Lammas en de volle supermaan

Wicca | 4 reacties

Lammas (of Lughnasadh) is een Wicca festival dat de oogst en de vergaarde overvloed viert. Het is tijd om dankbaar te zijn voor wat we hebben en om inzichten te vragen voor de komende maanden. Hiervoor kan je Oogstgodinen en Goden uitnodigen. Ik wil het nu hebben over Lammas en de volle supermaan op 1 augustus.

Het festival wordt gehouden op 1 augustus, of op de eerste zondag erna, de traditionele start van de herfst. De feestdag eert de god van de landbouw en de oogst, Lugh. Het was ook een van de vier belangrijkste festivals van het oude Ierland, samen met Beltaine, Imbolc en Samhain. Lammas wordt gevierd door Wicca’s om de Godin van het graan en de landbouw te eren. In Griekenland wordt ze ook wel Demeter genoemd.

Lammas is het eerste festival van de zomer in en het vindt plaats ongeveer halverwege de lente-, en herfst-equinox op 1 augustus. Het is vernoemd naar een Angelsaksisch woord voor “brood” of “brood”, omdat boeren dan traditioneel hun graanoogst afsnijden om die in de komende wintermaanden op te slaan – vandaar dat er in deze tijd van het jaar vaak feest wordt gevierd. Deze eerste oogst van tarwe, gerst en andere granen is de aanleiding voor het bakken van brood tijdens Lammas om later bij het feestmaal te eten.

We kunnen tijdens Lammas ook zegeningen vragen voor overvloed, vruchtbaarheid en een goede oogst. Het festival is een tijd om de vruchten van onze arbeid te vieren en te genieten van de oogst. Dit is ook de tijd om dank te zeggen voor alles wat ons in het leven gegeven is, inclusief liefde en vriendschap.

Wicca God Lugh voor Lammas en de Volle Supermaan

De Volle Supermaan

De volle supermaan van 1 augustus 2023 in Waterman combineert met Lammas om een krachtige en magische dag voor je te creëren. Deze volle maan brengt extra energie en kracht in je leven, dus gebruik deze kans verstandig.

Mediteer over wat je op dit moment uit het leven wilt halen. Vraag jezelf af wat op dit moment het belangrijkste voor je is, zowel persoonlijk als professioneel? Waar heb je begeleiding bij nodig? Wat zou je leven gemakkelijker maken? Wat kun je doen om je levenssituatie te verbeteren?

Richt een ruimte in waar je in alle rust kun mediteren zonder afleiding van andere mensen of dingen om je heen en maak daar je altaar. Versier het met alles wat je aan de Volle Maan en Lammas doet denke. Zet als je kan buiten een altaar op. En nodig de energieën van Moeder Aarde en de Maan uit om aanwezig te zijn tijdens dit speciale moment in het.

 

Dromen manifesteren in het moment

De Volle Maan in Waterman is een tijd om te reinigen, op te ruimen en nieuwe energie op te doen. Het is ook een zeer krachtige tijd om dromen te manifesteren. Deze volle maan valt op Lammas, tijdens een van de belangrijkste Wicca feestdagen die de eerste oogst van de zomer viert.

Omdat dit een jaarlijks terugkerend feest is kan je je volgend jaar juni direct na Litha alvast onderzoek en inspiratie opdoen voor Lammas. Dan weet je zeker dat je er klaar voor bent als het weer zover is!

Lammas altaar

Wat nu te doen

Houd het simpel, je dan dit alleen doen of met een groep. In beide gevallen is het een uitstekende manier om je voor te bereiden op je eigen persoonlijke viering van Lammas.

Begin met het aansteken van een kaars ter ere van elk lid van je familie (inclusief huisdieren) en jezelf. Dit helpt anderen zich bij Lammas  betrokken te voelen, zelfs als ze er niet fysiek bij zijn op het moment dat jij dit doet.

Waterman is een vast luchtteken dat de nadruk legt op menselijke vrijheid en sociale rechtvaardigheid. De heersende planeet is Uranus, die wordt geassocieerd met technologie en innovatie. De volle maan inspireert een stroom van nieuwe ideeën en inspiratie. Dat is bijzonder omdat je meestal tijdens nieuwe maan dit soort ideeën krijgt en omdat je in de herfst zaken afrondt in plaats van start. Daar kunnen we een draai aan geven.

 

Naar binnen keren

Bij volle maan is het tijd om los te laten wat ons niet langer dient. Nu doen we dat met de intentie dat we ons kunnen openstellen voor nieuwe kansen en ervaringen die op ons wachten. Daarom is dit is een tijd om naar binnen te gaan, na te denken over je afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er in het verschiet ligt.

In de Wiccan traditie is het nu Lammas, ook bekend als Lughnassadh of het Festival van de Graanoogst. Het is een tijd van dankbaarheid voor alles wat ons gegeven is en van de overvloed die ons door de komende wintermaanden heen zal helpen. Teminste zo werd het vroeger gezien. Tegenwoordig kan je alles gewoon in de supermarkt blijven kopen. Maar je kan wel kijken naar jouw oogst op persoonlijk vlak.

De energie van Lammas wordt gecombineerd met de Volle Supermaan in Waterman, waardoor een atmosfeer ontstaat die bevorderlijk is voor zelfreflectie en het vergeven van fouten uit het verleden. Zo ga je vol vertrouwen door met toekomstige inspanningen.

Volle Maan meditatie

Lammas Volle Maan Meditatie

 • Ga comfortabel in een stoel zitten of op bed liggen, de houding waarbij je comfortabel bent en je geest gemakkelijk ontspant.

 • Sluit je ogen en haal drie keer diep adem terwijl je rustig herhaalt “Ik accepteer mezelf precies zoals ik nu ben.” Herhaal deze zin een paar keer totdat je je rustig voelt.
 • Visualiseer nu dat je in een groot zwembad met warm water stapt. Voel hoe je er helemaal in onderduikt totdat je hoofd onder water verdwijnt. Je lichaam ontspant zich in het warme water en je drijft heerlijk in het water. Het water is warm en rustgevend als de omhelzing van een moeder.
 • Voel de gewichtloosheid van het volledig onder water zijn. Je voelt je hier veilig en je kunt al je zorgen loslaten omdat ze gewoon wegdrijven met de bubbels die naar het oppervlak stijgen. Het water is zacht en strelend tegen je huid terwijl het zachtjes elke centimeter van je lichaam omhult.
 • Stel je nu voor dat je door een hele lange tunnel drijft. Voel hoe het water je zachtjes meevoert. Je gaat steeds sneller door deze tunnel, totdat hij zich opent in een uitgestrekte grot vol fonkelende lichtjes.
 • Je drijft naar het oppervlak en voelt hoe alle fonkels van gekleurd licht over je heen neerdalen. In gedachten vraag je de Godin om fouten uit het verleden naar voren te brengen zodat je ze door de fonkels kan laten helen. Hierdoor wordt het gemakkelijker jezelf en anderen te vergeven.
 • Merk hoe je nu bereid bent om te vergeven. Hierdoor laat je oud zeer dat je wensen in de weg staat los.
 • Je vraagt nu de Godin om je toekomstige dromen naar voren te brengen, zodat ze ondersteund kunnen worden door al deze prachtige lichten. Maak mentale aantekeningen van deze dromen en hoe goed het voelt wanneer dit in je leven is.
 • Geniet nog even van de opluchting die dit energiewerk je gebracht heeft. Laat je met de stroom mee naar buiten drijven. Je komt in een riviertje terecht dat direct voor het zwembad langsloopt.
 • Loop wanneer je er klaar voor bent de oever op en droog jezelf af met de handdoek die er klaar ligt. Comfortabele kleren omhullen je direct zodra je droog bent en je voelt je daar zelfverzekerd en gelukkig in.
Lammas Godin

Jouw doelen en projecten

Deze volle maan is een geweldige tijd om aan projecten te werken en je verlangens te manifesteren. Dit is de tijd om te oogsten wat je hebt gezaaid, dus het is ook een goed moment om na te denken en de balans op te maken van waar je staat in het leven.

Wanneer je aan een project of doel hebt gewerkt, is dit het moment om te oogsten wat je hebt gezaaid. Als het nog niet tot bloei is gekomen, probeer dan eventuele gebieden van weerstand te identificeren en ga ermee aan de slag. Wanneer er geen problemen zijn, laat de dingen zich dan op dit moment op een natuurlijke manier ontvouwen.

Conclusie

Lammas is een mooi feest van overvloed en dankbaarheid. Deze Volle Supermaan in Waterman tijdens het Jaarfeest voegt echt iets toe. Het maakt niet uit hoe je het viert. Een momentje van dankbaarheid, een meditatie of een groots ritueel. Geef het gewoon wat aandacht, want dankbaarheid verbetert veel in je leven.

Ik wens je een heel fijne Lammas

Wil je meer weten over Lammas, de Godinnen, Goden,Associaties en meer? Lees hier verder
Wil je meer weten over Wicca? Lees daar hier dan alles over
Wil je meer weten over de Wicca Jaarfeesten? Ga dan hier verder

4 Reacties

 1. Ingrid Wester

  Mooie meditatie Annelies. Dit komt nu heel goed van pas op alle vlakken, ook zeker persoonlijk vlak. Ik ga hier dankbaar gebruik van maken! 🙏🏻
  Liefdevolle groet,
  Ingrid

  Antwoord
 2. Yvonne Langendoen

  Mooie meditatie en inzichten! Dank je wel 🙏

  Antwoord
  • admin

   Graag gedaan Yvonne. Veel plezier met de meditatie en je Lammas viering deze week.

   Antwoord
  • Pia Scheffers

   prachtige visualisatie, ga hem zeker doen. Dank, Annelird

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *