Hoe leer je een kaart kennen?

Tarot | 2 reacties

Iedereen die met de Tarot werkt, zoekt altijd manieren om de kaarten nog beter te leren kennen. In het begin vooral omdat je nog niet goed weet wat een kaart betekent en je daarin zoekende bent. Later omdat je de globale kennis wel bezit, maar vooral meer diepgang wilt voor je readingen. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die met de Tarot werkt die beweert genoeg te weten want er is altijd meer. In deze blog wil ik je een paar manieren aanreiken voor als jij je afvraagt: “Hoe leer je een kaart kennen?”

Tarot Journaal

Het Tarot Journaal

Dit is vooral voor de beginnende Tarot kaartlezer erg belangrijk. Telkens wanneer je met de Tarot gewerkt hebt maak je aantekeningen over wat je denkt dat de getrokken kaarten betekenen. Dat kan je per legging doen op datum en als titel de vraag gebruiken maar dat heeft nadelen. Over een tijdje weet je niet meer precies welke kaarten er per legging getrokken zijn en je moet al je leggingen nakijken. Handiger is het om per Tarot kaart een of meerdere vellen in je Tarot journaal te hebben. Je begint met een pagina en groeit gestaag door, vooral wanneer je met regelmaat terugblikt op de gegeven readingen. Je ziet namelijk na een paar weken nog beter wat de kaarten betekend hebben. Een mooi moment om de opgedane kennis weer toe te voegen aan het journaal.

Op deze manier wordt je kennis per kaart steeds groter en je maakt een goed naslagwerk. Daarin houd je per kaart de – voor jou – specifieke betekenis en associaties bij. Zo leer je welke taal de Tarot voor jou spreekt. Je zal merken dat de betekenis in het begin blijft hangen rond een aantal steekwoorden. Pas later ga je door veel leggingen te geven merken dat er ook andere dingen meespelen en kunnen de kaartbetekenissen veel uitgebreider worden.

De Tarot Dagkaart

De Dagkaart

Dit is van de bekendste “leggingen” in de Tarot. Vooral in het begin wordt er aangeraden met de dagelijkse kaart te werken wanneer je anderen vraagt: “Hoe leer je een kaart beter kennen?” Wat ik mensen zie doen – en ik in het begin ook deed – was dan elke dag een kaart trekken en keek er naar. Maar dan wat? Die kaart zei me niet zoveel. Een kaart wordt pas interessant wanneer je eerst een vraag stelt. Want dan heeft de kaart ook iets te melden. Goede vragen om te stellen zijn:

 • Wat komt er op mijn pad vandaag?
 • Wat leer ik vandaag?
 • Wat kan ik beter niet doen vandaag?

Deze vragen geef de kaart de kans om tegen je te praten. Het beste kan je deze vraag ’s morgens stellen en dan een Tarot kaart trekken. Je noteert dan je gedachten hierover en ’s avonds kijk je hier weer naar en lag je wat je dacht tegen wat er gebeurd is. Zo leer je een kaart beter kennen omdat je nu kan zien of wat je verwachtte ook daadwerkelijk zo was.

Dit is je leermoment en je maakt daarover weer aantekeningen. Om het je gemakkelijker te maken heb ik een pdf bijgevoegd waar een Tarot Journaal pagina voor de dagkaart op staat. Deze kan je uitprinten en gebruiken. Nadat je je dagkaart ’s avonds verwerkt heb, gebruik je de vernieuwde kennis om de pagina voor specifieke Tarot kaart in je journaal bij te werken. Zo blijft dat ook up to date. Mijn ervaring is dat een online journaal goed werkt, maar ook geprinte vellen in ordners doen het goed. Je kan een ordner als deze vol is splitsen in mappen voor de grote Arcana en de kleine Arcana.

Stap in de Tarot kaart

Stap in de kaart

Wat je ook kan doen is in een kaart stappen. Daarover heb ik al een paar blogs geschreven waarin ik mijn ervaringen deel met onder andere De Hoge Priesteres en De Ridder van Munten.

Hiervoor bekijk je de kaart eerst heel goed en neem elk detail in je op. Daarna visualiseer je dat de kaart groeit en zo groot wordt dat je de rand kan gebruiken als deur. Vervolgens stap je door die deur in de kaart. Kijk eerst eens om je heen, is het landschap buiten het deel van de kaart interessant? Wat gebeurt er dat we aan de kaart niet kunnen zien. Als er mensen aanwezig zijn in de kaart dan stel je je voor en knoopt een gesprek aan om van ze te leren. Mijn ervaring is dat de kaarten je verrassen met hun verborgen landschappen en hoe de personen in de kaart reageren.

Ik had  bijvoorbeeld niet verwacht dat De Hoge Priesteres me op haar zetel zou laten zitten en me vertelde dat ik haar taak nu over kon nemen. Hetzelfde heb ik gehad met een bezoek aan de Zes van Munten, daarover heb ik niet eens geblogd. De man in de kaart stond er heel anders in dan ik in eerste instantie verwachtte. De weg – waarop hij stond – liep naar het dorp waar hij woont, de andere kant ging naar verre bestemmingen. Hij kwam net terug van een handelsreis en had zijn zakken vol met munten. Maar goed, dat is weer voor een andere blog. De Ridder was erg gefocust en had eigenlijk geen tijd voor me. Terwijl ik rondkeek was hij alweer vergeten dat ik bestond. Al met al ook een bijzonder bezoek.  

Wees de kaart voor een dag, Tarot kaart de Dwaas

Wees de kaart voor een dag

Een andere manier om te werk te gaan als je je afvraagt: “Hoe leer je een kaart beter kennen?” is de vertolking. Je gedraagt je een dag als de kaart. Als het kan kleed je je ook zo. De man hierboven heeft er voor gekozen om er als De Dwaas uit te zien en gedraagt zich ook zo. Het geeft je meteen een heel ander gevoel bij de kaart. Vooral het langer volhouden van deze vertolking zorgt er voor dat je je kan inleven en meer kanten ontdekt.

Ik begrijp dat je misschien niet direct als De Dwaas over straat wil gaan, maar er zijn gelukkig meer kaarten in de Tarot, en meer technieken om met de kaarten te werken. Maar denk eens na over hoe jij de Acht van Munten of De Gehangene zou vertolken? Of de Vier van Zwaarden. Alleen het denken erover zorgt al voor inzichten. Het kan ook leuk zijn dit met iemand anders samen te doen. Je trekt dan allebei een kaart en benadert deze no nauwkeurig mogelijk voor een foto. Daarna deel je je ervaringen. Als je niet zo van het verkleden bent kan je er ook voor kiezen om de kaart na te bootsen. Je doet dan alsof je een podium opbouwt of een altaar aankleedt met alleen dat in gedachten. Ook hier neem je foto’s van die je weer aan je journaal kan toevoegen.

De Koning van Munten Tarot kaart

Leef de kaart

Als laatste nog een andere suggestie om met de Tarot te werken als je je afvraagt: “Hoe leer je een kaart beter kennen?” Neem een Tarot deck dat je niet echt gebruikt. Kies eerst de grote Arcana om mee te werken en wordt De Dwaas die door de grote Arcana reist. De eerste kaart is De Magiër, deze zet je ergens zichtbaar neer en die laat je staan totdat je een situatie meemaakt waarin je De Magiër kan zijn of heel duidelijk herkent in een ander. Dan zet je De Hoge Priesteres zichtbaar neer en wacht je op het moment dat je deze duidelijk meemaakt. De volgende kaart is De Keizerin en zo ga je steeds een kaart verder met je reis door de grote Arcana. Tot je ook De Wereld hebt gehad.

Wil je met deze manier van werken doorgaan, dan is het tijd om van de kleine arcana de Aas van Zwaarden te plaatsen. Wanneer je de situatie waar deze kaart over gaat mee gemaakt hebt, ga je door met de Twee van Zwaarden. Bedenk dat de kleine Arcana gaat over dagelijkse gebeurtenissen en deze kunnen elkaar best snel opvolgen. Wanneer je door de Zwaarden heen bent, neem je de Staven, dan de Kelken en als laatste de Munten. De reden hiervoor is dat de elementen in deze volgorde steeds trager worden. Het is leuker als je eerst wat sneller door de kaarten heen kan werken en later wat meer ontspant. Je hebt dan ook meer ervaring en dat helpt je bij de tragere kaarten.

Na de tien doe je ook de Hofkaarten van elke kleur. Deze gaan over mensen die bij het element passen en in je leven voor kunnen komen of een aspect van jezelf zijn. Wees daar alert op. Je zal merken dat de Hofkaarten erg leuk zijn om te doen wanneer je een kaart beter leert kennen.

 

Conclusie

Er zijn veel mogelijkheden om de Tarot kaarten beter te leren kennen. Ga er vooral mee aan de slag en want de Tarot leer je door er zoveel mogelijk mee te doen. Laat me vooral weten wat je van deze tips vindt en wat je ermee gedaan hebt. Ik zie het graag in de reacties hieronder.

Ondanks het werken met de kaarten kan het toch tegenvallen om met de Tarot te leren lezen. Want er komt meer bij kijken dan alleen kennis over de kaarten. De cursus Leer de Tarot Lezen is er voor gemaakt om je te helpen dit zo soepel mogelijk te leren.

2 Reacties

 1. Mariska

  Wat een interessant artikel en dank je wel voor de inspiratie. Sinds 2020 (begin van Corona) heb ik mijn 1e set tarotkaarten gekocht om vooral eerst voor mezelf tot inzichten te komen. Sommige kaarten vind ik nog ‘lastig’ om te lezen en bij sommige kaarten voel ik het meteen. De tarotkaarten hebben me al veel inzichten en groei op mijn pad gebracht. Dit is weer een mooi hulpmiddel die ik zeker ga gebruiken.
  Liefs,
  Mariska

  Antwoord
  • admin

   Hallo Marisa,
   Wat leuk om te lezen dat je al met Tarot bezig bent en deze blog je helpt om er nog meer mee te gaan doen. Veel plezier met de downloads.

   Annelies

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *