Samhain

Wicca | 1 reactie

uitgesproken als “sow-ween”, is Samhain een heilige en magische feestdag die wordt gevierd door Wicca’s en andere heidense tradities. Het is een tijd van grote betekenis, die het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter markeert. Hier is een duik in alles wat over Samhain gaat.

samhain halloween

Oorsprong

Samhain heeft zijn wortels in de oude Keltische kalender, die diep verbonden was met de cycli van de natuur. Het woord “Samhain” zelf betekent “einde van de zomer” in het Gaelisch, wat het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter markeert. Het valt halverwege tussen de herfstequinox en de winterzonnewende, op 31 oktober.

In de Keltische traditie werd Samhain gevierd als een vuurfestival. De Kelten geloofden dat in deze nacht de grens tussen de fysieke wereld en de geestenwereld vervaagde, waardoor geesten en buitenaardse wezens konden oversteken. Vreugdevuren werden aangestoken om kwaadaardige geesten af te weren en de voorouders te eren.

 

Het is een tijd van rijke tradities en rituelen

Samhain is een diep betekenisvolle en spirituele tijd voor Wicca’s en anderen die op paganistische spirituele paden volgen. Het is een moment om het verleden te eren, het heden te omarmen en intenties voor de toekomst te stellen. Dit is de laatste oogst voor de winter, in deze tijd werden dieren geslacht om te eten tijdens de winter. Dit werd gezien als de manier waarop dood zorgde voor leven. Met rituelen, symboliek en verbinding met goden en geesten dient Samhain als een herinnering aan de cycli van het leven en de blijvende kracht van de menselijke geest.

Samhain oogst en overvloed

Betekenis en symboliek

Samhain heeft een diepe spirituele betekenis. Het wordt vaak gezien als een tijd waarin de sluier tussen de fysieke wereld en het spirituele rijk op zijn dunst is, waardoor gemakkelijker communicatie met voorouders en geesten mogelijk is. Dit dunner worden van de sluier is een centraal thema in Samhains symboliek. Vaak wordt er tijdens de nacht van 31 oktober op 1 november gewerkt met divinatie. Dit kan door channeling of met hulpmiddelen zoals de Tarot, runen, mediumkaarten* engelenkaarten en dergelijke.

Er wordt dan eerste gemediteerd en daarna wordt de overleden dierbare aangeroepen. Dan kunnen er vragen gesteld worden voor een channeling, of er wordt gebruik gemaakt van speciale leggingen voor de gelegenheid. Een mediumlegging brengt minder spanning met zich mee voor de reader en geven over het algemeen veel meer diepgang. Zo kan een achterblijver meer inzicht in hun relatie krijgen en de zwakke en sterke punten onderzoeken. Ook volgt er meestal een bericht van liefde en heling waardoor het een emotioneel mooie ervaring wordt.

*Mediumkaarten zijn speciaal gemaakt voor het geven van readingen tussen overleden dierbaren en de levenden.

medium kaartreading samhain

Oogst en overvloed

Samhain vertegenwoordigt het derde oogstfeest van het herfstseizoen. Het is een tijd om te bedanken voor de overvloed van het jaar, waarbij de onderlinge verbondenheid van de mensheid met de Aarde wordt erkend.

 

Dood en transformatie

Terwijl de bladeren vallen en de natuur zich voorbereidt op de winter, herinnert Samhain ons aan de vergankelijkheid van het leven. Het is een tijd om na te denken over onze eigen sterfelijkheid en de cycli van verandering in ons leven. Zoals een zaad tot een boom groeit, bloemen en zaden draagt, waar de bladeren weer afvallen en vergaan… zo zal het gevallen zaad weer nieuwe bomen brengen. De cyclus van het leven laat ons dit elk jaar weer zien.

De crone, de wijze oude godin

Godinnen en Goden geassocieerd met Samhain

In wicca en veel heidense tradities spelen goden vaak een belangrijke rol in rituelen en vieringen. Hier zijn een paar Godinnen en Goden geassocieerd met Samhain en wat ze vertegenwoordigen:

 

De Crone

Het Crone-aspect van de Godin wordt vaak geëerd in Samhain. Ze vertegenwoordigt wijsheid, volwassenheid en de afnemende fase van het leven. Haar aanwezigheid herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om te leren van onze ervaringen en de wijsheid te omarmen die met de leeftijd komt.

 

De gehoornde God

In zijn rol als de Heer van dood en wedergeboorte wordt de gehoornde God erkend tijdens Samhain. Hij duidt op de transformerende kracht van de dood, omdat het een nieuw begin en wedergeboorte mogelijk maakt. Hij is ook de beschermer van het spirituele rijk.

 

Voorouderlijke geesten

Hoewel ze geen goden in de traditionele zin zijn, spelen voorouderlijke geesten een vitale rol in Samhain-vieringen. Ze worden in deze tijd geëerd en herinnerd, terwijl hun leiding en zegeningen worden gezocht.

all hallows eve

Alle Hallows Eve

Laten we de verbinding tussen Samhain en All Hallows Eve verkennen, evenals het overbrengen en begeleiden van overleden geliefden naar het Zomerland. Samhain, zoals je misschien weet, wordt vaak aangeduid als de voorloper van All Hallows Eve, die beter bekend staat als Halloween. De term “Halloween” zelf is een samentrekking van “All Hallows’ Eve”, de nacht voor Allerheiligen, die in veel christelijke tradities op 1 november wordt gevierd. Deze christelijke feestdag eert alle heiligen en wordt gevolgd door Allerzielen op 2 november, gewijd aan het herdenken van de zielen van de overledenen.

Het verband tussen Samhain en All Hallows Eve is veelzeggend. Het weerspiegelt hoe oude heidense tradities vaak vermengd werden met latere christelijke gebruiken. All Hallows Eve behield elementen uit Samhain, waardoor het een tijd was waarin de sluier tussen de levenden en de overledenen dun werd geacht, net als in Samhain.

Zomerland

Het begeleiden van overleden geliefden naar het Zomerland

Een mooi en spiritueel betekenisvol aspect van Samhain is de praktijk van het begeleiden van overleden geliefden naar het Zomerland. Het Summerland is een concept dat vaak voorkomt in moderne wicca en andere heidense tradities. Het wordt vaak beschreven als een rijk van rust, reflectie en vernieuwing voor zielen tussen incarnaties – een plaats van vrede en rust. Hier zijn suggesties om Samhain te vieren en je kan ze aan elkaar koppelen voor een uitgebreidere viering.

 

Decoratie met knolraap en pompoen

Neem een aantal knolrapen waar je de top vanaf snijdt. Hol daarna een stukje uit zodat er een t-lichtje in pas. Versier de knolraap met ingekerfde symbolen zoals de Algiz rune voor bescherming. Ook de bekende pompoen met eng gezicht uitgekerfd is een Samhain favoriet.

 

Voorouderaltaar

Maak een speciaal altaar gewijd aan uw overleden dierbaren. Plaats foto’s, aandenkens en voorwerpen die voor hen betekenisvol waren op het altaar. Steek kaarsen of wierook aan om hun geesten te eren, nodig ze uit om met je mee te doen en er worden offers zoals eten of drinken gemaakt.

 

Aanroeping

Tijdens je Samhain-ritueel of -viering kun je de aanwezigheid van je voorouders oproepen door hun namen uit te spreken en verhalen of herinneringen aan hen te delen. Dit is een manier om contact te maken met hun spirit en je liefde en dankbaarheid te uiten. Een mooie aanvulling is om met andere de sterke en zwakke kanten van een dierbare te delen. Dit helpt bij het verwerkingsproces na het overlijden van een geliefd familielid of vriend.

gehoornde god

Begeleidingsritueel

Overweeg een geleide meditatie of ritueel uit te voeren om de geesten van je geliefden symbolisch naar het Zomerland te leiden. Je kunt een vredige reis voor hen visualiseren, omringd door liefde en licht. Aan het einde hiervan gaat de dierbare overledene – je voorouder – het licht in naar het Zomerland waar ze hun leven herzien en leren van hun ervaringen.

 

Offers

Bied kleine geschenken of offers aan je voorouders aan. Deze kunnen hun favoriete eten, drinken of zelfs items zijn die ze in het leven koesterden. Plaats deze offers op je voorouderaltaar als symbool van je liefde en respect. De voorouder zal de energie van het geofferde accepteren en gebruiken om als ziel sterker te worden.

 

Divinatie

Samhain is een ideale tijd voor waarzeggerij. Men gebruikt divinatiehulpmiddelen zoals tarotkaarten, runen of een zwarte spiegel om boodschappen van voorouders te ontvangen. De verhoogde spirituele energie van deze tijd kan diepgaande inzichten geven. Naast de al eerder genoemde divinatiemanieren zou je voor Samhain ook pompoenzaad kunnen gebruiken als orakel.

Je neemt een aantal grote gedroogde pompoenzaden, daar teken je runen of heksenrunen op. Teken op een stuk papier een cirkel met een diameter van ongeveer 20 cm. Wanneer je je vraag stelt, schud je de zaden en gooit deze op het papier. Degenen waar de rune zichtbaar is en die binnen de cirkel liggen lees je als antwoord.

 

Bevrijding en vernieuwing

Terwijl je je  geliefden naar het Zomerland leidt, neem je even de tijd om verdriet of lasten die je met je meedraagt los te laten. Samhain is ook een tijd voor persoonlijke vernieuwing en transformatie. Schrijf bijvoorbeeld een brief waarin je vertelt aan je geliefde wat je nog op je hart hebt. Verbrand deze dan na je Samhain viering, daarmee laat je de energie los aan het universum.

Feestmaal samhain

Feestmaal

Deel een maaltijd met familie en vrienden, inclusief gerechten die de voorkeur hadden van je voorouders. Zet borden neer voor de voorouders en nodig hen uit om deel te nemen aan dit feest. Voeg hun favoriete voedsel toe aan hun bord en voer een gesprek met hen. Dit voedt niet alleen het lichaam maar ook de geest en zorgt voor een gevoel van verbinding.

Door deze praktijken op te nemen in je Samhain-viering, kun je de herinnering aan je overleden geliefden eren en een heilige ruimte creëren voor hun geesten om vrede en rust te vinden in het Zomerland. Het is een prachtige manier om de kloof tussen de levenden en de overledenen te overbruggen en een gevoel van continuïteit en liefde te bevorderen dat het fysieke rijk overstijgt.

 

Andere tradities en rituelen

 

Jack-o’-Lanterns

Het snijden van enge gezichten in pompoenen en neerzetten met een kaarsje erin is echt iets voor Samhain. Oorspronkelijk werden knolrapen gesneden en verlicht om kwaadaardige geesten af te weren. Tegenwoordig komen pompoenen vaker voor en worden ze ook vaak gesneden met beschermende symbolen. Beide zijn leuk om te maken.

 

Gezellig samen eten

Het delen van een maaltijd met je gezin en vrienden is een essentieel onderdeel van Samhain. Het is een tijd om de overvloed van de oogst te vieren en dankbaarheid te tonen voor het eten op je tafel. Traditionele voedingsmiddelen kunnen appels, noten, pompoen en stevige stoofschotels zijn. Een mooie aanvulling is dat tijdens de maaltijd iedereen om de beurt dankbaarheid uitspreekt voor iets in zijn/haar leven. Ook kunnen er kleine cadeautjes uitgewisseld worden.

spooky

Gemaskerde processies

De Samhain-mythologie is verweven met verhalen over natuurwezens. Op Halloweenavond steken de uil, de vos, het hert en de kraai vanuit de andere wereld over om door de straten van de stad te struinen. In navolging van de legende van Midir en Etáin, gaat naar een stormachtige, woeste en vurige finale. Dan verbant het Samhain-vuur de geesten terug naar de andere wereld.

 

Conclusie

Voor Wicca’s markeert Samhain het einde van het Wiel van het Jaar en het begin van een nieuwe cyclus. Het is een tijd voor reflectie op de prestaties en uitdagingen van het afgelopen jaar.

Samhain is een diep spirituele en magische tijd voor Wicca’s en andere beoefenaars van aardreligies. Het is een tijd om je te verbinden met het verleden, het heden en de toekomst, en om de natuurlijke cycli van leven, dood en wedergeboorte te omarmen. Daarnaast is het ook een tijd om los te laten wat je niet langer dient, zowel fysiek als spiritueel. En om voornemens te maken voor het komende jaar. Als je aan je spirituele reis begint, onthoud dan dat Samhain een diepgaande kans biedt voor groei, verbinding en transformatie.

Ik wens je een gezegende Samhain, moge je pad verlicht worden met wijsheid en liefde.

Wil je meer weten over de Wicca Jaarfeesten, dan kan je hier verder lezen

1 Reactie

 1. Erik Martens

  Hallo Annelies,

  Dank voor je mooie blog !

  Ik vier zelf Halloween of Samhain niet. Sta wel stil bij de minder bekende Obeah-ceremonie, die bestaat uit het beluisteren van de muziek van Exuma 1 en Exuma 2 op You Tube.

  Hierin staat de Obeah-man, Obeah-vrouw centraal. Op zich is Obeahmuziek een vorm van Caraïbische folk-/ volksmuziek. Deze muziek brengt je in een zekere trance. In Obeah wordt gebruik gemaakt van zowel goede als zwarte magie. (Zie Wikipedia bij Obeah)
  Door het beluisteren van deze muziek vier ik de Ommewende.

  In mijn tijd als uitgever heb ik enkele boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Ze hadden de titels: Dolen in Ontijd en De Obeah Man.
  Uit de fondslijst bij de publicatie van deze bundels het volgende:
  De Obeag Man is een verre heerser met een onbegrensde macht. Hij oefent een zodanige aantrekkingskracht uit op de ik-figuur, dat deze zich los maakt van het aardse bestaan en zich waagt in andere dimensies. Daar ontmoet de ik-figuur zijn ‘Grote Meester’.
  In een oplopende spanning, met als climax een volkomen identificatie, vindt de spirituele ontwikkeling en strijd van de ik-figuur plaats.

  Met lichtgroet,
  Erik.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *