Groene Magie

Wicca | 0 Reacties

Een groene heks is een heks die zich richt op de natuur en de aarde. Ze werken met de energieën en krachten van de natuur om hun doelen te bereiken. Groene heksen zijn vaak verbonden met de elementen aarde, water, vuur en lucht, en ze gebruiken deze elementen in hun groene magie.

Er zijn verschillende typen groene heksen, afhankelijk van hun specifieke interesses en praktijken. Sommige groene heksen richten zich op het gebruik van kruiden en planten voor genezing, bescherming of andere doeleinden. Anderen zijn geïnteresseerd in het werken met dieren, bomen of andere natuurlijke wezens. En nog anderen zijn gefocust op het behoud van de natuur en het helpen van de aarde.

Elk van deze groene heksen hebben een diepe band met de natuur en hun woning is omgeven door en gevuld met planten en kruiden. Een groene heks kent elk van deze plantaardige zielen goed en werkt samen met hen haar groene magie.

Groene magie

De drie soorten groene heks

Groene heksen, keukenheksen en haagheksen zijn allemaal heksen die een sterke band met de natuur hebben. Ze geloven dat de natuur een krachtige bron van magie is en dat we er respect voor moeten hebben. Deze heksen zijn vaak verbonden met heidense tradities en vieringen. Ze hechten belang aan het vieren van de seizoenen en de feestdagen.

 

Verschillende focus

De belangrijkste verschillen tussen deze drie typen heksen zijn hun focus en praktijken.

 • Groene heksen algemeen: De groene heksen zijn gericht op het gebruik van de natuur voor hun magie. Ze gebruiken kruiden, planten en andere natuurlijke elementen om genezing, bescherming en andere doeleinden te bereiken.

  Deze heksen beoefenen hun groene magie ook met bomen, stenen, rivieren en andere natuurlijke wezens. Ze kunnen deze wezens gebruiken voor genezing, bescherming of andere doeleinden.
  Groene heksen werken vaak met dieren, zoals katten, honden, vogels en andere dieren. Ze kunnen dieren gebruiken voor genezing, bescherming of andere doeleinden.

 • Keukenheksen: De keukenheksen zijn meer gericht op het gebruik van eten en drinken voor hun magie. Ze gebruiken kruiden, specerijen en andere ingrediënten om voedsel te koken en bakken dat niet alleen lekker is, maar ook genezende of beschermende eigenschappen heeft.       
 • Haagheksen: Deze heksen zijn gericht op het beschermen van de natuur. Ze gebruiken hekserij om de natuur te genezen en te herstellen, en om bewustzijn te creëren over milieukwesties. Ze werken eraan om de aarde schoon te houden, de biodiversiteit te beschermen of ondersteunen acties die de natuur helpen.
Groene heks

Verschillen in de beoefening van groene magie

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe deze drie typen heksen hun verschillen in praktijk brengen:

 • Groene heksen: Een groene heks neemt een kruidenbad om te ontspannen en te genezen, of maakt een kruidenolie om bescherming te bieden.
 • Keukenheksen: De keukenheks maakt een kruidenthee om te kalmeren, of bakt een kruidenkoek om geluk aan te trekken.
 • Haagheksen: Een haagheks voert een ritueel uit om een boom te beschermen, of voert een campagne voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten.

Natuurlijk zijn deze verschillen niet altijd zwart-wit. Er zijn veel groene heksen die ook keukenhekserij beoefenen net als de haagheksen ook kruiden gebruiken voor hun magie en vice versa.

Groene magie met Mabon

Groene heksenpraktijken tijdens Mabon

Mabon is de Herfst Equinox die wordt gevierd op 21, 22 of 23 september. Dit jaar (2023) is dat op 23 september. Het is een tijd van dankbaarheid voor de oogst en een afscheid van de zomer. Groene heksen vieren Mabon vaak door zich te verbinden met de natuur en door de oogst te vieren.

 

Hoe groene heksen Mabon vieren

Een haagheks gaat bijvoorbeeld naar buiten en geniet van de natuur. Ze wandelt door het bos, gaat naar het strand of picknickt in een park. Ondertussen houdt ze goed in de gaten hoe de natuur er aan toe is en of ze moet helpen. Als dat zo is dan past ze haar groene magie toe om balans en heling te brengen.

Groene heksen doen een ritueel of gebed van dankbaarheid. Ze nemen de tijd om stil te staan bij de oogst en alles wat ze hebben. Hierbij wordt natuurlijk gebruik gemaakt van alles wat de natuur vrijelijk aan ons geeft.

Bij de keukenheks staat het altaar vol met schalen met bessen en noten. Eerst ter decoratie, later om van te genieten. De keukenheks maakt er allerlei lekkers mee om de Herfst-Equinox te vieren.

 

Tips om Mabon te vieren

Wil je ook met groene magie aan de slag  dan kan je alles wat hierboven staat al gebruiken maar je kan ook onderstaande tips als inspiratie gebruiken.

  • Werk met groenten, fruit, kruiden en planten die geassocieerd worden met Mabon, zoals pompoen, druiven, noten, granen, rozemarijn, lavendel, venkel en salie.
  • Maak een mandala of andere kunstvorm die de oogst symboliseert en maak daarbij gebruik van diezelfde oogst.
  • Ga naar een Mabon-viering of -festival. 
  • Pluk samen met vrienden appels  en doe een kort dankbaarheids ritueeltje waarbij je elkaar vertelt waar je dit jaar en speciaal nu dankbaar voor bent.  Snijd je appel dwars door zodat je e pentakel in het midden kan zien. Haal de zaadjes uit je appel terwijl je jouw persoonlijke godheid bedankt voor jou oogst, of dat nu fysiek of spiritueel was. Droog de zaadjes en plant die weer tijdens Imbolc voor je lange termijn doelen. Je kan dat in een pot doen en er een bonsai stijl boompje van laten groeien als je geen tuin hebt.

Wil je meer weten over wat Wicca is, lees dan deze blog

Ben je nieuwsgierig naar wat Mabon is en hoe Mabon te vieren, lees dan deze blog

Wil je meer weten over de Jaarfeesten zoals Mabon, lees dan deze blog

 

Keukenheks

Groene magie van de keukenheks

De keukenheks is een type groene heks die zich richt op het koken en bakken. Ze gebruiken hun kookkunsten om magie te creëren, en ze geloven dat eten een krachtig hulpmiddel kan zijn voor genezing, bescherming en andere doeleinden.

Keukenhekserij is een oude traditie die teruggaat tot de oudheid. Vroege heksen gebruikten hun kennis van kruiden en planten om voedsel te koken dat niet alleen smakelijk was, maar ook genezende of beschermende eigenschappen had.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten keukenhekserij. Sommige keukenheksen zijn gericht op het gebruik van traditionele kruiden en recepten, terwijl anderen experimenteren met nieuwe ingrediënten en technieken. 

 

Gebruik van kruiden en planten

Keukenheksen gebruiken kruiden en planten voor een breed scala aan doeleinden, zoals genezing, bescherming, magie en meer. Ze kunnen kruiden toevoegen aan hun voedsel, thee zetten of kruidenolie maken.

 

Ritualen en gebeden

De Keukenheksen gebruiken vaak rituelen en gebeden om hun magie te versterken. Deze rituelen kunnen eenvoudig of complex zijn, en ze kunnen worden uitgevoerd voordat, tijdens of na het koken.

 

Creativiteit

Keukenheksen zijn vaak creatieve mensen die graag experimenteren met nieuwe recepten en ideeën. Ze zijn niet bang om dingen anders te doen, en ze zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om hun magie te gebruiken.

Keukenheks en Mabon

Hoe de keukenheks Mabon viert

Keukenheksen vieren Mabon vaak door zich te concentreren op het koken en bakken met seizoensproducten. Ze zien Mabon als een tijd om te genieten van de oogst en om nieuwe recepten te proberen.

 

Een keukenheks maakt een gerecht met seizoensproducten

De keukenheks bezoekt een boerderijwinkel, een biologische markt of een tuincentrum om de oogst te bewonderen. Ook neemt ze daar het nodige van mee om thuis haar altaar mee te decoreren en een feestmaal van te maken.

Ze kookt of bakt een maaltijd met producten die tijdens de Herfst Equinox rijp zijn, zoals pompoen, appel, pruimen en kastanjes. Haar huis geurt heerlijk naar kaneel, kruidnagel en sinaasappel. Natuurlijk kent de keukenheks van deze producten alle magische kwaliteiten en weeft haar groene magie door het eten.

 

De keukenheks draagt iets van gekleurd fruit of groenten

Dit is een leuke manier om de oogst te vieren en ze verbindt zich zo met de natuur. Het kan heel simpel gedroogde besjes zijn aaneengeregen tot een ketting. Een shirt met een print waarop deze oogst weer terug te zien is kan natuurlijk ook.

 

Mabon tips voor keukenhekserij en groene magie

  • Maak een pompoentaart, appelmoes of andere herfstachtige lekkernijen.
  • Nodig vrienden en familie uit voor een Mabon-diner.
  • Doe een kookworkshop of -les met seizoensproducten.
  • Maak een kruidenboek of -collectie met kruiden die geassocieerd worden met Mabon.
  • Doe een ritueel of gebed van dankbaarheid voor de oogst.
Keukentips voor groene magie

Tips voor keukenheksen

Keukenhekserij is een praktische en aardse vorm van hekserij. Het is een manier om de groene magie van de natuur te gebruiken om je leven te verbeteren. Als je geïnteresseerd bent in keukenhekserij, zijn hier enkele tips om je te helpen beginnen:

 • Leer over kruiden en planten: Er zijn veel boeken en websites beschikbaar die je helpen meer te weten te komen over kruiden en planten en hun magische eigenschappen.
 • Experimenteer met verschillende recepten: Voor keukenhekserij zijn veel verschillende recepten beschikbaar. Experimenteer met verschillende ingrediënten en technieken om te zien wat je leuk vindt. Zo wordt je steeds beter in groene magie.
 • Wees creatief: Keukenhekserij is een tijd om je creativiteit te gebruiken. Wees niet bang om dingen anders te doen en je eigen unieke recepten te creëren.

Voordelen van keukenhekserij

Keukenhekserij biedt een aantal voordelen, waaronder:

  • Een gezondere levensstijl: Keukenheksen leren over de gezondheidsvoordelen van kruiden en planten. Dit helpt om een gezondere levensstijl te leiden.
  • Een meer verbonden gevoel met de natuur: Keukenheksen leren over de kracht van de natuur. Dit helpt om je meer verbonden met de natuur te voelen.
  • Meer creativiteit: Keukenhekserij is een creatieve activiteit. Dit helpt om je creativiteit te ontwikkelen.
haagheks

De haagheks

Een haagheks is een type heks dat zich richt op het gebruik van hekserij om de natuur en de aarde te beschermen. Ze geloven dat hekserij een krachtig hulpmiddel kan zijn om de natuur te genezen en te herstellen.

De haagheks is een relatief nieuwe traditie die in de jaren 1970 ontstond. Deze traditie werd mede geïnspireerd door de opkomst van de milieubeweging en de groeiende bezorgdheid over de milieuvervuiling.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten haaghekserij. Sommige haagheksen zijn gericht op het gebruik van traditionele hekserijpraktijken, terwijl anderen experimenteren met nieuwe manieren om hekserij te gebruiken voor het milieu.

 

Groene magie van de haagheksen

Haagheksen werken vaak met de natuur om haar te beschermen en te genezen. Dit doen ze door in de natuur te mediteren, te bidden of andere rituelen uit te voeren. Haagheksen gebruiken groene magie om de natuur te beschermen en te genezen. Ze doen dit door spreuken te werpen, kruiden te gebruiken of andere hekserijpraktijken toe te passen.

De Haagheks is vaak toegewijd aan het informeren van anderen over de milieukwesties. Ze doet dit door lezingen te geven, artikelen te schrijven of andere vormen van educatie te gebruiken.

haagheks viert mabon

Hoe de haagheks Mabon viert

Haagheksen vieren Mabon vaak door zich te concentreren op het beschermen van de natuur. Ze zien Mabon als een tijd om actie te ondernemen voor het milieu.

 • Ze doet vrijwilligerswerk voor een milieuorganisatie.
 • De haagheks plant een boom of andere plant met goede intenties voor de natuur.
 • Neemt deel aan een milieuprotest of -demonstratie.
 • Ze doet onderzoek naar milieukwesties.
 • Schrijft een artikel of brief over het belang van het milieu.
 • Verbindt zich met andere haagheksen om samen te werken voor het milieu. 

 

Tips voor haaghekserij

De haagheks is een moderne traditie die zich richt op het gebruik van hekserij voor het milieu. Haagheksen geloven dat hekserij een krachtig hulpmiddel kan zijn om de natuur te genezen en te herstellen. Als je geïnteresseerd bent in haaghekserij, zijn hier wat tips om je daarbij te helpen

 • Doe onderzoek: Er zijn veel boeken en websites beschikbaar die je kunnen helpen meer te weten te komen over haaghekserij.
 • Zoek een mentor: Een mentor kan je helpen bij het leren van de basisprincipes van haaghekserij en je ondersteunen bij je ontwikkeling.
 • Wees betrokken: Er zijn veel verschillende manieren om betrokken te raken bij de haagheks-gemeenschap. Je kunt deelnemen aan evenementen, online forums bezoeken of andere haagheksen ontmoeten.   

 

Voordelen van haaghekserij

Haaghekserij biedt veel voordelen, waaronder:

 • Een gevoel van verbondenheid: Haagheksen voelen zich vaak verbonden met de natuur en de aarde. Dit kan leiden tot een gevoel van doel en betekenis.
 • Het gevoel van gemeenschap: Haagheksen zijn vaak onderdeel van een gemeenschap van mensen die zich inzetten voor het milieu. Dit kan leiden tot een gevoel van steun en verbondenheid.
 • Een gevoel van empowerment: Haagheksen leren dat ze een verschil kunnen maken in de wereld. Dit kan leiden tot een gevoel van empowerment en hoop.

 

Conclusie

Groene heksen zijn een diverse groep mensen die zich allemaal verbinden met de natuur en de aarde. Ze werken met de energieën en krachten van de natuur om hun doelen te bereiken. Of dit nou bescherming en heling van de natuur is, voor haar bewoners of de situaties in hun eigen leven. De groene heksen verweven hun groene magie met de natuur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *