De Lente-Equinox

Wicca | 0 Reacties

Elk jaar rond 21 maart valt de Lente-Equinox, het moment van balans tussen dag en nacht. Deze zijn dan exact even lang. Dit jaar (2023) is dat op maandag 20 maart. Het is ook het moment dat het Jaarfeest Ostara gevierd wordt. Dit is wanneer de Lente volgens de Wicca op haar hoogtepunt is hoewel astronomisch gezien de Lente dan begint. De dagen worden langer en milder, dat nodigt mensen uit om meer naar buiten te gaan.

 

Het Wicca Jaarfeest Ostara

Ostara is het eerste van de vier grote “cross-quarter” feesten in het jaarwiel. Het wordt traditioneel gevierd op het moment van de Lente-Equinox. Dit kan tussen 20 en 22 maart zijn, afhankelijk van welke de dag waar de dag en nacht even lang zijn. De woorden “cross-quarter” zijn moeilijk te vertalen naar een geschikte Nederlandse term. Ze staan voor het halfweg punt tussen de grote Sabbats en we vieren dan de beginmomenten van de seizoenen. Deze momenten worden gekoppeld aan de levenscycli van vee en het zaaien en oogsten in de landbouw.

De vroege christenen scheidden hun Paasfeest van het Joodse Pesach, dat werd gevierd op de eerste volle maan na de Lente-Equinox. Pasen wordt dan weer op de eerste Zondag na Pesach gevierd. Het woord Ostara is ontleend aan de Germaanse godin van de vruchtbaarheid en de liefde; haar naam werd ook gebruikt om naar deze feestdag te verwijzen.

Ostara wordt gevierd met een Jaarfeest en voor de kinderen onder andere een zoektocht naar versierde eieren. Eieren staan ook op het menu, zowel de echte in allerlei verschillende recepten als de chocolade eitjes.

Ostara

Eostre – Ostara

Het festival is vernoemd naar de Germaanse godin Eostre. Ze wordt vaak afgebeeld met symbolen van vruchtbaarheid, zoals konijnen en eieren. Het festival eert ook andere godinnen zoals Demeter, Persephone en Isis, die de vernieuwing van het leven en de natuur vertegenwoordigen.

De Germaanse godin Eostre – ook bekend als Ostara – is een godin van de lente en de dageraad, en haar naam is de wortel van het woord “Pasen”. In de christelijke traditie wordt Pasen gevierd als een feest van wederopstanding en vernieuwing. De vroegste schriftelijke verwijzing naar Eostre  komt van de Engelse monnik Beda uit de achtste eeuw. Hij schreef in zijn “De temporum ratione” dat de maand april  “Eosturmonath”  werd genoemd naar een godin genaamd Eostre. Volgens Beda was dit de tijd waarin feesten werden gehouden ter ere van Eostre en eieren ritueel werden geverfd en als geschenk werden gegeven.

Tegenwoordig wordt Eostre door moderne heidenen en Wicca’s gevierd als een godin van de lente, wedergeboorte en vruchtbaarheid. Haar associaties met eieren, hazen en andere symbolen van vernieuwing zijn opgenomen in de moderne vieringen van Ostara. Zo wordt het begin van de lente en de terugkeer van de zon gemarkeerd. Ondanks het beperkte historische bewijs voor haar bestaan, blijft Eostre  een krachtig symbool van nieuw leven en groei in veel heidense tradities.

Kersenbloesem in de Lente

 

Demeter

Demeter is een Griekse godin van landbouw en vruchtbaarheid, en ze wordt vaak geassocieerd met de Lente-Equinox en het festival van Ostara. In de Griekse mythologie werd Demeter ‘s dochter Persephone door Hades ontvoerd en naar de onderwereld gebracht. Demeter was zo radeloos door het verlies van haar dochter dat ze haar taken als de godin van de landbouw verwaarloosde. Dit zorgde ervoor dat een winterseizoen van kou en duisternis op de aarde neerdaalde.

Toen Persephone uiteindelijk voor de helft van het jaar naar de bovenwereld terugkeerde, zorgde Demeter opnieuw voor de aarde. Dit zorgde voor nieuwe groei en overvloed, de lente en zomer. Deze terugkeer van licht en leven naar de aarde wordt gezien als een symbolische weergave van de Lente-Equinox en de viering van Ostara. Als godin van vruchtbaarheid en een nieuw begin is de associatie van Demeter met Ostara passend. Ostara vier namelijk ook de vernieuwing van het leven en het begin van een nieuw seizoen van groei en overvloed.

 

Persephone

Dit is een Griekse godin die wordt geassocieerd met de cyclus van dood en wedergeboorte, waardoor ze geassocieerd wordt met Ostara. Zoals je net kon lezen is Persephone de dochter van Demeter, de godin van de landbouw Persephone staat bekend als de koningin van de onderwereld omdat ze samen met Hades, de god van de onderwereld, een half jaar over dit rijk regeert.

In de Wicca-traditie wordt Persephone vaak geassocieerd met de wedergeboorte van de natuur die plaatsvindt tijdens de Lente-Equinox. Ostara viert de terugkeer van de zon en het begin van een nieuw seizoen van groei en overvloed. De mythe van Persephone ‘s terugkeer naar de bovenwereld wordt gezien als een weergave van deze vernieuwing. Als godin van de cyclus van leven en dood vertegenwoordigt Persephone de transformerende kracht van de natuurlijke wereld. Haar associatie met Ostara benadrukt het belang van het omarmen van verandering en een nieuw begin.

 

Isis

Isis is een oude Egyptische godin die wordt geassocieerd met veel verschillende aspecten van het leven, waaronder vruchtbaarheid, moederschap en wedergeboorte. Haar associatie met deze thema’s maakt haar een passende godin voor Ostara.

In de Egyptische mythologie werd Isis vaak geassocieerd met de leven gevende eigenschappen van de rivier de Nijl. Ze werd daarom vereerd als een krachtige moedergodin die haar volk beschermde en koesterde. Ook werd ze gezien als een godin van magie en genezing, en men geloofde dat ze de kracht had om de doden weer tot leven te brengen.

De Wicca-tradities zien Isis vaak als het symbool van de transformerende kracht van de natuur. Haar associatie met Ostara benadrukt het belang van het omarmen van verandering, een nieuw begin, wedergeboorte en vruchtbaarheid.

Lente Godinnen voor de Lente-Equinox

Ostara markeert het begin van de lente

De Lente-Equinox is een tijd van evenwicht en balans tussen dag en nacht. Het is ook het moment waarop de zon onze hemelse noordpool passeert. Dit betekent dat er geen verschil meer is tussen dag en nacht. Ze zijn één geworden in deze nieuwe cyclus van licht die duurt tot de lente volgend jaar weer aanbreekt! De meeste Wicca’s vieren Ostara bij zonsopgang op 21 maart, maar sommigen kiezen ervoor het te vieren bij zonsondergang op 20 maart.

Ostara markeert het begin van de lente en dieren die uit hun winterslaap komen, maar ook voor mensen die uit de winter komen en de warmte en het licht van de lente opzoeken. De zon trekt naar het noorden, zodat haar kracht elke dag toeneemt tot ze in de zomer haar maximale hoogte bereikt. 

Het Lenteseizoen wordt ook geassocieerd met het element Lucht en de windrichting Oost. De energieën van deze tijd zijn het meest geschikt om aan nieuwe projecten te beginnen die je in de loop van het jaar wilt verwezenlijken.

Bloemen in de Lente Ostara

Je Ostara altaar decoreren

Een altaar Ostara is versierd met bloemen en lentekruiden, zoals paardenbloemen en viooltjes. Je kan afbeeldingen of beeldjes van de godinnen en goden toevoegen. Een mandje met gekleurde eieren staat ook leuk en kaarsen in pastel tinten.

Hazen zijn een traditioneel symbool voor Ostara, dat het begin van een nieuw seizoen van groei en overvloed viert. Er zijn verschillende redenen waarom hazen geassocieerd worden met dit festival.

Hazen zijn een symbool van vruchtbaarheid en groei.  Ze staan erom bekend dat ze zich snel voort planten. Daarom worden ze geassocieerd met de cycli van de maan en de veranderende seizoenen. Als zodanig vertegenwoordigen hazen het nieuwe begin en het groeipotentieel van Ostara.

Ook worden hazen geassocieerd met de godinnen die worden gevierd tijdens het festival van Ostara. Eostre werd vergezeld door een haas, die haar rol als godin van vruchtbaarheid en nieuw leven  symboliseerde. Hazen worden ook geassocieerd met andere godinnen van vruchtbaarheid en groei, zoals Aphrodite en Freya.

Ostara symboliek de haas Paashaas

Hazen voor decoratie bij de Lente-Equinox

Bij de decoratie van altaren en andere rituele ruimtes tijdens Ostara-vieringen worden Hazen vaak gebruikt .  Ze kunnen worden opgenomen in kransen, slingers en andere decoratieve elementen om  een speelse en grillige sfeer te creëren.  Deze traditie weerspiegelt het belang van vreugde en viering in de Wicca-traditie en benadrukt de rol die de  natuur speelt bij het creëren van een gevoel van verbinding en harmonie.

Het Ostara-ritueel kan zowel binnen als buiten worden uitgevoerd, maar als je ervoor kiest om het buiten te doen, zorg er dan voor dat je op een veilige plek bent waar niemand anders je meditatie kan verstoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze dag niet alleen gaat over het vieren van de Lente-Equinox; het markeert ook het begin van een nieuw seizoen in je spirituele leven! Dat betekent dat het voor ons allemaal tijd is om actiestappen bij onze plannen te maken en te duidelijk te weten wat we willen bereiken voor de herfst.

 

Eieren

Eieren zijn een traditioneel symbool van het Wicca-festival van Ostara. Net zoals een babyvogel uit een ei komt, viert het festival van Ostara het nieuwe begin en de groei die gepaard gaan met de start van een nieuw seizoen. Eieren worden gezien als een symbool van dit nieuwe leven en het potentieel voor groei en overvloed dat het vertegenwoordigt.

Ook worden eieren geassocieerd met de Lente-Equinox. Dit komt omdat dit een tijd van evenwicht markeert tussen duisternis en licht, en eieren worden gezien als een symbool van deze balans. Het wit van het ei vertegenwoordigt het licht en de dooier vertegenwoordigt het donker, waardoor het een passend symbool is voor de equinox.

Ten slotte bestaat de traditie van het versieren van eieren voor Ostara al eeuwen. In veel culturen werden eieren beschilderd of geverfd in felle kleuren om het begin van de lente te vieren. Deze traditie wordt vandaag de dag nog steeds voortgezet, met veel mensen die natuurlijke kleurstoffen gebruiken om prachtige, kleurrijke eieren te maken voor het festival van Ostara.

symboliek Lente Equinox Ostara eieren

Ostara Sabbat associaties en symboliek

  
Kleuren

Geel, roze, pasteltinten

Kruiden

Rozemarijn, sleutelbloem en paardenbloem worden allemaal geassocieerd met Ostara. Knoflook wordt ook geassocieerd met deze feestdag omdat het wordt gebruikt om boze geesten af te weren.
Duizendblad wordt gebruikt in spreuken voor de liefde, mengt het met kaneel of kamperfoeliebloesem.

Kristallen

Heldere kwarts en gele jaspis zijn kristallen die de zon vertegenwoordigen die een belangrijk onderdeel is van deze feestdag.
Citrien wordt ook geassocieerd met Ostara omdat ze vrouwen helpen weer vruchtbaar te worden na een bevalling.

Godinnen

Eostre, Ostara, Cybele, Eos, Aphrodite.

Goden

Adonis, Dagda, Attis

Citrien voor Ostara

De Lente-Equinox en bloemen

Bloemen zijn een traditioneel symbool van het Wicca Jaarfeest Ostara.  Er zijn verschillende redenen waarom bloemen geassocieerd worden met dit festival. Het zijn vaak de eerste tekenen van de lente na een lange winter zoals de bomen die roze en witte bloesem dragen. Als zodanig vertegenwoordigen ze het nieuwe begin en  de groei die gepaard gaan met de start van een nieuw seizoen. In Japan is er het bekende Kersenbloesem festival dat in de Lente gevierd wordt.

Ook worden bloemen geassocieerd met de godinnen die worden gevierd tijdens het festival van Ostara. Persephone wordt vaak afgebeeld met een kroon van narcissen, die haar rol als godin van de Lente en vernieuwing symboliseert. Andere godinnen van vruchtbaarheid en groei, zoals Demeter en Isis worden ook met bloemen geassocieerd.

Bij de decoratie van altaren en andere rituele ruimtes worden bloemen gebruikt voor Wicca vieringen.  Ze worden vaak in bloemstukjes, een mand of in slingers verwerkt om mooie en geurige decoraties te creëren. Deze traditie weerspiegelt het belang van overvloed in de Wicca-traditie. Ook benadrukt het de rol die de natuur speelt bij het creëren van een gevoel van verbinding en harmonie.

Bloemen als decoratie voor Ostara

Ostara is een leuke tijd om nieuwe dingen te proberen

De Lente-Equinox is een tijd om nieuwe dingen te proberen. Het is een goed moment om jezelf te pushen en iets te proberen wat je nog nooit eerder hebt gedaan, of het nu gaat om een wandeling die je altijd al hebt willen maken of het koken van exotisch eten dat er interessant uitziet.

Ostara is een feestdag die de natuur en de lente viert. Daarom is het logisch dat je in je spreuken voorwerpen wilt gebruiken die deze dingen vertegenwoordigen. Lentebloemen of zaden zijn goede keuzes omdat ze nieuwe groei en vruchtbaarheid symboliseren. Ga de natuur in en geniet van het lenteweer met vrienden en familie!

 

Als je inspiratie nodig hebt, zijn hier wat ideeën

 

Nieuw eten en drinken

Er zijn zo veel verschillende keukens waar mensen over de hele wereld van genieten – waarom zou je er niet een proberen? Je kunt verschillende culturen leren kennen door hun traditionele gerechten te proeven, waarin vaak ingrediënten uit verschillende delen van de wereld worden gecombineerd. En vergeet de drankjes niet! Sommige dranken bestaan al sinds de oudheid, andere zijn pas uitgevonden. Hoe dan ook, er zijn genoeg heerlijke opties beschikbaar op elk moment als je weet waar je moet kijken!

 

Tuinieren

Ostara is het perfecte moment om te beginnen met het planten van zaden en het voorbereiden van je tuin op het komende groeiseizoen. Je kunt zaden binnen of buiten planten, afhankelijk van je klimaat en de planten die je wilt kweken. Gebruik bijvoorbeeld eierschalen om plantjes in te zaaien.

 

De voorjaarsschoonmaak

Dit is een aloude traditie die je kan helpen het oude op te ruimen en ruimte te maken voor het nieuwe. Maak je huis, auto of een andere ruimte schoon die een nieuwe start nodig heeft. Ook eens flink opruimen in de schuur of garage is een goed idee. Opruimen en wegdoen van oude dingen schoont namelijk ook je geest op.

 

Knutselen

Iets leuks fröbelen is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en het seizoen te vieren. Je kunt eieren kleuren of beschilderen, bloemenkransen of andere feestelijke items maken die de energie van Ostara weerspiegelen. Bijvoorbeeld een krans met daarin wat Lentebloemen en een haas, dat ziet er heel vrolijk uit.

 

Ga de natuur in

Een wandeling in de natuur is een geweldige manier om contact te maken met de energie van het seizoen en de schoonheid van de natuurlijke wereld te waarderen. Zoek naar tekenen van nieuwe groei, zoals ontkiemende knoppen en bloeiende bloemen.

 

Gezellig samen eten

Vier de terugkeer van warmer weer door buiten te picknicken. Pak een mand in met vers fruit, vers gebakken broodjes, gekookte eieren en wat je verder nog lekker vindt. Ga samen met je gezin, familie of vriend(inn)en op pad voor een gezellige picknick. Valt het weer tegen, picknick dan thuis op een deken terwijl je op kussens zit.

 

Een eitje hoort erbij maar waar is het

Eieren zoeken is een traditionele activiteit voor Pasen en Ostara vieringen, en kan een leuke manier zijn om iedereen te betrekken bij de festiviteiten. Je kan versierde eieren binnen of buiten verbergen, afhankelijk van je voorkeur.

 

Ritueel

Ostara is een tijd van vernieuwing en groei, meditatie en een ritueel kunnen je helpen je te verbinden met de energie van het seizoen. Je kunt een altaar maken, kaarsen aansteken en een ritueel uitvoeren dat je persoonlijke band met het seizoen weerspiegelt. Het doel van je ritueel kan zijn dat je werkt aan je innerlijke balans tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. Je kan je chakra’s balanceren, of

 

Afsluitend

Ostara is een tijd voor een nieuw begin en wedergeboorte. Het is ook een leuke tijd om nieuwe dingen te proberen. Iedereen kan de lente vieren, ongeacht zijn of haar religieuze overtuiging. Ik nodig je uit om op pad te gaan en te genieten van het weer en contact te maken met de natuur.

Ben je een Wicca dan wens ik je een bijzonder fijne Lente-Equinox. Mogen de Ostara godinnen je begeleiden op je pad in de komende weken tot Beltane. Vergeet niet dat het belangrijkste bij het vieren van Ostara is om contact te maken met de energie van het seizoen en plezier te hebben. Ga voor activiteiten die met je resoneren en je in staat stellen om je creativiteit en verbinding met de natuurlijke wereld te uiten.

 

Wil je meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *