Je chakra’s in balans brengen

Spiritueel | 0 Reacties

chakrawerk

Chakra’s zijn energiecentra in het lichaam waarvan wordt aangenomen dat ze corresponderen met verschillende aspecten van ons fysieke, emotionele en spirituele zelf. Er zijn zeven hoofdchakra’s, elk gelegen op een ander punt langs de wervelkolom met specifieke kwaliteiten en functies. Door het in balans brengen van je chakra’s, is het gemakkelijker je te leven op een manier die goed voelt. Het omgekeerde is ook waar. Als er een onbalans is in een of meer van je chakra’s veroorzaakt dat problemen op meerder gebieden.

Laten we elk van de 7 hoofdchakra’s wat nader bekijken:

omgeving

De Wortelchakra (Muladhara)

 

De Wortelchakra bevindt zich, tussen de geslachtsdelen en de anus, en wordt geassocieerd met je gevoel van verbondenheid. De kleur van deze chakra is rood en het symbool is een lotusbloem met vier bloemblaadjes die staan voor aarde, water, vuur en lucht. Dat zijn de vier elementen waaruit ons fysieke bestaan bestaat.

Als deze chakra uit balans is, ben je overbezorgd over overlevings- en veiligheidskwesties en voel je je afgesloten van anderen en de wereld om je heen.

Wanneer het in balans is, voel je je veilig in de wereld en vertrouw  je anderen vertrouwen. Je bent gegrond en stabiel in je leven.

grote fysieke laag

Het Heiligbeen chakra (Svadhisthana)

 

De Sacraal Chakra bevindt zich net boven het schaambeen. Het wordt gesymboliseerd door een lotusbloem met zes bloemblaadjes en een centraal zaadje. De kleur van deze chakra is oranje/rood, en het vertegenwoordigt creativiteit, seksualiteit en eigenwaarde.

Als het uit balans is ervaar je een gebrek aan energie, heb je moeite je emoties te uiten, of een gevoel van ontkoppeling van je eigen verlangens.

Wanneer deze chakra in balans is, voel je je zeker van jezelf en ben je in staat je te uiten door middel van kunst of muziek. Je hebt ook een gezond seksleven dat je vreugde brengt in plaats van schuld of schaamte.

grote fysieke laag

De Zonnevlechtchakra (Manipura)

 

De Zonnevlechtchakra bevindt zich onderaan je ribbenkast, een handbreedte boven je navel. De chakra wordt gesymboliseerd door een lotus met 10 bloembladeren. Er zit een driehoek op en deze staat symbool voor vuur. Deze chakra vertegenwoordigt je gevoel van eigenwaarde en vertrouwen.

Als dieze chakra uit balans is, kan je gevoelens van onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen of onvermogen om een beslissing te nemen ervaren.

Wanneer deze chakra in balans is, voel je je sterk, zelfverzekerd en in staat beslissingen te nemen zonder je daarover schuldig te voelen.

hartchakra 4e chakra

De Hartchakra (Anahata)

 

De hartchakra bevindt zich in het midden van de borst en wordt geassocieerd met je vermogen om lief te hebben en je te verbinden met anderen. Het is verbonden met je gevoelens van mededogen, empathie en vergeving. De kleur voor deze chakra is groen en het symbool is een lotusbloem met 12 bloemblaadjes en een gele achtergrond.

Als de hartchakra uit balans is, kan je gevoelens van verdriet of rouw voelen. Misschien ben je het contact met je emoties kwijt of voel je je kil tegenover anderen. Je kan het gevoel hebben dat niemand om je geeft of dat je nergens bij hoort.

Wanneer deze chakra in balans is, zijn er gevoelens van onvoorwaardelijke liefde en mededogen voor alle wezens op aarde. Er is zowel vrede in jezelf als in de natuur om je heen. Je voelt je verbonden met alles en iedereen om je heen, ook met de dieren en planten op aarde.

omgeving

De Keelchakra (Vishuddha)

 

Gelegen aan de basis van de keel, wordt de keelchakra geassocieerd met je vermogen om te communiceren en je uit te drukken. Het is verbonden met je stem, creativiteit en je vermogen om je waarheid te spreken. De kleur van deze chakra is hemelsblauw en het wordt gesymboliseerd door een lotus met zestien bloemblaadjes.

Wanneer deze chakra uit balans raakt, kan je gevoelens van schaamte, schuld, onwaardigheid, faalangst, hopeloosheid of andere negatieve emoties ervaren die je ervan weerhouden voor jezelf op te komen of je gedachten aan anderen kenbaar te maken.

Als deze chakra in balans is, voel je je zeker over jezelf en je mogelijkheden. Je kan je waarheid spreken en effectief met anderen communiceren zonder angst voor een oordeel.

derde oog chakra

De Derde Oog chakra (Ajna)

 

Gelegen in het midden van het voorhoofd, wordt de derde oog chakra geassocieerd met je intuïtie en spiritueel inzicht. Het is verbonden met het vermogen verder te kijken dan de fysieke wereld en toegang te krijgen tot je innerlijke wijsheid. De kleur voor deze chakra is donkerblauw/paars en wordt gesymboliseerd door een lotusbloem met twee bloemblaadjes.

Als deze chakra uit balans is, kan je je afgesloten voelen van anderen, verward zijn of de toekomst niet kunnen zien. Je kan ook last hebben van hoofdpijn en migraine, je moeilijk kunnen concentreren of je niet kunnen concentreren op wat je moet doen.

Wanneer deze chakra in balans is, heb je een sterk gevoel van zelfvertrouwen en kan je de dingen helder zien. Je bent in staat je intuïtie te volgen en te vertrouwen op je intuïtie bij het nemen van beslissingen.

omgeving

De Kruinchakra (Sahasrara)

 

Gelegen op de kruin van het hoofd, wordt de kruinchakra geassocieerd met je verbinding met het goddelijke en het hoger bewustzijn. Het is verbonden met je doel hier op aarde en je spirituele groei. Deze chakra wordt gesymboliseerd door een lotusbloem met duizend bloemblaadjes. Sahasrara betekent “duizendvoudig; veel,” en heeft betrekking op je onbegrensd potentieel voor realisatie. De kleur voor deze chakra is violet en wit.

Als deze chakra in balans is, voel je een gevoel van spirituele verbondenheid en doelgerichtheid in ons leven.

Wanneer deze chakra uit balans is, kan je een gevoel van ontkoppeling van spiritualiteit ervaren, een gebrek aan richting, of een gevoel van verloren zijn.

Vijf voordelen van het in balans brengen van je chakra’s

 

1. Bevordert algemeen welzijn

Chakra’s zijn de energiecentra in het lichaam die de energiestroom regelen. Als alle chakra’s in balans zijn en op één lijn liggen, bevordert dat het algehele fysieke, emotionele en spirituele welzijn.

 

2. Helpt bij zelfbewustzijn

Bewust zijn van je chakra’s helpt je je eigen energiepatronen, emoties, gedachten en gedragingen te begrijpen. Dit zelfbewustzijn kan je helpen om eventuele onevenwichtigheden of blokkades in je energiestroom te identificeren en aan te pakken.

 

3. Verbetert de intuïtie en creativiteit

Als je chakra’s open en in balans zijn, bevordert dit de helderheid van denken, verbetert het de intuïtie en stimuleert het de creativiteit. Dit kan je helpen betere beslissingen te nemen en je innerlijke creativiteit aan te spreken om je doelen te bereiken.

 

4. Vermindert stress en angst

Chakra onbalans kan leiden tot fysieke en emotionele stress en angst. Door je bewust te zijn van je chakra’s en het in balans brengen ervan, kun je stress en angst verminderen en een gevoel van kalmte en evenwicht in je leven bevorderen.

 

5. Verbetert relaties

De chakra’s zijn verbonden met emoties en relaties. Door je bewust te zijn van je chakra’s, kun je eventuele blokkades of onevenwichtigheden in je relaties identificeren en eraan werken om ze op te lossen. Dit kan je helpen sterkere en gezondere relaties met jezelf en anderen op te bouwen.

dagelijkse leven

Hoe bewust te worden van je chakra’s

Als je je meer bewust wilt worden van je chakra’s, zijn er veel manieren waarop je dat kunt doen. Hier zijn enkele suggesties:

 

Meditatie en visualisatie

Meditatie is een geweldige manier om je te verbinden met je hogere zelf. Die zal je helpen je meer bewust te worden van wat er gebeurt met elk van je zeven belangrijkste energiecentra. Als je mediteert, probeer dan te visualiseren dat elke chakra op zijn beurt verlicht wordt met wit licht – dit zal helpen om ze te activeren en ze op hun hoogste capaciteit te laten functioneren.

 

Helende stenen

Veel mensen vinden het nuttig om bepaalde kristallen bij zich te dragen die overeenkomen met elk bepaald energiecentrum. Dit helpt hen te focussen op specifieke gebieden wanneer deze extra aandacht nodig hebben of om onevenwichtigheden uit te balanceren indien nodig.

 

Essentiële oliën

Er zijn ook essentiële oliën die effectief zijn gebleken bij het in balans brengen van de chakra’s. Deze kan je op de chakra plek (verdund) aanbrengen. Je kan ook een olie in een spray of via een diffuser in de lucht brengen om een chakra te ondersteunen.

aura chakras

Kortom

Inzicht in de chakra’s kan een krachtig hulpmiddel zijn voor spirituele groei en welzijn.

Door te leren over de verschillende chakra’s en hoe ze functioneren, kun je werken aan het in evenwicht brengen van je energie en je algehele gezondheid en geluk verbeteren.

Of je er nu voor kiest om chakra’s te onderzoeken als een spirituele praktijk of gewoon als een instrument voor zelfreflectie en groei, je zal merken dat het werken aan je chakra’s verandering brengt. Het opnemen van chakra balancering technieken in je leven je kan helpen je meer gecentreerd, evenwichtig en verbonden te voelen met je innerlijke zelf.

Wil je meer leren over de chakra’s?

Kies dan voor de online cursus “Chakra’s in je Dagelijkse leven” en leer meer over elke chakra, hoe je herkent wanneer deze te groot of te klein is en hoe je je chakra’s op een simpele manier weer in balans kan brengen. Plus, bij elke chakra hoort ook een begeleidende visualisatie!

Klik hier of op de afbeelding voor alle informatie!

trilling effecten op anderen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *