haar heen zie je een gele lucht met een paar bergen in de achtergrond. Er is begroeiing langs de bovenrand van de kaart met rode bloemen. Op de grond zien we de aarde en begroeiing en rechtsonder in de hoek is een konijn zichtbaar. Allemaal symbolen van welvaart en overvloed.

 

De rode bloemen

Rode bloemen kom je in de Tarot op best veel kaarten tegen, bijvoorbeeld bij de Magiër en de Kracht kaart. Deze bloemen en de rank waar ze aan hangen vertellen je dat er potentieel is, groei en bloei. Het rood wijst op passie, die zie je ook terug in haar overkleed.

 

De blauwe bergen en gele lucht

Het blauw geeft aan dat op kalme en intuïtieve wijze problemen (bergen) overwonnen worden en het geel in de lucht duidt op de afwegingen en keuzes die ze daarbij maakt. Geel staat namelijk voor het mentale proces van overwegen en kiezen. Ze laat zich in haar keuzes leiden door haar passie en innerlijke wijsheid die haar hierbij helpen.

De troon

De Troon

Deze grijze stenen troon is rijkelijk bewerkt, dat alleen al geeft aan dat er overvloed en weelde is. Het grijs laat zien dat deze koningin heel neutraal kan luisteren en beoordelen wat goed is. Ze maakt haar keuzes vanuit een open mind en daarbij houdt ze in gedachten of iets praktisch haalbaar is. Sommige van de stenen tronen zijn heel strak met rechte lijnen en scherpe hoeken, dat zie je hier niet. Deze troon heeft afgeronde hoeken en dat maakt duidelijk dat de Koningin van Pentakels duidelijk haar wat zachtere vrouwelijke invloed op de wereld uitoefent.

 

Het fruit

De appels en peren op de rugleuning van de troon duiden op vruchtbaarheid en overvloed. Het fruit is tenslotte de oogst na een seizoen hard werken om het groeiproces te ondersteunen. Ook hier zie je dat het een traag proces is. Vruchten hebben tijd nodig om te groeien.

 

De Cherubijnen

Op de troon zie je aan de zijkant onderaan en bovenaan de rugleuning engeltjes. Deze cherubijntjes geven aan dat de Koningin van Pentakels ook een liefdevolle vrouw is die haar omgeving graag helpt. Daarnaast duiden ze erop dat de koningin zich laat leiden door haar spirituele waarden en contact met het Hogere.

 

De Ram

Dit is altijd een toonbeeld geweest van dominantie en koppigheid. Je kan het ook vertalen als ze weet duidelijk wat ze wel en niet wil en is standvastig in haar doelen bereiken. Ja, dat kan soms betekenen dat ze als koningin dominant gedrag toont, maar dat wil niet zeggen dat ze dat altijd doet. Standvastigheid is ook nodig wanneer je in Pentakelland bezig bent. Alles gaat hier traag en er zijn mensen die dan de moed verliezen. De Ram helpt je eraan te herinneren dat standvastigheid nodig is om hier resultaten te behalen.

Koningin van munten ram

De Koningin van Pentakels in kleuren en symboliek

Nu de troon duidelijk is kunnen we kijken naar de koningin die erop zit. Laten we haar wat beter onder de loep nemen. Zij is als de Vrouw van het Pentakelland degene die zorgend en grondend aanwezig is. Ze komt tevoorschijn wanneer je het nodig hebt om met je innerlijke wijsheid in contact te komen. Haar troon staat in een weelderig groeiende omgeving en toont het contact met de natuur. Ze staat voor het vinden van het ritme van de natuur en daarop afgestemd kunnen leven. Je zou haar kunnen zien als degene die voor zelfzorg staat.

 

De Kroon

Een kroon staat voor macht en wijsheid. Op haar kroon zie je een gevleugelde zonneschijf die de zonnegod representeert. De Koningin van Pentakels krijgt haar wijsheid uit de hemelse sferen en past die goed toe.

 

De Witte Jurk

De kleur wit staat voor zuiverheid, dit geeft aan dat de Koningin van Pentakels geen dubbele agenda heeft. Zij is er je te helpen en wanneer je haar om hulp vraagt dan zal ze dat vanuit zuivere motivatie geven.

 

Het Rode Overkleed

Dit stukje kleding laat zien dat de koningin gepassioneerd is over haar omgeving, de natuur en vanuit die passie zal handelen. Dit maakt haar uitermate doeltreffend in haar praktische benadering van de taken die ze uitvoert.

 

De Groene Sluier

Deze geeft haar verbinding met de natuur aan. De koningin is duidelijk thuis in de natuur en vind haar kracht bij Moeder Aarde. Zij vindt het prettig om met haar handen in de aarde te werken en de grondende werking van dit contact op die manier te ervaren. Praktisch als ze is, gaat dat goed samen met het planten en verzorgen van haar tuin en daarmee stelt ze alvast weer een oogst veilig.

symboliek jurk

De Pentakel

De Koningin van Pentakels houdt een grote munt vast. Dit om te laten zien dat zij over materie heerst. Ze kijkt ernaar en lijkt een aantal zaken te overwegen want de koningin springt niet zomaar in het diepe. Ze maakt eerst haar praktische overwegingen want ze wil zeker weten dat waar ze in investeert ook een opbrengst zal leveren.

 

De Haas

Een haas staat voor vruchtbaarheid, dat weet je denk ik wel. Dat past natuurlijk ook erg goed bij de hele trend van de kaart. Het staat ook voor het Lenteseizoen. In de Wicca zie je voor Ostara ook altijd een Haas bij de afbeelding van de Godin. In de Lente zie je veel geboortes en dat is waar de Haas ook zichtbaar is als de natuurcyclus en de wedergeboorte tijdens de Lente. Zintuigelijke ervaringen zijn ook onderdeel van de symboliek van de Haas.

 

Wie is die vrouw?

Dit is een vrouw die welgesteld is. De Koningin van Pentakels heeft alles om haar heen wat ze nodig kan hebben. Wanneer je probeert hierbij een persoon in je omgeving te vinden dan praat je over een vrouw die haar zaken op orde heeft. Een vrouw die graag buiten in de tuin werkt en houdt van zintuigelijke ervaringen. Ze kan genieten van een lekkere maaltijd. Zij is een praktische moeder die haar budget op orde heeft en de agenda’s van de hele familie onder controle houdt. Haar huis is een veilige haven die praktisch ingericht is. Deze vrouw heeft in ingebouwde natuurlijke manier om overvloed te creëren, want ze is een aardmoeder.

 

Ken je haar?

Het helpt om voor jezelf een koppeling te maken naar iemand in je eigen omgeving, daardoor kan je deze Koningin van Pentakels gemakkelijker onthouden. Denk er eens over na. Wie ken jij die bij deze beschrijving past? Ken je er misschien meer? Dat maakt je beeld van de Koningin van Pentakels alleen maar completer.

 

Het Tarotjournaal

Maak zeker aantekeningen over deze wonderbaarlijke koningin in je Tarotjournaal als je die hebt. Zelf ben ik blij met mijn zwart wit afbeeldingen van de kaarten in mijn Tarotjournaal. Daardoor kan ik de voor mij belangrijkste dingen inkleuren en zo een duidelijk accent leggen op bepaalde symbolen en betekenissen. Verder staan er een aantal prompts is die helpen om de betekenis van elke kaart duidelijk uit te leggen. Dit journaal zit ook bij het lesmateriaal van de Leer de Tarot Lezen cursus.

De gebruikte afbeelding is afkomstig van: de Radiant Rider-Waite. Illustraties van de Radiant Rider-Waite, kunst door Pamela Colman Colman Smith, gereproduceerd met toestemming van US Games Systems, Inc. , Stamford, CT 06902. ©2015 door US Games Systems, Inc. Alle rechten voorbehouden.

1 Reactie

 1. Jolanda

  Dag Annelies
  Mooi helder verhaal
  Helpt me om er anders naar te kijken
  Dank je
  Gr Jolanda

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *