Beltane

Wicca | 0 Reacties

Beltane is een Keltisch feest in het midden van de lente. De naam betekent “helder vuur” en het is gewijd aan de god van het licht, Bel. Wicca’s en neo-paganisten vieren Beltane ook elk jaar op 1 mei. De feestdag eert de vruchtbaarheid en de terugkeer van de lente, dus het is een tijd voor het planten van nieuwe gewassen – en voor het vieren van de liefde!

Beltane is een Schots-Gaelisch woord dat “vuur van Bel” of “helder vuur” betekent. Het is ook bekend als Beltaine, Beltinne en Beilteine. Dit festival werd gevierd door de Ieren, Schotten en Manxen die op het eiland Man woonden.

Beltane

Beltane het begin van de lichte helft

Beltane is een van de acht sabbats in Wicca en andere aard-religies. Het wordt in Schotland gevierd op 1 of 2 mei, afhankelijk van het tijdstip van de plaatselijke lente-equinox . “Beltane” komt van het Iers-Gaelische Beltaine of het Schots-Gaelisch Bealltainn, wat “helder vuur” betekent.

In Ierland wordt het vaak Cetshamhain genoemd, wat vertaald wordt als “de eerste dag van de zomer”. Beltane markeert het begin van de zomer en is traditioneel het moment waarop het vee naar de wei word gedreven nadat het tijdens de winter binnen is gehouden. Hierhmee wordt ook gevierd dat de lichte helft van het jaar begonnen is. De datum is sindsdien overgenomen door neo-paganisten als onderdeel van hun kalender om de vruchtbaarheid te vieren.

Vier Beltane na de Lente

De oorsprong van Beltane

Beltane is een viering van de komst van de lente, en markeert het begin van de zomer. Het is een van de vier grote sabbats (heilige dagen) in Wicca, en wordt bij ons elk jaar op 1 mei gevierd. Beltane is een vruchtbaarheidsfestival dat zowel de natuur en haar overvloed eert, als de Godin en God die dit alles geschapen hebben.

Beltane staat ook bekend als Meidag omdat het elk jaar rond deze tijd valt – de eerste dag van mei op onze kalender. Sommige mensen hebben deze feestdag “de avond van de zomerzonnewende” genoemd, omdat zij geloven dat deze dag een belangrijk overgangspunt vormt tussen winter en zomer; anderen noemen het liever gewoon “Beltane”. Hoe je het ook wilt noemen, je kan het op veel manieren vieren!

Altaar met bloemen

Hoe mensen Beltane vieren

In het Verenigd Koninkrijk wordt Beltane gevierd in Cornwall en de Schotse Hooglanden. Ierland viert het als een dag waarop je rondloopt met een mand bloemen, die je overal verzamelt waar ze in het wild groeien.

In Frankrijk en Duitsland is het bekend als Walpurgisnacht, genoemd naar de heilige Walpurga of Walburga die na haar dood in 781 door paus Gregorius III heilig werd verklaard en wiens feestdag elk jaar op 1 mei valt.

 

Het Beltane altaar decoreren en inwijden

 • Versier je altaar met verse bloemen, kruiden en kaarsen. Gebruik eventueel rood, wit, geel of andere kleuren die de Beltane-energie vertegenwoordigen. Kijk vooral buiten naar de kleuren die je in de natuur ziet en gebruik die thuis voor je altaar.
 • Gebruik afbeeldingen of beeldjes van de Green Man
 • Wijd het altaar in met een ritueeltje dat het doel ervan bevestigt: zoals het eren van de godinnen en goden van deze Sabbat.
 • Gebruik deze heilige ruimte als een gelegenheid om je te verbinden met je vrienden en familie met rituelen zoals een gezamenlijke maaltijd terwijl je aan een buitentafel zit versierd met bloemen.
Kruiden en kristallen voor Beltane

Kruiden en kristallen voor Beltane

Beltane is een tijd van vruchtbaarheid, vernieuwing en groei. Het staat ook bekend als een zeer sensueel festival, dus misschien wil je wat kruiden en kristallen in je feest opnemen die de seksuele energie bevorderen. Hier zijn  enkele suggesties.

 

Kruiden voor Beltane

 • Kamillebloemen, het kruid van de Zonnegod
 • Lavendel verbeterd de stemming en geeft vertrouwen
 • Rozemarijnblad geeft bescherming en vastberadenheid
 • Rozenknoppen brengen liefde en heling

 

Kristallen

 • Aventurijn voor vruchtbaarheid
 • Saffier voor innerlijke vrede
 • Rozenkwarts brengt vreugde, onvoorwaardelijke liefde en optimisme
 • Smaragd brengt passie en motivatie om actie te ondernemen op je plannen
samen eten

Activiteiten voor Beltane

 • Steek een vuurtje aan en vier het element vuur en de passie daaraan geassocieerd is.
 • Maak een meimand en vul die met bloemen, linten en andere dingen die jou en je dierbaren vertegenwoordigen. Doe er ook foto’s van overleden vrienden of familieleden in of voorwerpen die geluk voor het komende jaar symboliseren.
 • Vereer Godinnen zoals Flora of Brighid – en Gehoornde Goden zoals Cernunnos en de Groene man – op hun heilige plaatsen zoals Stonehenge of zoek anders een open veld ergens bij je in de buurt.

 

Gezelligheid

Beltane is een feest van vuur, waarbij de vruchtbaarheid van het land wordt gevierd. Het is ook een viering van de vereniging tussen de Godin en de God. De godheden worden in de verschillende Wicca tradities met verschillende namen aangegeven. Sommige Wicca’ s dansen ‘s nachts rond een vreugdevuur en anderen komen samen met vrienden en familie om op hun eigen manier feest te vieren.

Beltane is een viering van de lente, vruchtbaarheid en seksualiteit. Het is een mooie tijd om samen te komen met vrienden en familie en eten, drinken en verhalen te delen. Versier je huis met bloemen, kruiden en andere symbolen die het seizoen vertegenwoordigen. Als je nieuw bent in het heidendom of Wicca dan is Beltane een ideale gelegenheid om deze religie verder te verkennen met activiteiten zoals meditatie of runenlezen.

Flora Beltane Goddess

De Godinnen van Beltane

Beltane wordt traditioneel geassocieerd met een aantal Godinnen en Goden, hieronder noem ik er een aantal. Om te beginnen de Godinnen die  door wicca’s wereldwijd met Beltane vereerd en aangeroepen worden.

 

De meikoningin

Deze godheid is een symbool van de vrouwelijke energie van de natuur en wordt vaak geassocieerd met de godin. De meikoningin  wordt gevierd als een symbool van de  vruchtbaarheid en overvloed van de aarde en wordt soms afgebeeld als  een meisje of een jonge vrouw.  Flora, de godin van de bloemen wordt onder andere geassocieerd met de meikoningin. Ze wordt beschouwd als de belichaming van het meisje en van Moeder Aarde in al haar vruchtbare glorie.

 

De Godin van  Liefde en Schoonheid

Tijdens Beltane wordt de Godin van Liefde en Schoonheid geëerd in rituelen en met offers zoals bloemen. De naam van de Godin van Liefde en Schoonheid varieert afhankelijk van  de Wicca-traditie  en culturele context. Over het algemeen  wordt ze geassocieerd met de vrouwelijke energie  van de natuur en vruchtbaarheid, en wordt ze vaak gevierd als een gemalin van de gehoornde God.  Enkele van de  meest voorkomende namen voor de Godin van Liefde en Schoonheid in Wicca zijn:

 

Aphrodite

De Griekse godin van liefde, schoonheid, plezier en voortplanting.  Ze wordt vaak geassocieerd met de energie van sensualiteit en seksualiteit.

Venus

Een Romeinse godin van liefde, schoonheid en vruchtbaarheid.  Ze wordt vaak geassocieerd met de energie van aantrekkingskracht en verlangen.

Freya

De Noorse godin van liefde, vruchtbaarheid en oorlog.  Ze wordt vaak geassocieerd met de energie van passie en kracht.

Brigid

Een Ierse godin van poëzie, genezing en smeedkunst.  Ze wordt vaak geassocieerd met de energie van creativiteit en inspiratie.

Ishtar

De Babylonische godin van liefde, vruchtbaarheid en oorlog.  Ze wordt vaak geassocieerd met de energie van sensualiteit en kracht.

De Groene Man

De Goden van Beltane

In Wicca staat de Gehoornde God bekend onder verschillende namen zoals de Groene Man, Zonnegod en Cernunnos. Deze godheid wordt vaak geassocieerd met het plantenleven en de energie van liefde en seksualiteit, en wordt soms gevierd als een gemalin van de Gehoornde God.

 

De Groene Man

Deze godheid  wordt ook geassocieerd met de vitaliteit en vruchtbaarheid van de aarde, en wordt vaak afgebeeld als een figuur met  bladeren of takken  die uit  zijn lichaam groeien. De  Groene Man wordt soms gezien als  een manifestatie van  de Gehoornde God. In Wicca staat de Groene Man staat ook bekend als Green Jack, Jack-in-the-Green en zelfs Robin Hood. In paganistische Lente Rituelen wordt hij Green George genoemd. Dan wordt hij vertegenwoordigd door een jongeman gekleed van top tot teen in het groen, die de festivalprocessie leidt.

 

Zonnegod, de god van het vuur

De god van het vuur geassocieerd met Beltane is Bel, ook bekend als Belenus, de Keltische zonnegod. Beltane is naar hem vernoemd en zijn naam is vertaald als ‘de heldere’ of ‘de stralende god’. Deze godheid wordt geassocieerd met de transformerende kracht van vuur en wordt vaak aangeroepen in Beltane-rituelen om de energie van passie en creativiteit te symboliseren. De God van het Vuur wordt soms afgebeeld als een krijger of een smid en wordt vaak gevierd in vuurdansen of ceremonies.

Het is belangrijk op te merken dat verschillende Wicca-tradities hun eigen specifieke goden of rituelen kunnen hebben  die verband houden met  Beltane.  Dit zijn echter enkele van de meest voorkomende goden die tijdens dit festival worden gevierd.

 

Cernunnos

Cernunnos is een godheid uit de Keltische mythologie en wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, de wildernis en de jacht. Hij wordt afgebeeld als een gehoornde man, vaak met het gewei van een hert, en wordt soms afgebeeld met een torc of een slang. Cernunnos wordt beschouwd als een god van overvloed, welvaart en regeneratie.

De naam “Cernunnos” betekent “gehoornde” in het Keltisch en hij vooral in Gallië en de Britse eilanden aanbeden. Hij wordt gezien als een symbool van de wilde en ongetemde krachten van de natuur, en wordt soms geassocieerd met het archetype van de Groene Man.

Naast zijn associatie met de jacht wordt Cernunnos ook in verband gebracht met vruchtbaarheid en seksualiteit. Hij wordt vaak gezien als een beschermer van dieren en de natuurlijke wereld. Sommige moderne wicca-tradities roepen Cernunnos aan als een gids voor diegenen die zich willen verbinden met de aarde en haar energieën.

Zelf een kruiden olie maken

Beltane olie

Wat je nodig hebt

 1. Een basisolie: U kunt elke dragerolie gebruiken, zoals amandelolie, jojoba-olie of druivenpitolie.
 2. Gedroogde kruiden: Enkele populaire kruiden voor Beltane zijn rozenblaadjes, lavendel, jasmijn, duizendblad en kamille.
 3. Een glazen pot met een deksel: Deze wordt gebruikt om de olie in op te slaan.
 4. Optioneel: Etherische oliën met geuren die geassocieerd worden met Beltane, zoals roos of jasmijn.

Wat je doet

 1. Vul de glazen pot met de door jou gekozen gedroogde kruiden, waardoor er aan de bovenkant wat ruimte overblijft.
 2. Giet de basisolie over de kruiden totdat ze volledig bedekt zijn en laat een beetje ruimte over aan de bovenkant van de pot.
 3. Voeg indien gewenst een paar druppels etherische oliën toe om de geur te verbeteren.
 4. Sluit de pot goed af en zet hem enkele weken op een warme, zonnige plek, waarbij je hem één keer per dag schudt.
 5. Na enkele weken zeef je de olie door een kaasdoek of fijnmazige zeef in een schone pot.
 6. Label de pot met de naam van de olie, de datum waarop deze is gemaakt en de gebruikte ingrediënten.

Je Beltane olie is nu klaar voor gebruik! Je kunt er kaarsen, je altaar of jezelf mee zalven om Beltane te vieren.

Zelf je kruidenwierook maken

Beltane wierook

Wierook speelt een belangrijke rol in Beltane-vieringen, omdat men gelooft dat het de atmosfeer zuivert, de stemming verbetert en positieve energieën aantrekt. Het maken van Beltane wierook met losse kruiden is een gemakkelijke en betaalbare manier om een unieke en gepersonaliseerde geur te creëren die uw intenties en verlangens weerspiegelt.

Dit heb je nodig

 • 1 deel gedroogde rozenblaadjes
 • Een Houtskoolschijfje
 • 1 deel gedroogde lavendel
 • Schaaltje gevuld met zout voor de brandende houtskool
 • 1 deel Kamille bloesem
 • 2 druppels essentiële lavendelolie (optioneel)
 • 1 deel Rozemarijnblad

Wat je ermee doet

 1. Doe de kruiden  in een vijzel
 2. Maal het mengsel met een stamper tot een grof poeder.
 3. Voeg eventueel 2 druppels essentiële olie toe aan het mengsel. Meng de ingrediënten dan grondig totdat alles gelijkmatig verdeeld is. Wanneer je er olie bij doet heeft de wierook minimaal 1 maar liever 2 dagen nodig om weer te drogen. Anders brand het mengsel slecht.
 4. Steek het houtskoolschijfje aan en plaats deze op het zout.
  • Wacht tot de houtskool rood gloeit.
  • Strooi een kleine hoeveelheid van je Beltane wierookmengsel over de houtskool.
 5. Laat de wierook een paar minuten branden en geniet van de geur en de positieve energieën die het aantrekt.

Tip

Bewaar de wierook in een luchtdicht doosje om het aroma en de potentie te behouden.

Beltane altaar

Solitair Beltane ritueel

Rituelen voor de Sabbats zie je vaak voor covens, maar de meeste mensen die met Wicca bezig zijn doen dat alleen. Solitair dus, soms met een ander erbij, maar meestal niet met genoeg mensen om er een groot ritueel van te maken waarbij de rollen verdeeld moeten worden om het uit te kunnen voeren. Daarom hier een ritueel dat je alleen of samen kan doen.

 

Wat je nodig hebt

 • Een kaars (bij voorkeur in rood, roze of groen)
 • Lucifers of een aansteker
 • Een klein bakje water
 • Bloemen of andere natuurlijke decoraties
 • Een klein kommetje zout
 • Een lint en pen
 • Je Beltane wierook en olie
 • Optioneel: alle andere rituele voorwerpen die betekenisvol voor je zijn, zoals kristallen, wierook of een toverstaf

 

ritueel

Het Ritueel

 

Voorbereiden

Reinig je ruimte door zout rond het gebied te strooien en vervolgens tegen de klok in rond de omtrek te lopen met de kom met water. Terwijl je dit doet, visualiseer je dat negatieve energie uit de ruimte wordt verbannen.

Zalf je kaars met jouw Beltane olie. Doe een paar druppels olie in je handpalm, wrijf je handen even samen. Doe dit nu nog eens met de kaars tussen je handpalmen.  Daarna wrijf je nog even met je vingers over de kaars zodat deze helemaal bedekt is met een dun laagje olie. Ondertussen visualiseer je de de kaars de Beltane energie straks extra krachtig ondersteunt.

Plaats je kaars in het midden van je altaar of werkruimte. Versier je altaar met bloemen of andere natuurlijke decoraties.

 

De energieconstructie opzetten

Bij een ritueel maak je een astrale tempel, dit kan heel uitgebreid of heel klein. Voor nu is een kleine energieconstructie prima en dat doe je met de volgende stappen.

 

De cirkel

Loop nu vanuit het Oosten met de klok mee rond je altaar (laat genoeg ruimte om zelf in de cirkel te zijn en je ritueel te doen). Visualiseer hierbij dat je vanuit je wijsvinger een wit licht laat stromen waarmee je een cirkel trekt. Daarna visualiseer je dat deze cirkel van licht omhooggetrokken wordt tot een lichtmuur. Zeg iets als:

“Ik trek nu een cirkel tussen de fysieke en spirituele wereld, die de energie focust en versterkt.

Steek de kaars aan en neem even de tijd om je geest te focussen en jezelf te aarden.

Invocaties

Roep de elementen aan om met je mee te doen aan je ritueel. Doe dit door iets te zeggen als:

“Ik roep de krachten van lucht, vuur, water en aarde op om zich bij mij aan te sluiten bij dit Beltane-ritueel. Moge uw energie mij leiden en zegenen.”

Steek je wierook aan

Nodig de Godin en God uit. Zeg iets als:
“ Bloemengodin Flora en Zonnegod Bel, ik nodig U uit om bij mijn ritueel aanwezig te zijn. Breng uw liefdevolle energie in mijn cirkel”.

Spreek je intenties voor het ritueel uit. Daarvoor zeg je iets als: “Op deze Beltane-dag vier ik de vruchtbaarheid en overvloed van de aarde. Ik vraag dat mijn energie vernieuwd wordt en dat ik gezegend word met overvloed op alle gebieden van mijn leven. Vandaag geef ik mijn wens aen de Godin en God om te manifesteren in mijn leven”

 

Je rituele werk

Neem even de tijd om te mediteren en je te verbinden met de energie van het moment. Visualiseer jezelf omringd door de overvloed van de natuur die nu steeds sterker wordt en de krachtige energie van manifestatie.

Schrijf je wens op een lint en vraag Flora en Bel in je eigen woorden om je wens te vervullen. Visualiseer dat je wens ingewilligd wordt door het godenpaar en hoe het is om dit in je leven te hebben.

 

De energieconstructie afbouwen

Wanneer je klaar bent om het ritueel af te sluiten, bedank dan Flora en Bel met woorden als:
“ Bloemengodin Flora en Zonnegod Bel,
ik dank U voor uw aanwezigheid bij mijn ritueel.
Ga als u moet, blijf als U wilt”.

Bedank de elementen voor het meedoen en laat ze los door iets te zeggen als:
“Ik dank de krachten van de aarde, water, vuur en lucht voor hun bijdrage aan dit Beltane-ritueel. Moge uw energie mij leiden en zegenen.”

Visualiseer nu dat de cirkel weer naar beneden zakt en het licht in je vinger terugtrekt. Doe dit terwijl je tegen de klok in rondloopt, beginnend in het Oosten. Zeg iets als: “ De cirkel is open maar niet verbroken. Ik geef nu mijn wens vrij voor manifestatie.”

Doof de kaars en sluit je ritueel af.

 

VIer het begin van de WIcca zomer

Het ritueel afmaken

Het lint moet nog naar een plek gebracht worden waar de zon en wind er mee kunnen spelen. Bijvoorbeeld in een boom aan een tak. Doe dat en wanneer je jouw lint vastmaakt vraag je de elementen om telkens wanneer het lint beweegt de energie van je wens weer vrij te geven zodat het werkelijkheid wordt.

Vergeet niet dat dit enkel een suggestie is voor een ritueel en dat je dit kunt aanpassen aan je persoonlijke overtuigingen en voorkeuren. Je kunt meer elementen toevoegen, specifieke goden oproepen of andere rituelen opnemen die voor jou betekenisvol voelen. Het belangrijkste is om je te verbinden met de energieën van Beltane op een manier die authentiek en krachtig voor jou voelt.

Ik wens je een mooie Meidag,
Blessed Be.

 

 

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over Wicca? Lees dan hier verder
Wil je meer weten over de Wicca Jaarfeesten lees dan hier verder

Wil je meer leren?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Angelo - Spiritual Courses Online © 2021

website made by Victoria Gryson