Tarotkaarten voor de Lente

Tarot | 5 reacties

In de winter is alles in rust en de energie heeft zich terug getrokken in de aarde. Wanneer de Lente begint komt die energie weer vrij en beginnen zaadjes diep in de grond te ontkiemen. De vruchtbaarheid van Moeder Aarde toont zich begin februari al in de natuur. Je ziet narcissen en krokussen en er lopen lammetjes in de wei. Verschillende tarotkaarten geven de energie weer van de Lente. Elk met zijn eigen unieke symboliek en betekenis. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende tarotkaarten voor de Lente.

We gaan kijken naar de structuur van de Tarot en daarbinnen de diverse kaarten die bij de Lente passen. We bespreken eerst de Grote Arcana, dan de Elementen met de Kleine Arcana en als laatste de Hofkaarten. Dit geeft je een goed beeld van de tarotkaarten voor de Lente.

tarotkaarten voor de Lente

De Grote Arcana

De grote arcana is een set van 22 kaarten die zich bezighouden met jouw levenslessen. Dit zijn situaties die je niet opzoekt maar die je overkomen. Hoe je daarmee omgaat en wat je er van leert is het groeiproces dat binnen de tarot ook wel omschreven wordt als de reis van de Dwaas.

 

Hogepriesteres

De Hogepriesteres wordt meestal gezien als een kaart van wijsheid, intuïtie en verborgen kennis. Ze wordt in verband gebracht met de Godin en haar afbeelding bevat vaak symbolen van vruchtbaarheid. Deze kaart vertegenwoordigt het potentieel voor nieuwe begin en de ontwaking van innerlijke kracht die met de Lente wordt geassocieerd.

Bij elk nieuw begin hoort ook een leerfase en de Hogepriesteres staat er om bekend dat ze je helpt te leren door te doen. Zo heeft deze mythische dame een

Lees hier meer over De Hogepriesteres 

de ster lente

Keizerin

De Keizerin is een andere kaart van vruchtbaarheid en creativiteit. Ze wordt afgebeeld als een mooie moederfiguur, omringd door symbolen van de natuur en overvloed. Deze kaart toont de verzorgende energie van de Lente en de belofte van nieuw leven die ontluikt uit de winterslaap. Daarnaast laat deze kaart de creativiteit van de Lente zien die constant nieuw leven schept.

 

Ster

De Ster is een kaart van hoop, vernieuwing en inspiratie. Ze wordt afgebeeld als een vrouw die water uit een kan giet, wat symbool staat voor de reinigende en zuiverende kracht van water. Dat verbindt de Ster met de heilige bronnen van Sint Brigida en maakt het een van de tarotkaarten voor de Lente. Deze kaart vertegenwoordigt het gevoel van vernieuwing en hoop terwijl de dagen langer worden en alles ontwaakt uit de winterslaap.

De Hogepriesteres, De Keizerin en De Ster zijn allemaal krachtige en evocatieve kaarten die de essentie van de Lente weergeven

lentebloemen

De Elementen

Naast de grote arcana kaarten is er in de tarot een onderverdeling in Elementen. Dit zijn Lucht, Vuur, Water en Aarde. Zij richten zich op de diverse aspecten van ons leven en omspannen de kleine arcana en hofkaarten. Wanneer je enkel naar de Elementen kijkt dan is er een seizoen verdeling mogelijk.

Zwaarden Mentaal/nieuw begin Lucht Lente
Staven Passie /drijfveren Vuur Zomer
Kelken Emoties /relaties Water Herfst
Pentakels Materiele wereld/financiën Aarde Winter

Omdat we het nu over de Lente hebben zijn de Zwaarden met het element Lucht dus het meest geschikt. Wanneer je het hebt over tarotkaarten voor de Lente zijn het de Zwaarden in het algemeen die deze energie bij zich hebben. Ze staan voor het nieuwe begin, het potentieel en de opbloeiende energie. Allemaal zaken die je in de Lente ook weer tegenkomt.  Als je via de tarot zoekt naar timing van een situatie, dan geven Zwaarden de Lente aan als de tijd.

 

De Kleine Arcana

Wanneer we dan bij de Zwaarden kijken binnen de Kleide Arcana zien we het volgende. De Aas is het potentieel, en hoe meer de nummers oplopen hoe meer een situatie zich ontwikkelt tot je bij de 10 aankomt voor vervolmaking. Dit laat zien dat de Aas het potentieel is. In dit geval de winter waarin het potentieel in de aarde wacht op ontkieming. Daarna komt het nieuwe begin vanaf de tweeën en hoger. Waar houdt dit nieuwe begin dan op? Bij de 5 want daar kom je bij grotere veranderingen en energie verschuivingen die meer bij de Zomer passen. Zo zie je dat binnen de Zwaarden als tarotkaarten voor de Lente er nog een subtielere onderverdeling te vinden is.

In een tarotlegging zijn de kleine arcanakaarten de kaarten die je dagelijkse beslommeringen weergeven. Alledaagse situaties waar je controle over hebt en door keuzes en acties invloed op uitoefent. Wanneer je in een legging meerdere Zwaarden hebt, dan weet je dat er een vernieuwende energie is. Er worden keuzes gemaakt en een creatie ontplooit zich. Binnen de legging bepalen de kaarten samen dan hoe een situatie zich ontwikkelt. Di betekent dat binnen de andere elementen er ook zo’n subtiele onderverdeling is. Het is net als de getijden. Die zijn er in het klein zoals eb en vloed, maar ook groter zoals de maanstanden en de seizoenen.

lente meisje

Lente en de Hofkaarten

De Hofkaarten geven aspecten van personen en situaties weer. Hoe is de Lente daarbinnen aanwezig? Stel je begint aan een nieuwe baan, ondanks dat je alle kennis al in huis hebt, leer je veel in het begin. Hoe de bedrijfscultuur is bijvoorbeeld, en hoe dit bedrijf dingen op hun eigen unieke wijze doen. Daarmee wordt dus binnen jou als persoon en in de situatie het nieuwe begin en leerproces van de Lente naar voren gebracht.
Ook binnen de Hofkaarten maken we een verdeling. De Pages zijn de jonge energie binnen de Hofkaarten en zijn daarom automatisch tarotkaarten voor de Lente. Daarbinnen zijn de Zwaarden natuurlijk weer de geëigende Lentekaarten. Maar ook de Koningin van Pentakels doen het goed in de Lente, laat me de kaarten verder uitleggen.

 

Page van zwaarden

De Page van zwaarden is een kaart van nieuwe ideeën, nieuwe begin en mentale helderheid. Hij wordt geassocieerd met de dageraad van een nieuw tijdperk, een tijd waarin oude denkwijzen wegvallen en nieuwe mogelijkheden ontstaan. Deze Page wordt afgebeeld als een jonge man met zwaard, wat zijn scherpe geest en zijn potentieel voor leiderschap symboliseert. Dit maakt het een passende kaart voor de Lente, dat een tijd is waarin de dagen langer worden en de wereld ontwaakt uit zijn winterslaap.

Deze Page is ook een kaart van nieuwsgierigheid en intellectuele exploratie. Het toont de drang om te leren en te groeien, om je horizon te verbreden en nieuwe ervaringen te omarmen. Dit sluit aan bij leren en persoonlijke ontwikkeling wat met name belangrijk is tijdens de Lente. Het is een tijd waarin we open staan voor nieuwe begin en transformaties. Dit maakt het een van de tarotkaarten voor de Lente.

De Page van Zwaarden vertegenwoordigt de Lente afhankelijk van de interpretatie van de specifieke context van de lezing. Als de nadruk ligt op het ontwaken van het bewustzijn en het nastreven van nieuwe ideeën, dan is de Page van Zwaarden een passend symbool. Wanneer de focus ligt op de verzorgende en ontvankelijke aspecten van de Lente, dan is het scherpe intellect van de Page niet de beste keuze.

koningin van munten

Page van Pentakels

De Page van Pentakels gaat over een nieuw begin, enthousiasme en leren. Hij wordt afgebeeld als een jongeling met een munt. De munt toont zijn verbinding met de materiële wereld en zijn potentieel voor succes. Het toont de ontluikende zaden van nieuw leven die in de Lente tevoorschijn komen. Ze zijn een belofte van groei en overvloed die voor ons ligt.

 

De Koningin van Pentakels

Dit is een kaart van verzorging, stabiliteit en overvloed. Ze wordt vaak afgebeeld als een volwassen vrouw omringd door symbolen van vruchtbaarheid en welvaart. Deze kaart vertegenwoordigt de vruchtbare aarde, de verzorgende energie van de Godin, en de belofte van nieuw leven.

Je zou misschien denken dat de Koningin van Zwaarden eerder voor de Lente gekozen wordt. Maar haar helderheid van geest en strenge houding ten opzichte van wat op haar pad komt geven haar een winterkoningin. Zij ligt aan de oorsprong van gedachten en inspiratie, maar de ontluikende energie van de Lente is niet aan haar besteed. Ze is daarvoor te mentaal. Ondanks haar snelle energie die eerder bij de zomer zou passen blijft ze bij de kalme winter. Dit is namelijk waar haar onpartijdig denken en handelen- in alle kalmte – tot hun recht komen.

Zowel de Page van Pentakels en de Koningin van Pentakels belichamen de essentie van de Lente. Ze vertegenwoordigen het potentieel voor transformatie en de hoop op een betere toekomst die met de Lente is verbonden.

lentelegging

Lente legging

Deze legging is ontworpen om je te helpen de energie van de lente te gebruiken en je voor te bereiden op een nieuw seizoen van groei en vernieuwing. Dit keer een legging Amerikaanse stijl, met kaarten die benoemd worden als dingen. Veel plezier met de legging.

 

Kaarten

 1. Zaden – Deze kaart toont de potentie die in je ligt.
 2. De Zon – Dit vertegenwoordigt de warmte en energie van de lente.
 3. Regen – Deze kaart vertegenwoordigt de verandering en transformatie die de lente brengt.
 4. Bloemen – Dit toont de schoonheid en vreugde van de lente.
 5. De Vrucht – Deze kaart laat de oogst van je harde werk zien.

 

Lezing

Schud de kaarten en trek vijf kaarten. Leg ze van 1 tot 5 zoals je op de afbeelding ziet. Doe je best om de kaart die je getrokken hebt op elke positie te koppelen aan de betekenis voor die positie. Gebruik je kennis van de kaarten en je intuïtie om het binnen te laten komen. Probeer ook het grote verband te zien van de legging wanneer je naar alle kaarten kijkt.

 

Interpretatie

 1. Zaden – Hoe zie jij je dromen en doelen voor de lente? Wat wil je planten en zaaien?
 2. De Zon – Wat helpt je om te groeien en te bloeien? Hoe komt je energie en inspiratie?
 3. Regen – Ben je bereid los te laten? Wat houdt je tegen om te groeien?
 4. Bloemen – Waar word je blij van en wat geeft je hoop? Wat zijn je de lichtpunten in je leven?
 5. De Vrucht – Welke doelen wil je bereiken in de lente? Wat is je oogst?

 

Conclusie

De tarot blijft een mysterie waar je telkens wat nieuws in vindt en waar je op verschillende manieren mee werkt. Wanneer deze kaarten in een legging liggen en je op zoek bent naar timing, dan praat je over de Lente. Maar ben je in je dagelijkse leven op zoek naar de creatieve, groeiende energie van de Lente? Kies dan een van deze kaarten en zet die neer in je omgeving, zodat je er steeds aan herinnerd wordt. Het helpt je die energie in je dagelijkse leven te brengen.

Ik wens je veel plezier met de tarotkaarten voor de Lente.

5 Reacties

 1. Hinke Bakker

  Mooi Annelies, ik werk al een tijd met tarot.
  Toch weer nieuwe info, bedankt!

  Antwoord
 2. Christiane Mertens

  kan ik ook een lente legging doen met engelen kaarten

  Antwoord
  • admin

   Ja natuurlijk kan dat 🙂 Veel plezier met de legging

   Antwoord
 3. Sandra Gruisen

  wow, prachtig helder uitgelegd. Wat een mooie connecties met de lente. Zo had ik het nog nooit gezien. Ik krijg echt zin om er eens verder in te duiken. Dankjewel !!

  Antwoord
  • admin

   Hallo Sandra,

   graag gedaan. Er is zoveel dat koppelt naar de Tarot, ik ben al 24 jaar met de Tarot bezig en blijf nog steeds nieuwe verbanden zien en nieuwe inzichten krijgen.

   Veel plezier met de Tarot!

   groetjes.
   Annelies

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *