De Maanfasen

Wicca | 3 reacties

De maan is al eeuwenlang een bron van fascinatie, kracht en wijsheid voor mensen. Ze is een symbool van vrouwelijkheid en mysterie. In de New Age en Wicca wordt de maan ook gezien als een krachtige bron van energie en magie. De maanfasen waar ik het over wil hebben zijn: nieuw, wassend, vol en afnemend. Elke fase heeft zijn eigen unieke energie en betekenis.

 

Nieuw

De nieuwe maan staat voor een nieuwe start, nieuwe projecten en nieuwe ideeën. Het is een tijd om te plannen en te dromen.

 

Wassend

De wassende maan staat voor groei, ontwikkeling en expansie. Het is een tijd om actie te ondernemen en je doelen te bereiken.

 

Vol

De volle maan staat voor volheid, overvloed en kracht. Het is een tijd om te oogsten wat je hebt gezaaid en om je geluk te vieren.

 

Afnemend

De afnemende maan staat voor loslaten, afscheid nemen en transformatie. Het is een tijd om te reflecteren op je ervaringen en om te leren van je fouten.

De maan heeft ook een invloed op het menselijk lichaam en geest. Ze wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met de menstruatiecyclus, de slaap en de emoties. In de Wicca wordt de maan gebruikt voor verschillende rituelen en ceremonies. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt om de maanenergie te channelen, om te mediteren en om te helen.

Afnemende maan van de maanfasen

Tips voor het werken met de maanfasen

Er zijn veel verschillende manieren om met de maan te werken. Wat jij wilt doen tijdens elke maanfase is wat voor jou het beste is. Maar mocht je geen idee hebben waar te beginnen dan zijn hier een paar tips:

 

Observeer de maan

Neem de tijd om de maan te observeren en haar energie te voelen.

 

Mediteer op de maan

Meditatie is een geweldige manier om de maanenergie te channelen en te verbinden met je innerlijke wijsheid.

 

Doe een ritueel

Er zijn veel verschillende rituelen die je kunt doen om de maanenergie te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een ritueel doen om je doelen te bereiken, om je liefdesleven te verbeteren of om te helen.

 

Gebruik maanstenen

Maanstenen zijn stenen, kristallen en halfedelstenen die worden geassocieerd met de maan. Je kunt ze gebruiken om de maanenergie te versterken en te aarden.

De maan is een krachtige bron van energie en als je haar op een positieve manier gebruikt, kan ze je helpen om je leven te verbeteren. Daarom is werken met de maanfasen zo leuk om te doen.

De maan heeft een grote invloed op ons leven, zowel fysiek als emotioneel. Maanenergie wordt gebruikt om ons te helpen bij verschillende doelen, zoals het verbeteren van onze gezondheid, het versterken van onze relaties en het manifesteren van onze dromen.

mediteren tijdens de volle maan

Namen van de volle maan per maand

De maanfasen hebben hun eigen energie, betekenis en symboliek. Laten we samen per maand bekijken welke bijnaam de maan draagt en welke energie die met zich meebrengt. Ik geef ook suggesties voor activiteiten of rituelen die je kan doen om deze energie te kanaliseren en te benutten.

 

Januari: Wolfmaan

Deze maan is vernoemd naar de hongerige wolven die in deze tijd van het jaar in de buurt van de dorpen op zoek gingen naar voedsel. De energie van deze maan is gericht op innerlijke kracht, bescherming, vertrouwen, en wilskracht. Dit is de perfecte tijd om je doelen voor de rest van het jaar vast te stellen. Focus op wat je wilt bereiken en wat je nodig hebt om daar te komen.

Suggesties voor energiewerk

 • Mediteer over kracht en volharding
 • Creëer een visiebord voor het nieuwe jaar
 • Schrijf in een dagboek over je doelen en intenties

 

Februari: Sneeuwmaan

Deze maan staat bekend om de sneeuw die in overvloed viel in de wintermaanden. De energie van deze maan is kalm, vredig, en richt zich op innerlijke rust en emotionele heling. Gebruik deze maan om naar binnen te keren, te ervaren en los te laten wat niet bijdraagt aan je groei.

Suggesties voor energiewerk

 • Creëer een rustige ruimte om naar toe te gaan en tot rust te komen
 • Mediteer over acceptatie en innerlijke vrede
 • Schrijf in je dagboek om emotionele blokkades te begrijpen en los te laten

 

Maart: Lentemaan

De energie van deze maan roept op om jezelf te bevrijden van wat je niet langer dient en om je klaar te maken voor vernieuwing en herboren worden.

 

Suggesties voor energiewerk

 • Creëer een ritueel met eieren om vruchtbaarheid en vernieuwing te vieren
 • Mediteer over nieuwe kansen en mogelijkheden
 • Schrijf je zegeningen en affirmaties op
schrijven bij de nieuwe maan

April: Roze Maan

Deze maan is vernoemd naar de roze bloemen die bloeien in de lente. De energie van deze maan is gericht op liefde, harmonie, balans en vreugde. Gebruik deze maan om jezelf te vullen met de vreugde van het leven en om te werken aan de vrede in je relaties.

Suggesties voor energiewerk

 • Maak een liefdesaltaar om de romantiek uit te nodigen
 • Mediteer over vergeving en het cultiveren van liefde en harmonie in relaties
 • Ga buiten wandelen en genieten van de schoonheid van de natuur

 

Mei: Bloemmaan

Deze maan is vernoemd naar de overvloed aan bloemen die bloeien in de lente. De energie van deze maan is gericht op vruchtbaarheid, groei, en bloei. Gebruik deze maan om je te verbinden met de energie van creatie, groei en vernieuwing.

Suggesties voor energiewerk

 • Creëer een altaar met bloemen
 • Mediteer over groei en nieuwe kansen
 • Maak een mandala met bloemen om de overvloed te symboliseren die je in je leven wilt

 

Juni: Aardbeimaan

Deze maan is vernoemd naar de doordringende geuren van de aardbeien die in deze tijd van het jaar worden geoogst. De energie van deze maan is gericht op het vinden van balans en het omarmen van onze emoties. Gebruik deze maan om je gevoelens te omarmen en in balans te brengen.

 

Suggesties voor energiewerk

 • Maak een regenboogaltaar om de engelen aan te trekken en je emoties te helen
 • Mediteer over balans en zelfzorg
 • Schrijf een brief naar jezelf over hoe je voor jezelf kunt zorgen en je grenzen kunt stellen
Bloemen mandala bij de maanfasen

Juli: Heidemaan

De Heidemaan is de zevende volle maan van het jaar. Het is een tijd van oogsten en overvloed. De energie van de Heidemaan is rijk en voldaan. Het is een tijd om je successen te vieren en te genieten van de vruchten van je arbeid.

Suggesties voor energiewerk

 • Creëer een ritueel dat zich concentreert op vruchtbaarheid en overvloed
 • Mediteer over hoe je je creativiteit kunt uitbreiden en geef jezelf de ruimte om jezelf te uiten
 • Schrijf affirmaties op die overvloed in je leven bevorderen

 

Augustus: Steurmaan

Deze maan is vernoemd naar de overvloedige steur visserij. De energie van deze maan is gericht op overvloed en transformatie. Gebruik deze maan om je onder te dompelen in de helende energie van water.

Suggesties voor energiewerk

 • Breng tijd door in of bij water en laat het je lichaam en ziel helen
 • Mediteer over wat je wilt transformeren en loslaten in je leven
 • Schrijf een gedicht of een verhaal over transformatie

 

September: Oogstmaan

Deze maan is vernoemd naar de oogst die traditioneel in deze tijd van het jaar plaatsvindt. De energie van deze maan is gericht op dankbaarheid, overvloed, en het loslaten van wat niet langer bijdraagt aan onze levens.

 

Suggesties voor energiewerk

 • Maak een oogstaltaar om de overvloed en dankbaarheid te vieren
 • Mediteer over dankbaarheid en geef jezelf de ruimte om alles wat je hebt te waarderen
 • Schrijf in je dagboek over de dingen in je leven waarvoor je dankbaar bent
Bloedmaan meditatie

Oktober: Jachtmaan

Deze maan is vernoemd naar de jacht die plaatsvindt wanneer de dieren zich voorbereiden op de winter. De energie van deze maan is gericht op bescherming, innerlijke kracht en het vinden van balans in tijden van verandering.

Suggesties voor energiewerk

 • Creëer een ritueel van bescherming en kracht
 • Mediteer over het vinden van balans in tijden van verandering
 • Schrijf affirmaties die je ondersteunen in het vinden van balans

 

November: Bloedmaan

Deze maan is vernoemd naar de verandering in seizoenen, waardoor het bloed van de dieren op de grond wordt vergoten. De energie van deze maan is gericht op diepgaande transformatie, loslaten en loskomen van dat wat op het spirituele niveau niet meer dient.

Suggesties voor energiewerk

 • Creëer een ritueel voor het loslaten van oude overtuigingen, gewoontes en patronen
 • Mediteer over diepe transformatie en de vernieuwing die het met zich meebrengt
 • Schrijf in je dagboek over jouw transformatieproces

 

December: Koude Maan

Deze maan is vernoemd naar de koude wintermaanden. De energie van deze maan is gericht op stilte, introspectie en het vinden van innerlijke wijsheid en rust.

 

Suggesties voor energiewerk

 • Creëer een rustige ruimte om je terug te trekken en te rusten
 • Mediteer over stilte en innerlijke wijsheid
 • Schrijf in je dagboek om jouw innerlijke stem te vinden en te versterken
Zen kamer

Volle maan activiteiten

Een volle maan ritueel is een ceremonie die op een volle maan wordt uitgevoerd. De volle maan staat ​​voor transformatie, overvloed en heling. Volle maan rituelen kunnen worden gebruikt om je doelen te manifesteren, je relaties te verbeteren, je gezondheid te verbeteren en je spirituele groei te stimuleren.

 

Voorbeelden van volle maan ritueeltjes

 • Schrijf een brief aan de maan. In je brief kun je je doelen, wensen en dromen opschrijven. Nadat je je brief hebt geschreven, verbrand je deze en strooi de as in een rivier.
 • Neem een wensbad. Laat het bad vol lopen met water en voeg bloemen, kruiden en kristallen toe die je met je wens associeert. Ga in bad en stel je voor dat je alles loslaat wat je wens zou kunnen tegenhouden. Vraag daarna aan de Godin om naar voren te brengen wat er nog onbewust aan blokkades is voor manifestatie van je wens. Visualiseer dan hoe je wens in vervulling gaan.
 • Maak een wenssteen. Kies een steen die je aanspreekt en schrijf je wens of wat je wilt loslaten op de steen. Ga naar buiten en leg de steen onder de maan en vertrouw erop dat je wens in vervulling zal gaan.
 • Doe een meditatie. Gebruik de energie van de volle maan om te mediteren en te verbinden met je hogere zelf. Vraag om begeleiding en steun bij je doelen en wensen.
 • Ga naar buiten en kijk naar de maan. Neem de tijd om de schoonheid van de maan te bewonderen en haar energie in je op te nemen. Voel je verbonden met de kosmos en met alles wat is.

Volle maan rituelen kunnen een krachtige manier zijn om je leven te verbeteren. Als je geïnteresseerd bent in het uitvoeren van een volle maan ritueel, onderzoek dan verschillende rituelen en vind er een die bij je past.

Derde kartier

Een volle maan visualisatie

 1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden. Ga zitten of liggen in een comfortabele houding. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem.
 2. Concentreer je op je ademhaling en laat alle stress en zorgen van je afglijden. Voel je lichaam ontspannen worden, van je hoofd tot je voeten.
 3. Stel je nu voor dat je onder de volle maan staat. De maan is groot en helder, en haar licht is zacht en warm. Voel de energie van de maan door je lichaam stromen.
 4. Denk nu aan iets dat je wilt oogsten of loslaten. Voel de vreugde en dankbaarheid die je ervaart omdat het uitwerkt zoals je hoopt.
 5. Spreek je doel van de visualisatie nu uit en zorg ervoor dat je dit met overtuiging doet.
 6. Vraag de Godin je hierbij te helpen.
 7. Dank de maan voor haar hulp. Laat het nu los en laat het universum dit voor je regelen.
 8. Blijf nog even in stilte zitten en geniet van de energie van de volle maan. Wanneer je klaar bent, open je ogen en haal je en paar keer diep adem.
 9. Ga terug naar je nacht met een gevoel van vreugde en dankbaarheid.
Maansteen om te gerbuiken bij de maanfasen

De Nieuwe Maan​

Een nieuwe maan ritueel is een ceremonie die op een nieuwe maan wordt uitgevoerd. Nieuwe maanenergie staat ​​voor een nieuwe start, nieuwe projecten en nieuwe ideeën. Nieuwe maan rituelen kunnen worden gebruikt om je doelen te stellen, je plannen te maken en je voor te bereiden op nieuwe avonturen.

Er zijn veel verschillende manieren om een nieuwe maan ritueel uit te voeren. In principe kan je de rituelen van de Volle Maan gebruiken maar verleg de focus dan naar waar het voor jou op dat moment om gaat. Je kunt elk ritueel aanpassen zodat het goed voelt voor jou.

Combineer wat je weet over de Nieuwe Maan met wat je weet over het dierenriemteken waar het op dat moment in staat (Dit is gemakkelijk te vinden via Google). Daarmee kan je dan kiezen voor het maken van kleine ritueeltjes die met name gericht zijn op een nieuw begin op dat gebied of het versterken van de energie van dat onderwerp.

Maangodin

Een nieuwe maan visualisatie

 1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Ga zitten of liggen in een comfortabele houding. Sluit je ogen en neem een paar diepe ademhalingen.
 2. Concentreer je op je adem en laat alle stress en zorgen van je afglijden. Voel je lichaam ontspannen worden, van je hoofd tot je voeten.
 3. Stel je nu voor dat je onder de nieuwe maan staat. De maan is klein en donker, maar haar licht is nog steeds zacht en warm. Voel hoe de energie van de maan door je lichaam stroomt.
 4. Denk nu aan iets dat je wilt bereiken. Het kan een doel zijn, een wens, of een droom. Stel je voor dat je je doel al hebt bereikt. Voel de vreugde en dankbaarheid die je ervaart.
 5. Spreek je doel nu uit en zorg ervoor dat dat met overtuiging doet.
 6. Vraag de Godin je te helpen dit te manifesteren.
 7. Dank de maan voor haar hulp. Laat je doel nu los en laat het universum het voor je regelen.
 8. Blijf nog even in stilte zitten en geniet van de energie van de nieuwe maan. Wanneer je klaar bent, open je ogen en adem een paar keer diep in.
 9. Ga terug naar je dag/avond met een gevoel van vreugde en dankbaarheid. Weet dat je doel zal worden bereikt.

 

Enkele extra tips voor bij de nieuwe maan visualisatie

 • Gebruik je favoriete edelstenen of kristallen om de energie van de nieuwe maan te versterken
 • Brand wierook of een kaars om een ​​rustige en ontspannende sfeer te creëren
 • Luister naar ontspannende muziek of geluiden van de natuur
 • Schrijf je doel of wens op een stuk papier en verbrand het dan tijdens de visualisatie

Zoals je ziet is de visualisatie niet eens zo heel erg anders dan die van de volle maan, maar het doel dat je erbij in gedachten neemt is anders. Als je gebruik maakt van kristallen, kruiden en wierook, dan pas je die aan zodat ze de energie van de maan en je focus voor de visualisatie versterken.

supermaan

De micromaan, een supermaan en de blauwe maan

 

Micromaan

Een micromaan is een volle maan die ongeveer 13% kleiner en 30% minder helder is dan een gemiddelde volle maan. Dit komt omdat de maan in een elliptische baan rond de aarde draait, waardoor de afstand tussen de aarde en de maan varieert. Wanneer de maan het verst van de aarde staat, is het een micromaan.

Supermaan

Een supermaan is een volle maan die 14% groter en 30% helderder is dan een gemiddelde volle maan. Dit komt omdat de maan in een elliptische baan rond de aarde draait, waardoor de afstand tussen de aarde en de maan varieert. Wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat, is het een supermaan.

Blauwe maan

Een blauwe maan is de tweede volle maan in één maand. Dit gebeurt ongeveer eens in tweeënhalf jaar. De term “blauwe maan” komt van de uitdrukking “once in a blue moon”, wat betekent dat iets heel zelden gebeurt.

Maanmagie

De energie van de micromanen, supermanen en blauwe manen

Er wordt gezegd dat de energie van elke maan een andere invloed heeft op de mens. Hier is een overzicht van de energie van micromanen, supermanen en blauwe manen:

Micromanen

Deze worden vaak gezien als een tijd van rust en reflectie. Het is een tijd om naar binnen te kijken en je gedachten en gevoelens te ordenen. Micromanen worden ook wel gezien als een tijd voor heling en genezing. Combineer wat je van een micromaan weet ( de maand en energie die daarbij past) en reflecteer dan met name op die onderwerpen.

Supermanen

Een supermaan wordt vaak gezien als een tijd van actie en avontuur. Het is een tijd om nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te leren. Supermanen worden ook wel gezien als een tijd voor overvloed en geluk. Combineer wat je weet over deze maanenergie met die van de maand en gebruik dat voor je actie en avontuur.

Blauwe manen

De blauwe manen worden vaak gezien als een tijd van magie en wonderen. Het is een tijd om je dromen te volgen en je doelen te bereiken. Blauwe manen worden ook wel gezien als een tijd voor liefde en romantiek.

volledige maansverduistering

De maansverduistering

Een maansverduistering is een astronomisch verschijnsel waarbij de maan geheel of gedeeltelijk wordt verduisterd door de aarde. Dit gebeurt wanneer de maan, de aarde en de zon in een rechte lijn staan, met de aarde in het midden. De aarde staat dan tussen de zon en de maan, waardoor de schaduw van de aarde op de maan valt.

 

Er zijn drie stadia van een maansverduistering

 

Begin van de gedeeltelijke verduistering
Dit is het moment waarop de schaduw van de aarde de maan begint te raken.

Maximum verduistering
Dit is het moment waarop de maan volledig in de schaduw van de aarde staat.

Einde van de gedeeltelijke verduistering
Dit is het moment waarop de schaduw van de aarde de maan weer verlaat.

In de Wicca wordt een maansverduistering gezien als een tijd van grote kracht en energie. Het wordt gezien als een tijd om te reflecteren op je leven en je doelen, en om je gebeden en wensen uit te spreken. Dit is een tijd om te mediteren en te verbinden met je innerlijke wijsheid.

 

Gedeeltelijke en volledige maansverduistering

Het belangrijkste verschil tussen een gedeeltelijke en volledige maansverduistering is dat bij een volledige maansverduistering de maan volledig in de schaduw van de aarde valt, terwijl bij een gedeeltelijke maansverduistering de maan slechts gedeeltelijk in de schaduw van de aarde valt.

Volledige maansverduistering
Tijdens een volledige maansverduistering lijkt de maan rood omdat het enige licht dat de maan bereikt, door de atmosfeer van de aarde wordt gefilterd. De atmosfeer absorbeert alle blauwe en violette licht, waardoor alleen het rode licht de maan bereikt. Dit is waarom deze volledig verduisterde maan ook wel de Bloedmaan wordt genoemd.

Gedeeltelijke maansverduistering
Tijdens een gedeeltelijke maansverduistering lijkt de maan gedeeltelijk rood, omdat alleen een deel van de maan in de schaduw van de aarde valt. Het deel van de maan dat niet in de schaduw valt, wordt verlicht door de zon en lijkt wit.

Beide soorten maansverduisteringen zijn een prachtig gezicht en kunnen met het blote oog worden gezien. Volledige maansverduisteringen zijn echter zeldzamer dan gedeeltelijke maansverduisteringen.

moon and flowers

Suggesties voor activiteiten bij een maansverduistering

Er zijn veel verschillende rituelen en ceremonies die tijdens een maansverduistering kunnen worden uitgevoerd. Het is maar net wat jou ligt en het is aan elk individu om te beslissen wat hij of zij wil doen tijdens een maansverduistering. Er is geen goede of foute keus. Het belangrijkste is om te doen wat voor jou werkt.

 

Meditatie

Maansverduisteringen zijn een geweldige tijd om te mediteren en te verbinden met je innerlijke wijsheid. Je kunt bijvoorbeeld in een rustige omgeving gaan zitten of liggen, je ogen sluiten en je ademhaling volgen. Je kunt ook visualiseren hoe de maanenergie door je lichaam stroomt.

 

Bidden

Tijdens een Maansverduistering is het ook een goede tijd om te bidden. Je kunt bijvoorbeeld bidden voor wat je wilt manifesteren in je leven en om advies en hulp vragen.

 

Wensritueel

Een wensritueel is een geweldige manier om je wensen te manifesteren tijdens een maansverduistering. Je kunt bijvoorbeeld een wenssteen maken of een wenskaart schrijven. Ook kun je je wens hardop uitspreken.

 

Baden in maanlicht

In het maanlicht baden is een geweldige manier om de maanenergie te absorberen. Je kunt bijvoorbeeld een bad nemen in water dat is gevuld met maansteentjes of edelstenen. Ook kun je een kaarsje aansteken en ontspannende muziek luisteren.

 

Ritualen voor heling en genezing

Maansverduisteringen worden gezien als een tijd voor heling en genezing. Je kunt bijvoorbeeld een ritueel uitvoeren om jezelf of iemand anders te helen, zowel fysiek als emotioneel. Ook kun je een ritueel uitvoeren om je huis of je werkplek te zuiveren.

 

Afscheid nemen van het oude

Tijdens een Maansverduistering is het een tijd voor transformatie en verandering. Je kunt een ritueel uitvoeren om afscheid te nemen van het oude in je leven, zodat je ruimte kunt maken voor het nieuwe.

 

Zuivering

Maansverduisteringen worden gezien als een tijd voor zuivering. Je kunt een ritueel uitvoeren om je huis of je werkplek te zuiveren van negatieve energie.

smudge tijdens een maansverduistering<br />

Een laatste tip

Het is leuk om met de maanfasen te werken, maar vaak vergeten we wat we precies gedaan hebben en al helemaal of het effect had. Daarom stel ik voor dat je een Maandagboek bijhoudt. Dit kan gewoon in een schrift of een online documentje. Wat je daarin doet is dat je steeds wanneer de maanfasen wisselen je aantekeningen maakt. Je schrijft de datum en maanfase op en hoe je je voelt. Schrijf ook op wat er op dat moment speelt. Dit kan je enkel bij het wisselen van de maanfasen doen of je kan er elke dag een korte aantekening bij maken zodat je na een paar maanden precies kan zien wat de maanfasen met je doen.

 

Conclusie

Je kan bij de maanfasen energiewerk doen en je hoeft niet eens zo heel creatief te zijn. Het belangrijkste is dat je rekening houdt met de energie van het moment in combinatie met de fase van de maan. Daar kan je dat je ritueeltje omheen creëren. Het is natuurlijk wel leuk om van alles uit te proberen. Probeer vooral ook om alles wat je gebruikt – bijvoorbeeld op je altaar – aan te passen aan die speciale energie.

Wil je meer weten over Wicca dan kan je hier verder lezen

3 Reacties

 1. Dorien Bonnes

  Hallo, ik heb je blog gelezen over de maanfasen. Ik wil daarin toch even reageren dat ik met heel veel plezier dit gelezen heb. Het is heel leerzaam en er staat zoveel kennis in wat ik kan gebruiken bij wat ik allemaal al doe. Ook stuk over dichtheid bij de aarde, maansverduistering en ook in combinatie met dierenriem tekens. Dit vind ik geweldige mooie aanvulling op wat ik zelf al doe. Dus heel erg bedankt!

  Antwoord
  • admin

   Hallo Dorien,

   Graag gedaan en fijn dat het wat toevoegt voor je.

   Groetjes
   Annelies

   Antwoord
   • Maria Sey

    Dag Annelies, heel interessant de maanfasen!
    Hartelijk dank
    Groetjes
    Maria Sey

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *