Het Boek der Schaduwen

Wicca | 3 reacties

Het Boek der Schaduwen waar ik mee begonnen ben was voor mij ook meteen hét Boek der Schaduwen. Dit was een bijzondere aankoop die ik in Glastonbury tegenkwam. Het is handgemaakt, heeft een houten omslag met een sluiting en de bladzijden hebben een lichtbruine tint. Ik weet eigenlijk niet hoe ik de kleur moet omschrijven. Ik denk dat de bladzijden een koffie-aquarel behandeling hebben gehad. Er zitten prachtige tabbladen tussen de verschillende secties die krachtige letters met Keltische illustraties hebben. Ik was meteen verkocht.

Boek der Schaduwen Book of Shadows BOS

Waarvoor je een Boek der Schaduwen hebt

Wanneer je je op het Wicca pad begeeft ga je van alles meemaken. Want het vraagt vooral van je dat je dingen uitprobeert. Dit zet je spirituele groei in beweging en het is erg nuttig om bij te houden wat je gedaan hebt. Vooral omdat er momenten zijn waarop je twijfelt aan je waarnemingen, dan is het goed om terug te bladeren.

Het is ook zo dat je op een bepaald moment begint met magisch werk en rituelen. Wanneer je een spreuk of bezwering gedaan hebt, maak je aantekeningen. Onder andere noteer je de datum,  wat je precies gedaan hebt en met welk doel. Ook schrijf je op wat je allemaal gebruikt hebt bij dit magisch werk. Houd vervolgens ruimte op die pagina om na een tijdje aantekeningen te maken over de resultaten. Op die manier leer je wat er wel en niet werkt bij een spreuk, bezwering of ritueel.

 

Welk type Boek der Schaduwen gebruik je

Mijn eerste BdS was natuurlijk een avontuur op zich. Het voegde veel toe aan het speciale gevoel dat je hebt wanneer je jouw magische werk in je BdS schrijft. Er zijn meer magische boeken zoals het Spiegelboek en de Grimoire. De Grimoire is het boek waarin staat hoe iets gedaan moet worden. Bijvoorbeeld een Craft; dat is knutselwerk met een speciaal doel. De Grimoire geeft dan de stappen om dat te doen. Het Spiegelboek is wat je een dagboek kunt noemen, daarin reflecteer je over je dag, hoe je je voelde tijdens en na magisch werk, spreuken en rituelen. Het is een verslag van je gedachten en gevoelens. Tegenwoordig worden door de meeste wicca’s alles in hun BdS bijgehouden.

Door de jaren heen heb ik veel verschillende versies van deze boeken gehad. Schriften, digitale versies en geprinte bladen gemengd met beschreven gelinieerd papier in mappen om alles beter te kunnen sorteren. Na 22 jaar is dat een flinke verzameling geworden.

Je kan tegenwoordig ook als je op google zoekt allerlei andere BdS-en tegenkomen. Een Blog der Schaduwen, vooral in het Engels zijn er daar veel van. De BOS, Blog of Shadows, zijn vaak leuk vorm gegeven en hebben vooral veel algemene informatie en soms templates. Maar bijna nooit het magische werk dat de schrijver van de BOS gedaan heeft. Dat houden ze apart in hun eigen BOS, Book of Shadows.

 

Kopen of maken

Een aantal daarvan zijn gekochte boeken en schriften, een paar zijn zelfgemaakte versies. Het zelf maken van een Boek der Schaduwen is natuurlijk een magisch werk op zich. Door er jouw persoonlijke energie in te steken geeft het alles zo veel meer betekenis. Want je kan al het materiaal eerst reinigen, dan inzegenen en terwijl je je BdS in elkaar zet blijf je gefocust op het doel van dit specifieke exemplaar.

Stel dat dit je BdS voor helend werk wordt, dan kan je jouw energiewerk tijdens het maken ervan daar op richten. De omslag decoreer je dan met illustraties en kleine voorwerpen die helende energie bij zich dragen. De Toewijding zal dan aan een Godin / God zijn waar jij graag helend werk mee doet. Wanneer je met het Griekse pantheon werkt worden dat Hygieia en Asclepius.

Je kan dan de tabbladen voor de verschillende helende kruiden, oliën, kristallen en natuurlijk over deze Godin en God passend versieren. Zo wordt het een heel speciaal BdS voor jou. Uniek in zijn soort en helemaal gericht op jouw werk en voorkeuren.

 

Geheimschrift of gewoon je eigen taal

De reden voor een geheimschrift zoals Engelenschrift, Ogham, Tibetaans etc. is om het lezen van de inhoud moeilijk te maken. Als je een dergelijk alfabet niet kent moet je alles met een lijst ernaast omzetten en dat ontmoedigt echt wel. Tegelijkertijd… als je het alfabet zelf niet kent is het voor jou precies hetzelfde, onhandig! Ik ken mensen die toch alleen op die manier willen werken. Ze schrijven alles met een pen in een geheimschrift omdat dit voor hen helpt om meer gefocust te blijven en het benadrukt hun magisch werk. Wanneer je het geheimschrift net zo goed kent als ons normale alfabet dan maakt het niet meer uit. De vraag is of je daar je tijd aan wilt en kunt besteden.

Boek der schaduwen journaal

Je Boek der Schaduwen inzegenen

Wanneer je een formaat voor je BdS hebt gekozen en een leuke omslag hebt, is het tijd om je BdS in te zegenen. Alles instrumenten die je gebruikt voor je magische werk worden vooraf altijd gereinigd en in gezegend. Dat is voor je BdS exact hetzelfde. Dit doe je omdat je de dingen die je gebruikt vrij wilt maken van oude – negatieve energie. Daarna vraag je de Godin om het instrument dat je wilt gebruiken in te zegenen. Met name om zuiver te werken en te groeien als persoon. De gebruikte zegening kan je daarna ook in je BdS opnemen. 

 

De Belangrijkste teksten

Als eerste wil je er een aantal belangrijke teksten in zetten, daarna is de keus volledig aan jou hoe je jouw BdS indeelt en wat je er wel en niet in zet. De tekst op de eerste blanco pagina na de omslag zou je naam kunnen bevatten. De vraag is echter of je met iedereen wilt delen dat dit jouw BdS is. Hier zou je dan kunnen kiezen voor een geheimtaal. Je weet toch wat hier staat en hoeft het niet te vertalen. Daarna zijn de Wicca Rede en de Toewijding aan de Godin aan de beurt. Wanneer je bij een Coven aangesloten bent is een volgende toevoeging de Coven regels. Verder ligt het aan jouw voorkeur. Wanneer je je aangetrokken voelt tot een speciaal Pantheon dan kan je het scheppingsverhaal toevoegen en wat je leert over de Godinnen en Goden binnen het Pantheon. Net als alle mythologische verhalen.  

 

Na de eerste bijdragen aan je BdS

Wat er voor mij echt bij hoort is het Jaarwiel en de Sabbats. Wel stel ik voor dat je in een schrift genoeg ruimte vrijhoudt om dingen die je over deze Jaarfeesten later bijleert ook toe te voegen. Sabbat is het Wicca woord voor Jaarfeest en ze worden door elkaar gebruikt.

De Maanfasen heb ik zelf ook vrij vroeg in mijn eerste BdS toegevoegd. Voornamelijk omdat die niet echt veranderen. Ze zijn er net als eb en vloed. Naarmate ik langer als wicca leef (sinds 2000) worden ook de volle Maan en Nieuwe Maan verder astrologisch uitgediept. De meeste dingen die je in je BdS zet zullen door de jaren heen verdieping vinden qua kennis, ervaringen en wat je op die momenten gedaan hebt. Dat waarom veel mensen voor digitaal of ordners kiezen zodat je gemakkelijk pagina’s kan toevoegen.

BOS BDS

Hoe je met je Boek der Schaduwen werkt

Mijn manier van werken vroeger en nu verschilt nogal. Eerder schreef ik er alleen in wanneer ik iets gedaan had. Maar dan waren vaak de voorbereidingen al deels uit mijn gedachten verdwenen. Tegenwoordig bedenk ik vooruit hoe ik iets ga aanpakken, wanneer dat eenmaal duidelijk is maak ik notities. Dan doe ik die voorbereidingen en schrijf zo nodig nog bij. Wanneer het magische werk eenmaal gedaan is schrijf ik op hoe dat ging en wat mijn verwachtingen zijn. Die kunnen namelijk verschillen van wat je in je planning had. En later maak ik nog notities over het resultaat.    

 

Hoe je je Boek der Schaduwen organiseert

Terwijl je op je magische pad bent voeg je gaandeweg steeds meer toe aan jouw BdS. Het wordt een verslag van wat je allemaal doet en wat het oplevert of juist niet… en wat je daar ook weer van leert. Je eerste BdS groeit snel en je merkt dat het gemakkelijk uit de hand kan lopen. Voor je er erg in hebt zitten je rituelen en kruiden door elkaar. Gewoon omdat je op het moment dat je de aantekening maakt daar ook gebruik van maakte en er iets over wilde noteren. Wanneer je dan later terugkijkt zie je dat en bedenk je dat er opgeruimd moet worden.   

 

Je BdS georganiseerd houden

De aandrang is er dan ineens om het helemaal om te gooien omdat het beter kan, en voor je het weet heb je alles anders ingedeeld. Een half jaar tot een jaar later kan die behoefte zomaar terugkomen en doe je het nog eens dunnetjes over. Uiteindelijk vind je een manier die voor je werkt en kan je alles georganiseerd houden.

Dit kan betekenen dat je alle dingen als kruiden, kristallen, oliën en dergelijke bij elkaar in een map hebt. Alles netjes alfabetisch gesorteerd met hun magische werking erbij. Een andere map heeft al je rituelen, en weer een andere map heeft al je kennis van het Pantheon of de Godinnen en Goden waar je het meest mee werkt.  Een map met al je divinatie informatie en zo kan ik nog even doorgaan.

Je magisch werk kan op veel manieren gedaan worden, bijvoorbeeld met flesjes, zakjes, heksenballen, touwen, linten en doosjes die gevuld worden en er zijn net zoveel bezweringen als dat er wicca’s zijn. Al dat werk kan je weer in een eigen map bijhouden. Het geheel van deze mappen is dan je Boek der Schaduwen.

wierrook BDS

Wat er verder nog in je Boek der Schaduwen staat

De lijst van mogelijkheden is zo lang dat ik het niet eens ga proberen om die hier te plaatsen. Wel kan ik de meest voorkomende hier noemen. 

  • De elementen
  • De Magische Instrumenten
  • Vergelijkend onderzoek naar de diverse Wicca stromingen
  • Beschermend werk
  • Altaren die je voor de Sabbats gemaakt hebt
  • Rituelen, de opzet, benodigdheden en uitvoer
  • Kaarsenmagie
  • Associatietabellen
  • Wierrook en hun werking
  • Helend werk en wat daarbij nodig is
  • Wat je weet en leert over de magische instrumenten
  • Meditaties en visualisaties die je gedaan en/of geschreven hebt
  • Droom- uitleg en magie
  • Krachtdieren, welke bij jou horen en wat je over ze weet
  • Contact met Lichtwezens en Gidsen
  • Speciale alfabetten
  • Gronding
  • Type wicca’s
  • Je ontmoetingen met mensen op jouw, of hun eigen, spirituele pad en wat je daarvan geleerd hebt

Het belangrijkste is dat je dat bijhoudt wat je leert en doet en wat de resultaten zijn.

Book of Shadows

Wat je met al die informatie doet

Ik heb jarenlang de gewoonte gehad om op nieuwjaarsdag ’s morgens mijn aantekeningen van het voorgaande jaar door te nemen. Alles op mijn gemakje bekijken. Wanneer je dit een tijd later doet, dan ben je er niet meer zo mee bezig. Je bent er emotioneel niet zo bij betrokken en je kan nuchter naar het werk en de resultaten kijken en daar weer van leren. Voor mij vaak het moment om nieuwe notities te maken over de opzet en functionaliteit van het gedane werk en hoe ik denk dat het een volgende keer een meer specifieke uitkomst kan hebben of door een kleine aanpassen heel nuttig kan zijn voor een totaal ander doel.   

 

Loslaten

Er zijn magische werken die je gedaan hebt die nog energetisch actief zijn, en dan is dat ook een mooi moment om te kijken of dit nog nodig is of dat je dat wilt afsluiten en loslaten. Dat is ook wat ik op die momenten dan deed.   

 

Gewoonten

Tegenwoordig kijk ik wat gevarieerder en met specifiekere doelen in mijn BdS. Ik maak ook vaak al een notitie in mijn agenda om terug te kijken naar magisch werk dat ik doe, zodat ik daar sneller op kan reageren als het nodig is. Het terugkijken naar een jaar magisch werk is altijd een speciaal moment in mijn jaar. Misschien is het tijd om de jaarlijkse terugblik weer op te pakken, gewoon omdat het voor mij een tijd van bezinning is waar ik nieuwe inspiratie uithaal.    

 

Wel of niet met iemand delen

Vaak zijn er meerdere versies in gebruik wanneer het om een Coven gaat. Er is het Coven BdS en je persoonlijke BdS. Je neemt uit de Coven versie over wat belangrijk is voor jou en je voegt je eigen werk toe aan jouw BdS. Ben je een solitaire Wicca dan heb je jouw BdS. Wanneer je een andere wicca ontmoet en misschien samen een ritueel of magisch werk wilt gaan doen, deel je een en ander. Het kan zijn dat je eerder al eens iets dergelijks gedaan hebt. Bijvoorbeeld een Volle Maan ritueeltje. Je kan dan beiden je informatie hierover delen en samen besluiten hoe je dit met elkaar wilt gaan vieren. Daarna maak je aantekeningen over de gezamenlijke viering. Het delen van informatie uit je BdS doe je eigenlijk alleen met andere wicca’s of paganisten die je ontmoet en waar je vertrouwen in hebt.   

 

De Schaduw

Een Boek der Schaduwen is een altijd groeiend boek van jouw magische werk. Het hoe en waarom en van de resultaten en jouw ervaringen. Het is een boek dat je “in de schaduw” bewaard. Met andere woorden, het ligt niet open en bloot op tafel waar iedereen het kan zien en erin kan lezen. De laatste jaren merk ik een hardere lijn op binnen de christelijke gemeenschap. Men voelt zicht blijkbaar gerechtigd om mensen aan te vallen die niet meegaan in hun persoonlijke religieuze stroming. Die tijden hebben we al eens gehad en ik denk dat dit niet nog eens moet gebeuren.

Mijn Boek der Schaduwen – in al haar diversiteit – is verspreid over schriften, online journaals en natuurlijk mijn handgemaakte versies. Ze zijn allemaal goed bewaakt en in de Schaduw door een onzichtbaarheidsspreuk. Zo wil ik het ook graag houden. Ik ben duidelijk geen wicca die nog in de kast zit, maar mijn magisch werk bescherm ik wel. De oordelen van mensen die geen idee hebben wat wicca is, kan namelijk remmend werken en daar heb ik geen zin in.    

 

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je wat meer inzicht geeft in dit illustere boek. Voor sommigen is en zal het altijd een raadsel blijven wat er precies in staat, anderen zullen hun eigen versie gaan maken. Heeft deze blog je getriggerd en vraag je je af wat Wicca dan is? Zet dan je geest open om er eens neutraal over te lezen in plaats van direct bang te zijn of een oordeel te hebben. Lees er meer over in mijn blog Wat is Wicca.

3 Reacties

  1. Esmee van Haaften

    Wat een heldere uitleg weer Annelies! Dank je wel!

    Antwoord
    • Antoinette Smeets

      super blij met deze informatie weer, Annelies. Hartstikke bedankt ! Namasté

      Antwoord
      • Antoinette Smeets

        Blessed be, had ik natuurlijk beter kunnen schrijven;)

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *