Yule is een belangrijk Jaarfeest in het Wiel van het jaar. Het staat bekend als de Winterzonnewende en is de langste nacht van het jaar. Yule markeert het keerpunt in de cyclus van de seizoenen. Het is een tijd waarin de energie zich terug getrokken heeft in de Aarde, een tijd van rust. Tegelijkertijd is het een tijd van viering, vernieuwing en hoop. We bereiden ons weer voor op de terugkeer van het licht en de vernieuwing van het leven. 

Yule

Geschiedenis

De oorsprong van Yule is terug te voeren op oude heidense tradities, met name die van Germaanse en Keltische culturen. Maar het wordt gevierd in veel culturen over de hele wereld. In de Noorse mythologie werd Yule geassocieerd met de geboorte van de god Baldur. Ook werd Yule geassocieerd met Odin, die in deze tijd naar de onderwereld reisde om de zon terug te brengen. De naam “Yule” is afgeleid van het Noorse woord “Jól”, dat de terugkeer van de god Odin vierde.

In Keltische tradities was het een tijd om de Eikenkoning, de belichaming van het wassende jaar, te eren. Het werd gevierd als een tijd voor vernieuwing, wedergeboorte en het eren van het terugkerende licht. In het oude Rome stond het bekend als Saturnalia, een tijd van feesten, geschenken geven en vrolijkheid.

Sol

Godinnen en Goden

Yule wordt geassocieerd met verschillende godinnen en goden, die de thema’s licht, wedergeboorte en transformatie vertegenwoordigen.

 

Godinnen

Frigga

De Noorse godin van de liefde, het huwelijk en het moederschap, vaak geassocieerd met sterren en de aurora borealis. Frigga, eerde Baldur en vroeg de hele natuur om te beloven hem geen kwaad te doen. Zij zag in haar haast de maretakplant over het hoofd. Loki  maakte hier gebruik van en zorgde er met een truck voor dat Baldur gedood werd met een speer van maretak. Baldur werd later door Odin weer tot leven gewekt. Hierna verklaarde Frigga dat de Maretak een plant van liefde en leven is.

Persephone

De Griekse godin van de onderwereld en de lente, die de cyclische aard van leven en dood vertegenwoordigt. Zij werd door Hades ontvoerd naar de Onderwereld, de wereld van de overgegane zielen.

Demeter

De Griekse godin van de landbouw, die de verzorgende en herstellende kracht van de natuur vertegenwoordigt. Ze is de donkere Moeder in de winter. Toen Persephone door Hades werd ontvoerd, zorgde het verdriet van Demeter ervoor dat de aarde zes maanden lang stierf, totdat haar dochter terugkeerde.

Sol

Sol is de personificatie van de zon in de Germaanse mythologie. Sol wordt beschreven als de zuster van de maan, Er  wordt voorspeld dat ze tijdens Ragnarök door een monsterlijke wolf wordt gedood. Volgens de legende baart ze wel eerst een dochter die de zonnekoers aan de hemel voortzet.

Frau Holle

komt in veel verschillende vormen voor in de Scandinavische mythologie. Ze wordt geassocieerd met zowel de groenblijvende planten van het kerstseizoen als met sneeuwval, waarvan wordt gezegd dat Frau Holle haar gevederde matrassen uitschudt.

Yule Wicca God Lugh

Goden

Baldur

Is een god in de Noorse mythologie die wordt geassocieerd met licht, wijsheid en moed. Baldur is vooral bekend om zijn dramatische dood, die de komst van Ragnarök, het einde van het tijdperk van de Noorse goden en de wedergeboorte van de wereld inluidt.

Arawn

Een Welshe god van de onderwereld, die wordt geassocieerd met rechtvaardigheid en eerlijkheid. Arawn is een God van duisternis die angst inboezemt. De Keltische god van de dood vindt zijn oorsprong in de Welshe mythologie. Hij is de heerser van het rijk van Annwn, bekend als de Andere Wereld of de Onderwereld.

Odin

Odin is de god van de oorlog en de doden. Hij heerst over Walhalla – “de zaal van de gevallenen”. Alle Vikingen die in de strijd sneuvelden, behoorden hem toe. Ze werden verzameld door zijn vrouwelijke dienstmaagden, de Walkuren. Odin werd in de eerste plaats aanbeden door koningen, krijgshoofden en hun mannen.

Lugh

Lugh is de Keltische god van de zon en het licht, en staat ook bekend als een krachtige krijger. Hij werd ook wel de god van de gerechtigheid en wijsheid genoemd. Lugh is een figuur uit de Ierse mythologie. Hij is lid van de Tuatha Dé Danann, een groep bovennatuurlijke wezens. Lugh wordt afgeschilderd als een krijger, een koning, een meester-ambachtsman en een redder. Hij wordt geassocieerd met vaardigheid en meesterschap in meerdere disciplines, waaronder de kunsten.

Hulst Koning

De Groene Man, het archetype van het bos. In de moderne heidense religie vecht de Hulstkoning het hele jaar door tegen de Eikenkoning om de macht. Tijdens de winterzonnewende wordt de Hulstkoning verslagen.

Kerst op het stadsplein

Yule tradities en legendes

Yule tradities en legendes variëren tussen culturen en tradities, maar enkele gemeenschappelijke thema’s zijn:

Vreugdevuren en kaarsen aansteken
Vuur symboliseert de terugkeer van licht en warmte, en vreugdevuren werden vaak aangestoken om de duisternis af te weren en zegeningen te brengen. Tegenwoordig doen we dat met lampjes in de kerstboom en vooral veel kaarsen.

Groene takken oogsten en huizen versieren
Groenblijvende takken, kransen en hulst werden gebruikt om feestelijke vreugde te brengen en de blijvende geest van het leven te vertegenwoordigen.

Geschenken geven en feesten
Het geven van geschenken was een manier om dankbaarheid te uiten en overvloed te delen, terwijl feesten de terugkeer van overvloed symboliseerde en de belofte van een overvloedig jaar dat voor ons lag.

Verhalen vertellen en kerstliederen zingen
Verhalen vertellen en zingen waren een integraal onderdeel van Yule-vieringen, het doorgeven van tradities en het bevorderen van gemeenschapszin.

Maretak
Deze groenblijvende plant wordt geassocieerd met vruchtbaarheid en wordt traditioneel boven deuropeningen gehangen om geluk te brengen aan degenen die eronderdoor lopen.

Het drinken van glühwein
Deze gekruide wijn is een populaire Yule-drank en er wordt gezegd dat het lichaam en geest verwarmt.

yule wierook

Yule Wierook

 

Het maken van je eigen Yule wierookmix is een eenvoudige en lonende manier om de feestelijke sfeer te versterken en contact te maken met de geest van het seizoen. Hier is een recept voor het maken van een warme en uitnodigende Yule-wierookmelange:

Ingrediënten

 • 1 tl gedroogde salie
 • 1 tl gedroogde rozemarijn
 • 1 tl gedroogde laurierblaadjes
 • 1 tl gedroogde jeneverbessen
 • 1 tl gedroogd cederhout
 • 1 tl gedroogde sinaasappelstukjes

Maak je Yule wierook

 1. Verzamel je ingrediënten en zorg ervoor dat ze schoon en vrij van vreemde stoffen zijn.
 2. Maal alles tot kleine stukjes met een vijzel en stamper.
 3. Combineer alles in een kom en zorg ervoor dat het goed gemengd is.
 4. Bewaar de wierook in een luchtdichte verpakking, uit de buurt van direct zonlicht en vocht.
 5. Voeg als je wilt ook een paar druppels etherische olie , zoals sinaasappel, wierook of dennen, om de geur te versterken. Maar maak dan de wierook een aantal dagen van tevoren. Het moet dan nog wel drogen anders brandt de wierook niet goed.

Om je Yule-wierook te gebruiken, plaats je gewoon een kleine hoeveelheid op een houtskoolblokje dat al gloeit. Laat de rook de kamer vullen en creëer zo een warme en uitnodigende sfeer die de spirit van Yule weerspiegelt.

 

Nog enkele tips om je wierook krachtiger te maken

Omarm de kracht van intentie
Terwijl je de kruiden mengt, concentreer je je op de positieve energie die je naar je Yule-vieringen wilt brengen en de zegeningen die je wilt ontvangen.

Personaliseer je melange
Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om een unieke geur te creëren die bij je past. Onderzoek dan wel steeds de werking van het kruid dat je wilt gebruiken zodat het bij Yule past.

Eer de natuur
Waardeer de natuurlijke ingrediënten die je gebruikt en de schoonheid die ze toevoegen aan je Yule-rituelen.

Creëer een heilige ruimte
Reinig je ruimte en creëer de sfeer voor een betekenisvolle en transformerende Yule-ervaring.

Geniet van het proces van het maken van je eigen Yule-wierook en laat de warme geur je huis vullen met de essentie van vernieuwing, wedergeboorte en het terugkerende licht.

Yule altaar

Je Wicca altaar versieren voor Yule

Yule altaren zijn meestal versierd met symbolen van licht, wedergeboorte en het winterseizoen. Hieronder vind je een aantal suggesties.

Een grote kaars in het midden die de zon voorstel
Versterk de gloed met spiegels of reflecterende oppervlakken en zet er veel kleine kaarsjes omheen. Wil je het echt een zonnekaars maken, grafeer dan runen en zonnesymbolen in de grote kaars. Gebruik hiervoor een goud, geel of oranje kaars.

Groenblijvende takken en dennenappels
Vertegenwoordigen de blijvende geest van het leven en de belofte van de lente.

Hulst en klimop
Symboliseren bescherming en geluk.

Ornamenten en decoraties in rood, groen en goud
Deze kleuren vertegenwoordigen de levendigheid van het leven te midden van de winterkou.

Yulelog of kaarsen
Symboliseren het terugkerende licht en de warmte.

Yule ritueel

Stap-voor-stap ritueel voor Yule

Dit is een Jaarfeest waarbij de Zon centraal staat. De Zon wordt gezien als mannelijk en in rituelen voor de zonnewendes en equinoxen wordt vaak de God eerst aangeroepen en daarna de Godin.

Energie opzetten

 • Bereid je ruimte voor
  Kies een rustige en heilige ruimte waar je niet gestoord wordt en reinig rook, wierook of visualisatie.
 • Zet je altaar op
  Rangschik de voorwerpen die je hebt gekozen om Yule te vertegenwoordigen.
 • Steek de wierook aan
  Creëer een warme en uitnodigende sfeer.
 • Werp een cirkel
  Roep de vier elementen aarde, lucht, vuur en water aan
  Creëer een heilige ruimte voor je ritueel.
 • Nodig de goden uit
  Roep de goden aan die met Yule worden geassocieerd, spreek je dankbaarheid voor hun aanwezigheid uit en zoek hun zegeningen.

Yule visualisatie

  1. Zit of sta comfortabel op een rustige plek.
  2. Haal een paar keer diep adem om je lichaam en geest te ontspannen.
  3. Je bent op een open plek in het bos tijdens een midwinternacht.
  4. In het midden van de open plek staat een grote eik met takken die zwaar zijn van de sneeuw.
  5. De lucht is fris en koud en de lucht is gevuld met sterren.
  6. Je ziet dat de zon begint op te komen.
  7. Terwijl de zon opkomt voel je de warmte en het licht door je lichaam en geest vloeien.
  8. Je staart naar de boom en voelt vrede en rust over je heen spoelen.
  9. Inspiratie raakt je en allerlei ideeën komen bij je op. Deze ideeën laat je in de diep in de aarde een aantal zaden doordrenken.
  10. Stel je voor dat zaden ontkiemen en een je ideeën leven inblazen.
  11. Aan de nachtelijke hemel zie je een schitterende ster die helder schijnt, symbool voor hoop en leiding.
  12. Een gevoel van vrede en rust komt over je heen want je weet dat zelfs in de donkerste tijden het licht van vernieuwing terugkeert.
  13. De zaadjes van je inspiratie zijn veilig in Moeder Aarde en worden gevoed. Zij wachten daar totdat je er in de Lente mee aan de slag gaat. Tot die tijd laat je de inspiratie de vrije loop en maak je plannen die je later concreet uitvoert.
  14. Vraag de Yule God en Godin om kracht en begeleiding voor het komende jaar.
  15. Voel de warmte van de zon op je huid en de hernieuwde energie die het met zich meebrengt.
  16. Open je ogen en bedank de Yule-Spirit voor zijn zegeningen

Het ritueel afronden

 • Spreek dankbaarheid uit
  Spreek je dankbaarheid uit voor de geschenken van de natuur en de zegeningen in je leven.
 • Breng offers van eten, drinken of symbolische voorwerpen
  Eer hiermee de goden en vier Yule.
 • Sluit de cirkel
  Bedank de goden en de Hoeken voor hun aanwezigheid en laat de cirkel oplossen
Yule winterritueel

Een variant

In plaats van de visualisatie of als aanvulling erop
Zet je tafel of altaar vol met kaarsen. Gebruik er zoveel als je wilt. Plaats in het midden een zonnekaars op een verhoging zodat deze boven de rest uitsteekt. Steek nog geen kaarsen aan.

Verduister je woning en begin.

Bekijk de kaarsen en zeg:

Het wiel van het jaar is gedraaid,
en de nachten zijn langer en kouder geworden.
Vanavond begint de duisternis zich terug te trekken,
en het Licht begint opnieuw aan zijn terugkeer.

Steek de zonnekaars aan en zeg

Zelfs in de donkerste uren,
en in de langste nachten,
blijft de vonk van het leven hangen.
Slapend, liggend, wachtend, klaar om terug
te keren wanneer de tijd rijp is.
De duisternis verlaat ons nu,
en de zon begint zijn reis naar huis.

Steek nu ook de andere kaarsen aan. Begin met de kaarsen die zich het dichtst bij de zonnekaars bevinden en werk naar buiten toe.

Terwijl je dit doet, zeg je:

Terwijl het wiel draait, keert het licht terug.
Het licht van de zon is naar ons teruggekeerd,
en brengt leven en warmte met zich mee.
We zijn gezegend door het licht van de zon.
De schaduwen zullen verdwijnen en het leven zal doorgaan.

 

Neem even de tijd om na te denken over wat de terugkeer van de zon voor jou betekent. De terugkeer van het licht betekende veel voor verschillende culturen en welke invloed heeft dit op jou en jouw dierbaren?

Neem de tijd om te genieten van het licht van de kaarsen en wat lekkers te eten en drinken. Wanneer je klaar bent, doof je de kaarsen vanaf de buitenkant van het altaar, werkend naar het midden en laat je de zonnekaars als laatste staan.

Ga daarna door je huis en doe alle lichten weer aan.

Kerstboom

Als laatste

Yule is een mooi feest dat bedoeld is om stil te staan bij de cirkel van het leven. Tegenwoordig is het vooral overgenomen door Kerst en de feestelijke maaltijden en cadeaus. Het is een tijd van gezelligheid, maar voeg daar dit jaar eens een beetje reflectie aan toe. Start een goed gesprek aan tafel om te vragen of mensen al plannen hebben voor het komende jaar, of wensen. Vraag waar men dankbaar voor is. Wij hebben tenslotte geen Thanksgiving day, maar kunnen wel dat moment voor tijdens Yule of de Kerst meenemen. Sluit dit gesprek af met je voor te nemen in elk geval dagelijks één ziel te helpen of te helen. Zo ga je een mooi jaar tegemoet.

Yule Blessings,
Annelies

 

Wil je meer weten? Lees dan hier verder

Wat is Wicca?

De Wicca Jaarfeesten

Een dag uit het leven van een Wicca die met Engelen werkt

 

1 Reactie

 1. Erik Martens

  Hoi Annelies,

  Totdat jij het naar voren bracht, had ik nog nooit van Yule gehoord. Wel van de zomerzonnewende.
  Als ik het goed befrepen heb is Yule het welkomstfeest bij de terugkeer van de zon, de geboorte van het licht. Toevallig heb ik onlangs nieuwe lampen gekocht met een mooi gouden sfeervol licht. Voor mij het licht van transformatie in de geest.

  Ik wens je fijne Yule !

  Groetjes,
  Erik Martens.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *