De Dwaas

Tarot | 3 reacties

Dit keer wil ik je meer vertellen over de Grote Arcana kaart De Dwaas. Deze wordt in de Grote Arcana aangegeven met het cijfer 0. De overige Grote Arcana kaarten zijn genummerd 1 tot en met 21. Deze kaart is het buitenbeentje van de Tarot.

 

Waar past De Dwaas in de structuur van de Tarot

Officieel hoort De Dwaas bij de Grote Arcana maar eigenlijk ook weer niet. De Grote Arcana kaarten staan voor levenslessen die op je pad komen. Dit zijn situaties die je overkomen en waar je als mens van groeit. Het zijn de grotere situaties. Ze nemen meestal wat meer tijd dan je dagelijkse beslommeringen en je werkt je er doorheen.

De Dwaas is de persoon die door deze Grote Arcana levenslessen wandelt en zo als persoon groeit. Op deze manier vertegenwoordigt hij/zij de reis van de held. De Dwaas heeft geen element, want het is een Grote Arcana kaart.

0 - DE DWAAS

Wat er te zien is op de kaart

Deze kaart lijkt redelijk rustig maar er is best veel te zien, laten we kijken wat het allemaal is.

Gele lucht

Een groot deel van de kaart bestaat uit de gele lucht. Op zich is dat best vreemd te noemen, want hoe vaak zie je een lucht die geel is? De Tarot werkt met symboliek en kleuren en samen vertellen ze ons van alles. Hier zijn de lucht en de kleur een verwijzing naar het mentale aspect in ons en een nieuw begin.

Witte stralende zon

De zon in deze afbeelding is wit, terwijl je daar juist geel zou verwachten. De zon staat voor actie en de actieve energie. In dit geval is de zon wit om zuiverheid en onschuld aan te geven.

Bergen met scherpe ijspunten

Op de achtergrond zie je blauwe bergen met witte scherpe pieken. Bergen staan voor de uitdagingen die we tegenkomen op ons pad. Deels zijn ze scherp en onder in de linker hoek zijn ze meer glooiend, de uitdagingen variëren dus. Ook zijn ze in de verte en dat betekent dat het iets is dat later op ons pad komt.

Bruine Rots op de voorgrond

De Dwaas staat op een bruine rots die boven de omgeving uittorent. Het lijkt alsof hij elk moment in de afgrond kan stappen. Deze rots met zijn bruine kleur wijst op het aardse. Gegrond zijn en je bewust zijn van de wereld. Een rots is van nature stevig en gaat nergens naartoe want het is in onze beleving onbeweeglijk.

DeJongeling met hond op rots

Witte hond

De witte hond op de kaart is onze trouwe metgezel. De vraag is of de hond De Dwaas probeert te behoeden voor een stap in de afgrond, of hem juist afleidt?

De Dwaas in rijk zijn gedecoreerde kleding

Wanneer je goed kijkt zie je dat de tuniek van De Dwaas vol staat met zonnesymbolen en bladeren en bessen of druiven. Wat zeker is, is dat De Dwaas geen gebrek heeft. Zijn kleding is gedecoreerd op een manier die overvloed suggereert. De zonnesymbolen wijzen weer op actie.

Hoed met veer

De veer op de hoed is rood, de kleur van passie en zelf staat de veer voor het element Lucht. Het element Lucht verwijst naar ons gedachtengoed en onze dogma’s.

Witte bloem

Op de kaart zie je in de hand van De Dwaas een witte roos. Deze bloem staat voor onschuld en zuiverheid

Knapzak

Over de knapzak wordt veel gespeculeerd. Is deze leeg of juist gevuld? En als de knapzak gevuld is wat zit er dan in? Er zijn een paar stromingen die voor mij goed voelen en ik lees naar hoe de kaarten er omheen vallen.

 • De eerste is dat er normen en waarden in zitten, maar ook zwakheden. Het pad dat De Dwaas bewandelt zorgt voor groei en uitbreiding van de inhoud van deze knapzak.
 • De tweede is dat alles wat je nodig hebt al in je knapzak aanwezig is om de reis van de held uit te voeren.

Groene broek

Het groene in de broek is een natuurlijke kleur en verwijst daar dan ook naar.

Gele laarzen

Laarzen hebben als functie je voeten te beschermen terwijl je op pad bent. Het gele verwijst weer naar Lucht en het mentale aspect. De keuzes bepalen waar De  Dwaas wandelt en hoe hij door de Grote Arcana reist.

De dwaas op tafel met wijzende vinger

Wat betekent dat allemaal

De Dwaas is een jongeling die op reis gaat en de wereld ontdekt. Dit is zowel fysiek als spiritueel en dit nieuwe begin nodigt uit er open in te gaan. De reis door de levenslessen van de Grote Arcana komt met kleine en grote uitdagingen en daar groeit hij van. Als mens is het belangrijk om te leren door ervaring en vanuit een kinderlijke onschuld de wereld te ontdekken.

Daarbij is het belangrijk om praktisch en gegrond te werk te gaan en gaandeweg groeien je normen en waarden. Sommigen veranderen terwijl anderen zich verankeren in je systeem en onbeweeglijk worden zoals de rots op de kaart. Soms denken we dat we alleen op ons pad moeten wandelen maar een trouwe metgezel zoals hond is ook nodig. Geen enkel mens kan alles alleen. Al met al begint De Dwaas aan een avontuur waar hij veel van zal leren. Zoals met alles waar je aan begint is hoe dit zal verlopen onzeker.

 

Deze kaart in een reading

In een kaartlegging staat deze kaart over het algemeen voor een begin. Een nieuwe studie, een nieuwe baan of een nieuwe relatie. Elk nieuw begin kan aangeduid worden met De Dwaas. Weet wel dat deze jongeling aan het begin van zijn reis staat en nog door alle levenslessen gaat. Wat het ook is dat jij of degene waar je voor leest over vraagt, het wordt een heroïsche reis. Een situatie om met open vizier en vol goede moed aan te beginnen.

Ik stap in de tarot kaart

Ik stap in de kaart

In eerdere blogs ben ik in de kaart gestapt om kennis te maken met de persoon en de energie in de kaart. Ook dit keer ga ik een bezoek aan de kaart brengen. Terwijl ik de kaart goed bekijk vraag ik me af of ik direct in de afgrond zal vallen of niet. Ik waag de gok en laat de kaart groter worden in mijn geest. Dan haal ik een keer diep adem en stap vooruit de kaart in.

 

Mijn ontmoeting met De Dwaas

Gelukkig kom ik op een uitstekende rotspunt terecht, deze licht wel iets lager dan die waar De Dwaas op staat. De Dwaas is in gedachten verzonken terwijl hij diep de lucht inademt. Ik klim het laatste stukje omhoog en beland op de top van de rots. De witte hond komt naar me toe gerend en springt vrolijk tegen me op. Ik geef het een paar aaien over de bol en de hond rent verder. Terwijl ik kijk naar de hond valt het me op dat het rotsige gedeelte niet eens zo groot is.

De rots gaat over in grasland en verderop zie ik een kasteel. Het is er een drukte van belang en het ziet er gezellig uit. Ik laat het kasteel voor wat het is en richt me op de jongeling die bij de afgrond staat. Voorzichtig zeg ik: “Hallo” en hij kijkt om met een vriendelijke open uitdrukking op zijn gezicht. Hij komt naar me toe en geeft me enthousiast een hand. “Ik ken jou nog niet. Wie ben je en waar kom je vandaan?” zegt hij tegen me. Ik vertel hem mijn naam en dat ik rondreis door het landschap. Vervolgens vraag ik hem naar zijn naam en hij vertelt me dat iedereen hem aanspreek met Dwaas of Jongeling. Zelf vind ik het wat vreemd maar voor hem is het blijkbaar heel gewoon.

de dwaas orange kleding

Een opgewonden standje

Ik vraag hem waarom hij daar zo bij de afgrond stond. De Jongeling vertelt me dat het een spannende tijd is voor hem en hij oogt opgewonden. Hij vertelt me dat hij net jarig is geweest en nu de leeftijd heeft dat hij mag reizen. Net voordat ik hem aansprak overwoog hij of hij thuis in het veilige kasteel blijft of gaat reizen. De wereld ontdekken lijkt hem fantastisch en hij was in gedachten bezig met wat hij zijn kleine knapzak meeneemt.

“De beslissing is dus al genomen” zeg ik en De Dwaas lacht. “Ja, in feite wel, want ik kan niet eeuwig onder de vleugels van mijn ouders blijven. Het is tijd om de wereld in te trekken en mijn levenslessen onder ogen te komen. Dat maakt dat ik sterker en wijzer wordt en mijn horizon zich verbreedt. Mijn vader, de Keizer, heeft dat vroeger ook gedaan.” Ik ben verbaasd want dat zag ik niet aankomen. De Keizer zijn vader? Hmm, dat moet ik even laten bezinken.

 

De energie van De Dwaas

Terwijl hij vrolijk door kletst over zijn plannen valt me de blije enthousiaste energie van de Jongeling op. Hij vindt het wel spannend maar kijkt vooral uit naar het avontuur en wat hij allemaal kan leren. De blije onschuld waarmee hij de wereld in trekt is iets waarvan ik hoop dat hij dat vasthoudt. Veel mensen komen op een gegeven moment in een situatie terecht waardoor ze die blije onschuld verliezen. Ik wens hem veel mooie avonturen en een fantastische tijd toe en neem afscheid van De Dwaas.

De vader van De Dwaas is De Keizer

Weer terug

Terug uit de kaart neem ik even de tijd om te gronden en de ontmoeting te laten bezinken. De Keizer? Dat is natuurlijk wel degene die de hele Tarotwereld regeert om het maar een naam te geven. De Dwaas volgt het voorbeeld van zijn vader en gaat de wereld in om wijsheid en ervaring op te doen zodat hij later ook een goede leider kan zijn.

 

Conclusie

Traditioneel reist De Dwaas door de Grote Arcana en beleeft alle levenslessen. Eenmaal aangekomen bij de laatste kaart De Wereld begint de cyclus weer van voor af aan. De volgende reis van de held door de Grote Arcana wordt dan echter op een hoger niveau gedaan. Zo groeit De Dwaas altijd. En zo is het ook voor degene die De Dwaas trekt in een legging. Ga met blije onschuld de wereld in en sta open voor persoonlijke groei zodat je later een leider bent.

 

Wil je meer lezen?

Wil je meer leren?

De gebruikte afbeelding is afkomstig van: de Radiant Rider-Waite. Illustraties van de Radiant Rider-Waite, kunst door Pamela Colman Colman Smith, gereproduceerd met toestemming van US Games Systems, Inc. , Stamford, CT 06902. ©2015 door US Games Systems, Inc. Alle rechten voorbehouden.

3 Reacties

 1. helma van avesaath

  hoi Annelies weer zo mooi de dwaas lieve engelen groet helma l

  Antwoord
 2. anita

  Ik sta aan een nieuw begin, na het overlijden van mijn man (een keizer die vroeger aan de keizersgracht woonde). Ik leefde ook echt onder zijn vleugels en kon de mijne niet of moeizaam uitslaan.
  Gisteren was er tijdens een cursus waaraan ik meedoe een wit hondje dat af en toe vrolijk binnen kwam stappen.
  Tijdens de wandeling in de pauze zag ik witte bloesem.

  Bijzonder om nu net voor de tweede cursusdag (pendelen) deze kaart in mijn inbox aan te treffen.

  Antwoord
  • admin

   Toeval bestaat niet zeggen ze wel eens 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *