De Wicca Jaarfeesten

Wicca | 0 Reacties

Als Wicca probeer je afgestemd op de natuur te leven want dan ga je met de energie mee in plaats van er tegenin. Dat maakt het leven een stuk simpeler. Wanneer je tegen de energie van het universum in gaat kost alles veel meer moeite. Ga je mee met de energie van het moment dan zit je als vanzelf al in de flow. Door de Wicca Jaarfeesten te vieren markeren we steeds het begin en hoogtepunt van een seizoen. Wil je meer weten over Wicca?

Omdat deze Jaarfeesten de seizoenen markeren wordt het thema, de decoratie en het altaar daar op aangepast. Zonnebloemen, knalgele kaarsen, een potje zand van een strand, schelpen en witte veren is toch wat vreemd met Yule. Het helpt de geest af te stemmen op de periode die komt en daarmee in balans te zijn. Zo helpen de Wicca Jaarfeesten je om een gebalanceerd leven te leiden.

Er zijn algemene richtlijnen voor wat je per seizoen kan verwachten zoals hoe bloemen en planten groeien en bloeien. Het ritme van het jaar en daarbinnen het seizoen en daar onderdeel van worden. Maar het is natuurlijk wel zo, dat je net voor elk Jaarfeest rondkijkt wat er in jouw omgeving gebeurt in de natuur. Gebruik dat dan voor je altaar. Wicca Jaarfeesten kunnen ingepland worden op speciale data. Voor jou kan het echter een paar dagen eerder of later ook precies goed voelen voor een Jaarfeest. Dat is dan het moment om jouw Jaarfeest te vieren.

Het Jaarwiel

Het Jaarwiel

Binnen de Wicca worden de Jaarfeesten – ook wel Sabbats genaamd afgebeeld op het Jaarwiel. Dt is een cirkel met een 4 kruisende lijnen. Die het Jaarwiel als het ware in 8 punten verdelen. Elke punt geeft een seizoen weer. Dit jaarwiel wordt over het algemeen versierd met de associaties voor die periode en de naam van de Sabbat. Zo kan je snel zien welk Jaarfeest er aan komt en voorbereiden hoe je het viert en met die periode omgaat.

 

De Wicca Jaarfeesten

Hieronder vind je de Jaarfeesten op volgorde. Ik begin bij Samhain want dit is het Jaarfeest dat ook vaak gezien en gevierd wordt als het Keltisch Nieuwjaar. Ik heb het ook vaak als zodanig gevierd met mijn man. Een moment om het jaar af te sluiten en de rust te pakken voordat alles weer begint.

De kleine Sabbats zijn gericht op de stand van de zon aan de hemel. Zij zijn verbonden met de God en geven de equinoxen en zonnewenden aan. De momenten van gelijke dag en nacht en het diepte- en hoogtepunt van de zonnebaan door het jaar heen.

De grote Sabbats geven de startpunten van de seizoenen aan. Zij zijn verbonden met de Godin en worden ook kruiskwartdagen genoemd. Deze momenten worden gekoppeld aan de levenscycli van vee en het zaaien en oogsten in de landbouw.

Yule

Samhain

Met Samhain begint de donkere helft van het jaar. De energie is nu echt uit alle begroeiing getrokken en in de wortels van de planten en bomen. De energie is geschikt om los te laten en dat zie je ook heel duidelijk in de natuur. Bladeren komen van de bomen en tegen Yule is alles kaal. Dit is het moment om als mens naar binnen te keren en balans in je gedachten te creëren. Ook is dit de periode waarin je je voorbereidt op de wintertijd.

Samhain staat in het teken van de dood, want dit is een levenscyclus. Zonder de vallende bladen zijn er geen voedingstoffen in de grond voor de volgende zaden om op te groeien. Tijdens Samhain zijn de sluiers tussen de werelden heel dun en is contact met de Dierbaren gemakkelijk. Vaak wordt er een high-tea of een maaltijd gedaan met de Dierbare om diens leven te vieren.

Samhain is meer bekend onder de naam Halloween. Dit is afgeleid van All Hallow’s eve. Het feest dat kinderen op pad laat gaan door de buurt voor een Trick or a Treat. In Nederland wordt het ook steeds populairder en zie je in de winkels genoeg versieringen. De energie is wel het mooist met echte materialen in plaats van nagemaakte dingen.

Lees hier meer over dit Jaarfeest.

 

Yule

Dit is het begin van de winter, alles is in diepe rust en de in de herfst gevallen zaadjes beginnen ondergronds te kiemen. Voor ons is dit een periode waarin we voornamelijk binnen zijn, met name door de korte dagen. Yule markeert de kortste dan en de langste nacht.

Symbolisch is dit het moment waarop de Hulstkoning zijn gevecht met de Eikenkoning verliest. Beide koningen zijn in een eeuwigdurend gevecht verwikkeld. De Hulstkoning vertegenwoordigt de donkere helft van het jaar. Door te verliezen wint de Eikenkoning aan kracht wat zich uit in langere en uiteindelijk ook warmere dagen. Dit is ook wat er vooral gevierd wordt met Yule, de terugkeer van het licht.

Voor ons zijn dit de momenten waarin we spiritueel ontspannen en dan komen de nieuwe plannen. De zaadjes die zich laten horen!

Ostara

Imbolc

Is het begin van de Lente. Het betekent letterlijk in de ooi’s buik. Lammetjes en kalfjes worden geboren en planten komen een voor een bovengronds. De kleuren die je vooral ziet zijn wit en geel. Het wordt ook wel de periode van versnelling genoemd. Alles wat stillag sinds Samhain komt nu ineens energetisch weer in beweging. Zo zal je het zelf ook ervaren.

Dit kan bij Imbolc ook gevierd worden door te dansen en te stampen op de grond om de energie wakker te schudden, net als dit jezelf ook wakker maakt en meer energie geeft. Dit is de tijd voor een Lenteschoonmaak. Alles opschonen in de wereld om je heen, maar ook intern je lichaam, geest en emoties.

Het gevoel dat je geen energie hebt verdwijnt en je plannen worden  veel duidelijker omdat het stappenplan ook duidelijk wordt. Je verlangt naar het uitbundige van de Lente zoals het op haar hoogtepunt is met Ostara. De Lentekriebels zijn overduidelijk en je wilt actie!

Lees hier meer over dit Jaarfeest

 

Ostara

Het hoogtepunt van de Lente, dit is de Lente Equinox en alle bloesems bloeien. De dag en nacht zijn gelijk, dit is het omslagpunt naar de langere dagen en kortere nachten. Dit is de tijd van de Godin als Maagd en de God als Jongeling. Ze maken contact en groeien naar elkaar toe.

Dit is het moment waarop de energie van de zon aan kracht wint en die stappenplannen van Imbolc kunnen niet langer blijven liggen. Alles beweegt en is weer veel meer buiten. Voor jou is dit ook het moment om actie te ondernemen. Je wil namelijk in de herfst weer “oogsten” wat er gezaaid is in je geest in de donkere dagen.

Ostara wordt ook gekoppeld aan Pasen, of beter Pasen is gekoppeld aan Ostara. Herkenbaar aan de eieren en de paashaas, bij Ostara zie je dezelfde symboliek. In een poging om de Wicca Jaarfeesten te verchristelijken zijn veel heiligen en feestdagen aan elkaar gekoppeld.

Lees hier meer over dit Jaarfeest

 

 Wicca Jaarfeesten

Beltane

Het begin van de zomer en het begin van de lichte helft van het jaar. Dit is de tijd van liefde en de Godin en God sluiten een heilig huwelijk. Samen vertegenwoordigen ze de Aarde en de Zon, beide zijn nodig om de natuur te laten bloeien. Beltane viert bevruchting en de zon is op zijn krachtigst en de natuur komt tot volle bloei. De bomen en struiken zijn groen. Wanneer je oplet zie je rond deze tijd dat al het blad zo’n lichte groene kleur heeft en nog straalt met energie. De bladeren hebben ook een mooie glans. De levensenergie spat ervan af.

In deze periode werk je hard om de stappenplannen die je hebt allemaal uit te voeren en alles in beweging te houden. Het moment van manifestatie komt steeds dichterbij. Wanneer het weer meezit is iedereen nu ook veel meer buiten en gebruikt het extra daglicht. We laden ons als het ware weer op aan de zon om zo meer kracht en energie te geven aan onze projectjes.

Het Jaarfeest is afgeleid van de Zonnegod Bel, ook wel Belenos genoemd die bevrucht. Mensen steken dan ook vuren aan waar vee tussendoor gedreven werd om ze te zuiveren en vruchtbaarder te maken. Koppeltjes springen ook over deze vuren om elkaar te tonen hoeveel ze van elkaar houden. De aarde komt helemaal tot leven.

Lees hier meer over Beltane

 

Litha

Dit is de Zomerzonnewende, de langste dag met de kortste nacht en het hoogtepunt van de Zomer. Dit is het moment waarop de Hulstkoning het van de Eikenkoning wint en de nachten weer langer worden. De zon verzwakt en in de natuur zie je nu dat de bladen hun glans en lichte kleur verliezen. Het groen wordt steeds donkerder.

Op 24 juni is ook het moment om St. Janskruid te plukken, want dan heeft het de meeste kracht. St. Janskruid staat erom bekend dat het invloed heeft op het zenuwstelsel. De capsules met St. Janskruid extract verlichten depressies. De olie ervan verlicht zenuwpijn. Dit is het moment van genieten. Je hebt al je energie gestoken in wat er gedaan moest worden om je plannen te verwezenlijken.

Nu hoef je alles alleen maar energetisch te onderhouden of zelfs helemaal niet en kan je gewoon genieten van de Zomer. Om te kunnen oogsten, zowel op het land als in het spirituele vlak, moet de actie losgelaten worden om weer in de ontvangende energie te komen. Dat doe je door te ontspannen en je op leuke dingen te richten, zodat je hoofd ook loslaat.

Lees hier meer over Litha

Herfst

Lammas

Dit is het begin van de herfst. De zonnekracht is duidelijk aan het afnemen. De nachten worden steeds langer en de eerste bladeren beginnen te verkleuren. Het is de tijd van de eerste oogst op het land. Dit zijn voornamelijk granen en fruit oogsten. Dit wordt ook gevierd met brood gebakken van de eerste oogst met jam van het net geoogste fruit.

Als mens is dit het moment waar je inventariseert om te zien of jouw oogst er is of nog werk nodig heeft. Je kan nu nog bijsturen en ergens meer energie in steken om dingen goed af te ronden. Wat is er gebeurd met de plannen die je in de Lente had? Ben jij klaar om te oogsten of is het nodig in te grijpen? Ben je tevreden met wat jij nu kan oogsten?

De Godin is nu de Moedergodin, ze is zwanger en draagt de Zonnegod weer in zich. Tijdens dit Jaarfeest zijn we dankbaar voor de oogst en vieren de overvloed. Decoraties worden het liefst gemaakt van aren van deze oogst. Een graanmoeder of een John Barleycornpop doet het goed op je altaar. Het maken valt enorm mee, maar het is wel nodig op tijd te kijken of je graan kan vinden. Ik zou denken dat je dan het beste een boer in de buurt kan bellen en vragen of het ok is dat je er wat van neemt. Bied ook zeker aan om te betalen. Een Hoorn des overvloeds is ook leuk als decoratie.

Lees hier meer over Lammas

 

Mabon

Het hoogtepunt van de herfst. Vandaag is de herfstequinox. De dag en nacht zijn weer even lang. Na vandaag zijn de dagen korter en wint de Hulstkoning aan kracht. De bladen zijn geel, bruin en rood gekleurd en vallen nu volop van de bomen en struiken. De temperaturen dalen ’s avonds ook snel. Tijdens deze tweede oogst draait het vooral om pompoenen, kalebassen en druiven en appels.

Mabon is een moment van balans dat je in je lichaam en geest kan waarnemen. Of ben je juist zo uit balans dat je deze periode kan gebruiken om dit weer in balans te komen. Het is ook de tijd om echt even te gaan zitten en een lijst te maken met alles waar je dankbaar voor bent. Zo breng je een krachtige energie impuls in je leven.

Ook nu zijn decoraties gericht op wat het seizoen brengt. Dat is met alle exotische import groenten en fruit wel moeilijker te bepalen. Tegelijkertijd, kan je ook dankbaar zijn voor die producten want ook zij zijn net geoogst. De kleuren die nu overheersen zijn bruin, geel en oranje. Een mooie afbeelding van de graanmoeder of een foto van een herfstbos zijn nu goede weergaven van het seizoen.

Lees hier meer over Mabon

Wat is groene magie en hoe vieren groene heksen Mabon, lees er hier meer over

Wicca

Achteraf bezien

Door het vieren van de Wicca Jaarfeesten is me een ding wel duidelijk geworden. Begin op tijd met voorbereidingen. Soms is het nodig om dingen te kopen of te vinden en dat kan tijd kosten. Als je dat op het laatst wil doen dan mis je tijdens het Jaarfeest misschien een van de belangrijkere onderdelen. Ook het maken van symbolische weergaven van het feest zoals een graanpop of een Brighid doll, of een meipaal brengt me voor mijn gevoel dichter bij het Jaarfeest.

Meegaan met de natuur en haar energie heeft voor mij balans gebracht in mijn leven. Ik vecht niet meer tegen een energetische bierkaai, maar stem me op de energie af. Net als dat ik met de maanfasen meewerk. Zo voel ik me het prettigst in de energie zoals die op elk moment is. Het blijft me ook boeien dat dezelfde maanfase is een ander seizoen ook zo heel anders aanvoelt. Maar goed dan kom je bij de astrologie terecht wat trouwens ook heel interessant is.

Een Wicca Jaarfeest vieren kan je zo klein of groots doen als je wilt. Heel publiek en in een groep, of alleen en discreet omdat je omgeving niet weet dat je een Wiccan bent. Soms kan het zo klein zijn dat je alleen een theelichtje aansteekt  -of een bruine kaars – en daarbij even stil staat bij de seizoensverandering. Ik hoop dat je er een begin meemaakt als je dat nog niet gedaan hebt. Het geeft altijd een goed gevoel om een kleine viering te doen. Ik verheug me alweer op de volgende Sabbat. Het versieren, recepten kiezen en bedenken wat we precies gaan doen. Dan alles bij elkaar brengen en al van de voorpret genieten om dan op de dag of avond zelf te genieten.

 

Wil je meer lezen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *