Denk je dat Tarot intimiderend is

Tarot | 0 Reacties

Ik werk sinds 2000 met de Tarot en het is altijd een reis van persoonlijke en spirituele groei geweest. Net als voor veel mensen was het beging hobbelig. Ik probeerde de kaarten uit mijn hoofd te leren zoals de diverse cursussen en boeken me vertelden. Het resultaat was belabberd en vooral ontmoedigend. Tot ik er helemaal klaar mee was en besloot dat het anders moest kunnen. Dat veranderde alles, maar daarover straks meer. Ben jij net als zovelen en denk je dat Tarot intimiderend is? Lees dan vooral verder.

Denk je dat Tarot intimiderend is

Het begin

Wanneer je begint met een leerproces, of dat nu voor de Tarot of voor een taal is, dan is alles nieuw en soms wat overweldigend. Er komt veel informatie op je af en het is aan jou om daar logica in te vinden. Bij de Tarot is het zo dat er zoveel informatie uit verschillende bronnen te vinden is dat je volledig onder gesneeuwd raakt. Iedereen die met de Tarot werkt heeft een individuele mening over de uitleg en het gebruik ervan. Die variëren van zeer positief en relaxed tot dogmatisch en negatief. En dat zijn alleen nog maar de mensen die er mee werken.

Daarnaast heb je ook nog de mensen die de Tarot alleen maar van zien, horen zeggen of via hun kerk kennen. Zij kennen de Tarot helemaal niet maar laten zich leiden door hun omgeving en vaak hun angst door onwetendheid. Zodra je begint met de Tarot zijn deze mensen de eersten om je te vertellen dat het van de Duivel is. Met name de kerk verkondigt dit welgemeend en is sterk in de propagatie hiervan. Ze werken in dit opzicht met het principe verdeel en heers. Door mensen bang te maken, creëren ze een platform waardoor ze mensen vertellen wat ze wel en niet mogen doen.

Dit heeft me altijd verbaasd, God is toch die alles omvattende liefde? Alleen niet wanneer het om mensen gaat. Waarom heeft die alles kunnende God mensen nodig die doen wat hij zegt en waarom wordt er gedreigd met de hel? Dat verhaal blijft aan alle kanten wringen, met name omdat ik al sinds 2000 met de Engelen en de Tarot werk. Ik heb in al die tijd geen negatieve ervaringen opgedaan met beide, wel met gelovigen. Is het misschien daarom dat je denkt dat Tarot intimiderend is?

Tarot boeken geven te veel informatie

De hoeveelheid informatie

Zoals ik eerder al zei is er veel informatie. Kijk maar eens rond in boekenwinkels, en online voor video’s en cursussen. Je wordt helemaal overspoeld door elkaar tegensprekende informatie en veel daarvan heeft er een vleugje drama of dogma aan kleven. Mijn ervaring in de eerste periode was dat ik zoveel mogelijk informatie per kaart verzamelde. Houd hierbij in gedachten dat er 78 kaarten zijn en er zijn boeken die 6 pagina’s informatie per kaart geven. Dat is gewoon niet te doen, voordat je bij kaart 10 bent is de eerste al uit je hoofd verdwenen. Alles is tot een grote brei gemengd waar geen zinnig antwoord meer is te halen.

 

De angst voor “enge” kaarten

Dan is er nog de situatie met de enge kaarten. Wanneer je door de Tarot bladert en de kaarten een voor een bekijkt, kom je wel wat tegen. Er zijn kaarten die er in eerste instantie best eng en negatief uitzien. Maar de vraag is: “Zijn ze dat ook?” Nee, dat zijn ze niet, je kent alleen de beeldtaal en symboliek niet. Zodra je daar meer over leert en nuchter naar de kaarten kijkt worden er al snel een aantal dingen duidelijk.

De Tarot is gehuld in geheimen

De Tarot is gehuld in geheimen

Wanneer je een tijdje op zoek bent naar betekenis lijkt het wel of de Tarot volledig gehuld is in geheimen. Alleen door via een esoterische school te leren kom je uiteindelijk tot inzichten. Ook dat is niet waar, wanneer je alle gedachten, emoties en verwachtingen loslaat kan je de Tarot heel simpel leren. Het is namelijk een systeem, met logica en duidelijke informatie. Volg je die logische informatie stap voor stap dan kom je vanzelf tot werkende antwoorden. Je hoeft er niet spiritueel voor te zijn zoals vaak gezegd wordt, je hebt zelfs geen talent nodig. Echt iedereen kan de Tarot leren lezen, de vraag is alleen wil je er wat tijd insteken?

 

In mijn cursussen leren mensen in een weekend hoe de basis van de Tarot in elkaar steekt. Ze passen dat toe en geven direct met veel plezier zinnige readingen. Zijn dit supermensen? Nee hoor, gewoon mannen en vrouwen die een normaal leven leiden en de Tarot interessant vinden. Met dit in gedachten: denk je dat Tarot intimiderend is of heb je je bang laten maken of ondersneeuwen?

Tarot leren

Fabels

Er zijn zoveel fabels wanneer het aankomt op de Tarot en dat helpt niet om er logisch naar te kijken. Ik noem er een paar en dit zijn echt fabels:

 • Je moet je eerste Tarot kaartenset cadeau krijgen. Totale onzin, koop gewoon je eerste kaartensetje
 • Je moet de kaarten in een zijden doek in een houten kistje bewaren. Totaal niet nuttig of nodig, het staat wel leuk natuurlijk, maar dat is ook alles.
 • Je moet allerlei rituelen uitvoeren voordat je een vraag aan de kaarten mag stellen. Deze mensen vertrouwen zichzelf niet en doen hele rituelen omdat ze denken dat er  dan pas een antwoord mogelijk is. Fijn voor hen, maar niet nodig voor de rest van ons.
 • De Tarot trekt boze geesten aan. De kaarten zijn gemaakt papier en inkt en meer is het niet, dit trekt helemaal niets aan. Mensen kunnen een positieve of negatieve uitstraling hebben en daarmee trek je hetzelfde aan. Dat is de universele wet van aantrekking.

Wanneer je rondkijkt vind je er vast nog veel meer, maar waarom onze tijd verspillen aan dit soort onzin? Laten we ons richten op wat de Tarot wel is en de fabel dat de Tarot intimiderend is loslaten.

 

Zoveel kaartensets om uit te kiezen

Dat klopt, ik zou op dit moment niet durven zeggen hoeveel Tarot kaartensets er op de markt zijn. Het zijn er duizenden en ze variëren van klassiek tot modern en niche. Dit betekent dat een aantal kaartenset gemakkelijk zijn om mee te werken en anderen een heel apart leerproces vragen. Je hebt de bekende Rider-Waite waar bijna iedereen mee leert en haar klonen.

De klonen lijken op de Rider-Waite maar hebben net iets andere afbeeldingen. Wanneer je deze kaarten oppakt, en je kan de Rider-Waite lezen, dan kan je direct aan de slag. Dat is ook de reden dat zoveel mensen er mee leren Tarot lezen. De klassieke hebben een net iets ander uiterlijk en na een korte instructie kan je daar ook gewoon mee werken. De niche kaarten wijken zover af dat je het boekje dat erbij zit nodig hebt om te leren. De maker heeft zo’n afwijkend beeld dat het bijna geen tarot te noemen is. Het hangt echt af in hoeverre ze afwijken van de originele structuur. Voor mijn inhoudelijke artikelen heb ik het altijd over de Rider-Waite of een kloon ervan.

Wat is de Tarot

Wat is de Tarot

De Tarot bestaat uit 78 kaarten, verdeeld in 3 secties met een onderverdeling in 2 daarvan.

 • De Grote Arcana
 • De Kleine Arcana
 • De Hofkaarten

 

De laatste twee zijn onderverdeeld in kleuren – ook wel elementen genoemd. Zo ver is het nog niet echt spannend he? Ik neem je wat verder mee.

Elk van deze 3 groepen zijn herkenbaar:

 • De Grote Arcana heeft bovenaan een Romeins cijfer en onderaan een naam
 • De Kleine Arcana heeft een Romeins cijfer bovenaan
 • De Hofkaarten hebben geen cijfer maar hun naam onderaan

Waar staan de kaarten voor

Elk van deze 3 groepen hebben een eigen waarde voor jou:

 • De Grote Arcana vertellen je over de levenslessen, deze overkomen je en de vraag is wat leer je ervan
 • De Kleine Arcana vertellen je over dagelijkse beslommeringen, hier hebben je acties invloed op
 • De Hofkaarten gaan over aspecten van jezelf, over anderen of situaties. Dit zijn de meer gecompliceerde kaarten maar de kaarten er omheen en de positie laat je weten at het is. Met positie bedoel ik de betekenis die de plek van de kaart heeft.  Voor nu minder belangrijk, laten we verder gaan.
De Tarot is leuk en leerzaam

Vragen en antwoorden

Met enkel deze kennis kan je al het een en ander zeggen over de kaarten die je getrokken hebt. Stel wel altijd eerst een open vraag, anders heeft het geen zin om de kaarten te trekken.  Stel je vraagt over je werk en trekt vooral kaarten uit de Kleine Arcana. Dan vertelt dit je dat het gaat om dagelijkse dingen, geen grote lessen. Stel dat je enkel Grote Arcana kaarten hebt getrokken en Hofkaarten. Dan is de kans groot dat je weinig tot geen invloed hebt op de situatie. Jouw taak is hier zo gracieus mogelijk doorheen te navigeren en ervan te leren. Mogelijk is er een reorganisatie gaande of word je gevraagd of je intern een andere baan wilt.

 

Een beetje meer

Ik had het over een onderverdeling in de laatste twee van de drie secties. Laten we het daar over hebben. De Kleine Arcana en Hofkaarten hebben een onderverdeling van 4 kleuren/elementen. Kleuren en elementen zijn termen die door elkaar gebruikt worden en hetzelfde betekenen. Dat zie je ook bij de Bekers/pentakels, het ligt er maar aan hoe je gewend bent ze te noemen.

 • Zwaarden
 • Staven
 • Bekers
 • Munten (pentakels)

Elk van deze kleuren staat voor waar onze focus ligt.

 • De Zwaarden zijn mentaal gericht, het gaat hier om gedachten, keuzes en communicatie
 • De Staven zijn gericht op ambitie, werk, spiritualiteit en creativiteit
 • De Bekers richten zich op emoties en relaties
 • De Munten gaan over onze fysieke wereld en onze basisveiligheid

Trek je dus een Kleine Arcana of Hofkaart van de Bekers, dan gaat het over emoties en relaties in je dagelijkse leven.

De Tarot is een goede vriend

Conclusie; denk je dat Tarot intimiderend is?

Simpelweg door naar de structuur te kijken weet je al veel over wat er speelt na een vraag. Het gaat te ver om hier elke kaart verder te benoemen, maar voor nu heb ik de volgende vraag: dat je denkt dat Tarot intimiderend is? Ik niet meer, gewoon door er logisch naar te kijken zijn alle fabels, dogma’s en wollige extra’s weg gevallen en is het nu duidelijk.

Denk je niet langer dat de Tarot intimiderend is? Dan is  nu het moment om je er eens in onder te dompelen en online de cursus Leer de Tarot Lezen te doen. Het is leuk en de moeite waard want je krijgt er een vriend voor het leven bij.

Het is gewoon een kwestie van je hersens gebruiken en het is simpel genoeg te leren. Hetzelfde geldt voor Tarot Verdiepingen en daar ligt de Wereld aan je voeten, er is zoveel mogelijk. Zelf geef ik een cursusweekend Tarot Verdieping waarin we kijken naar de technieken voor gedraaide kaarten (op de kop), meer diepgang en manieren om de Hofkaarten te lezen en Het Keltisch Kruis. Ook die cursus gaat gewoon uit van logica en vooral plezier hebben van het lezen van de Tarot.

 

 

Wil je meer lezen?

Over de Tarot is altijd meer te lezen en te leren wanneer je dat wilt. Hieronder nog een paar interessante blogs die je kan lezen:

 

Wil je meer leren?

De gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van: de Radiant Rider-Waite. Illustraties van de Radiant Rider-Waite, kunst door Pamela Colman Colman Smith, gereproduceerd met toestemming van US Games Systems, Inc. , Stamford, CT 06902. ©2015 door US Games Systems, Inc. Alle rechten voorbehouden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Angelo - Spiritual Courses Online © 2021

website made by Victoria Gryson